zondag 1 september 2013

Wat wordt het?
Van alle drie weten we niet wat het gaat worden. De vlinderpop is erg groot, ik heb hem weer begraven in de warme aarde. Nu zonder aardappeltje aan zijn zijde. Het zou een grote pijlstaartvlinder kunnen worden, maar welke van de vele?
De rups in het midden is met 7 cm ook geen kleintje. Het het vernuftig ingepakte rupsje op de onderste foto zal als vlinder ook wel gecamoufleerd zijn.

Kan iemand namen vinden van deze vlinders-in-wording?

14 opmerkingen:

 1. Dag Martine,
  Ik hoop dat mijn bijdrage je vraag beantwoord.
  Ik geniet van je blog en geloof het of niet, maar ik heb de afgelopen tijd alles gelezen.
  By the way ik ben de zus van P.

  http://www.vlindernet.nl/actueel.php?id=874&p=a&q=ligusterpijlstaart

  http://www.vlindernet.nl/vlindersoort.php?vlinderid=457

  http://serakaphotography.wordpress.com/category/zakdragers/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De bovenste is een pop en dat kan echt van alles worden. Die zijn niet determineerbaar op foto. De middelste is een rups van een witvlakvlinder (een onogelijk nachtvlindertje) . Vaak groeien de meest spectaculaire rupsen uit tot miezerige vlindertjes.....
  De laatste behoort tot de groep "zakjesdragers"Zoek maar in Wikipedia op. Daar zijn vele soorten van maar het spectaculaire is dat het net een hoopje takjes /blaadjes is. Mooi he als je goed kijkt wordt alles nog bijzonderder!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Martine , ik weet niet of mijn reactie doorgekomen is, ik zit wat te kl..ien met Google!
  Eerste is een pop en niet op foto determineerbaar, tweede is een rups van een witvlakvlinder en derde behoort tot de groep "zakjesdragers"(zoek maar in Wikipedia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, altijd via de gewone weg. Ik wil alleen altijd even checken of er geen spam tussenzit of andere niet echt nette reactie's. Vanochtend geen internet, duzze het duurde even.
   (Ik gebruik ook een ander emailadres voor deze weblog.)
   en dus dank voor je tips, ik ga speuren, want het is zo mooi en bijzonder om deze extreem bijzonder dieren te vinden :-)

   Verwijderen
  2. Je weet het he Martine (of niet!), ik ben van huis uit biologe, dus kom maar op met je vragen....!! (en ik was niet ongeduldig hoor, maar ik zat toch te kl...ien van daar dat ik dacht, nog een telegram antwoord erachteraan :-)

   Verwijderen
 4. terzijde: plaatje 1 "Wat wordt het?" 1) kweenie 2) leeg 3) rot (van beneden naar boven)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer even bijgelezen op je blog. Ik vind je een kanjer!
  Bisou, Renée

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Martine,
  Dit schreef een vriendin van mij, vrijwilligster bij de Vlinderstichting mij, nadat ik haar advies had gevraagd.
  De bovenste is waarschijnlijk de zeer bijzondere DOODSHOOFDvlinder!!! Het is de enige pijlstaart in mijn boek, waarvan de rups van aardappel houdt. De poppen overleven onze Hollandse winter meestal niet, helaas. De vlinder leeft van honing!


  De 2e vind ik even niet, maar met dat opvallende en vrij unieke uiterlijk, is hij gemakkelijk te determineren op vlindernet.nl daar kun je stap voor stap de kenmerken invoeren en dan komt de vlindersoort eruit gerold.


  Nummer 3 is niet helemaal in de pop verborgen. Zijn kop en poten steken uit. Dat is typisch voor de groep die schietmotten of ookwel kokerjuffers wordt genoemd. Deze groep staat op zichzelf, en hoort dus niet bij de vlinders of juffers.
  Het larvale stadium is het spannendst; ik heb eens kokerjuffers gezien, die in de beken van de pyreneen leven. Ze kwamen uit de waterslang gestroomd en de kokers bestonden uit minuscule kiezeltjes!! Ze probeerden hard om terug te klauteren de waterslang in tegen de stroom in. Waar ze hun koker van maken, hangt voornamelijk af van wat ze vinden, geloof ik. En waar ze leven dus.
  Zie dat je al veel reacties hebt, hoop dat je dit ook kan gebruiken.
  Groet van Elna


  BeantwoordenVerwijderen
 7. De pop vond ik ook tijdens het aardappels oogsten, in de warme aarde. Daar ligt hij nu weer warm en stil te wezen. zal de behoefte aan honing in de gaten houden, bloemen zat, bijna 3 lange seizoenen!
  Vlindernet.nl is een favoriet in mijn lijstje
  Ja ja ja
  super info!
  hoop de rups en de vlinder te mogen zien, weet dat ze in deze regio voorkomen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je rups is een Witvlakvlinder (Orgyia antqua) http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=insecten&id=1042

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ondanks alle rupsen in mijn spruitjes, blijf ik het zulke bijzondere dieren vinden,ze dartelen zo mooi en zijn zacht als ze tijdens het lezen 's avonds in je ogen landen... dood maken kan ik niet, niet rups niet vlinder... stom hè, ze vreten mijn premature groenten op!

   Verwijderen