vrijdag 24 juli 2009

stoere E.

Dag 1 voor onze gaste E. was een 'durfdag'. De markt in het stadje is een must voor bezoekers, het weer was voortreffelijk en om haar vrijheid te vergroten kan ze onze auto's gebruiken als ze wil. Maar dan moet je die grote 'bak' wel even onder de knie krijgen. 2 Ton staal onder je gat is niet niks, dus de markt was een top-excuus haar te laten proeven van het avontuurlijke rijden in de Landrover. Zonder een centje moeite stapt ze in en start de wagen. De goot is een hobbel waar ze achteruit overheen moet om te keren, als een drempel. Maar haar glimlach wordt steeds breder en de lol is er al voor we de asfalt-weg bereiken. Terug laat ik haar de terreinweg binnendoor naar huis rijden en alsof ze niet beter weet neemt ze bijna alle scherpe scheve bochtjes in 1 keer, de hobbels negerend stuurt ze naar huis. Dus klasse E.!
Nu haar taxi (onze logees voor 1 nacht) verder reizen naar de Pyreneeen is ze echt aan het avontuur begonnen.

Het voelt naturel aan, we rooien samen aardappels, verzamelen 'pieren' vor het vissen vanavond, snoeien brem en sjouwen dit in grote bossen de paadjes af naar de broodoven en wassen af. We kletsen alsof we elkaar al lang kennen. De indrukken zijn wederzijds. Het grote verschil met M. is dat we wel 'vergaderd' hebben over hoe en wat wij wensen, wat zij graag wil. We staan op tijd op, drinken gezamelijk koffie en besluiten dan pas wat we gaan doen die dag in verband met het weer.

Vanmiddag ga ik erop uit om moeilijke boodschappen te doen. Machine-onderdelen bestellen, nadat ik eerst heb uit moeten zoeken in wat voor winkel dat kan.
Komdende week hopen we toe te komen aan diverse schilderwerken, waaronder de keuken, brood bakken en de porcherie opknappen aan de buitenkant.
Of dit kwa tijdsspanne gaat lukken valt nog te bezien, maar de intensie is er.

De chaudiere heeft Marc in z'n up de schuur in gekregen en al op zijn plek gezet. Met behulp van een handlier, stempel, takels, kettingen, plankjes schuift de ketel ieder moment weer een stukje verder richting de definitieve plek. Trots als een pauw dat hij dit al rommelend voor elkaar krijgt, maakt hij hem ook helemaal schoon vanbinnen om even uit te blazen en te bedenken hoe dat nu verder moet.
Petje af voor deze inventieve manier van loodzware dingen verplaatsen met eenvoudige middelen! Geen kraan of trekker, geen 4 zware jongens, maar knap denkwerk, geduld en gevoel.

1 opmerking:

  1. Leuk filmpje 10. Top hoor, héél stoer, die E. Veel plezier saampjes, en groetjes vanuit het drukke Amsterdam.

    BeantwoordenVerwijderen