donderdag 7 mei 2009

Vakantiewerk

Dinsdag hebben we geen vastomlijnd plan. Pa en ma spreken uit dat ze het leuk zouden vinden een dagje te klussen. Het weer is heerlijk, zonnig, windje en wat wolkjes, een perfecte dag om wat te schilderen buiten. En natuurlijk niet de omgeving proberen op een wit doek na te tekenen met aquarel, maar de luikjes aan de keukenkant.
Marc repareert 1 keukenluik, hij voorziet het van een nieuwe plank met de groefjes zoals de andere plankjes. Na de grondverf zien we het verschil niet! Het lavendel-blauw is een enorm leuke kleur om mee te werken. Tevens houden muggen en vliegen niet van blauw-tinten en het staat zacht bij het lichte graniet van de muren. Een prachtig contrast met de gele brembloemen en het frisse lentegroen.
M'n vader wil wel eens kijken hoe lastig het is om alle lauze-stenen op het 'varkenskot' schoon te boenen met een staalborstel. Dit kleine huisje is de plek voor een gasfornuisje en de grote vrieskist.

Een soort buitenkeukentje met licht en ruimte voor gewekte voorraden. Alle daken zijn bemost en de worteltjes van deze plantjes zetten zich erg vast op de stenen. Ze houden vocht vast waardoor de gelaagde lauzen gaan scheuren en zo erg snel verslijten. Als de lauze van hun houten pinnetjes afvallen ligt het hout eronder bloot, gaat rotten en heb je direct lekkages. Het valt hem niet mee, maar die 2 vierkante meters stimuleren Marc weer om dat dakje af te maken op korte termijn.
De dag sluiten we af met het verstoken van gesnoeide eikentakken. Het vuur is hoog en de vonkjes worden de donkere hemel in gespuugd. De maan verlicht ons bij en we drinken een borreltje om deze dag te vieren. Castel en Aai drentelen om ons heen en komen knuffels halen.

We laten pa en ma ook horen wat er gebeurd als je bamboe in het vuur gooit. De lucht in de gesloten 'compartimentjes' komen onder druk te staan naarmate het hout heter wordt en ze ontploffen met een luide knal. Gister oliebollen en vandaag het vuurwerk. En zo raken we ieder gevoel voor tijd en datum kwijt op dit geisoleerde plekje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten