woensdag 1 juli 2009

beestenboel


Even een bericht over alle beesten. Voor ik naar Nederland ging voor 1 weekje kon Castel al wat spelen met de kleine Cros. Onder toeziend oog van ons, want ze was wat overenthousiast en wild en Cros nog maar zo klein.
Nu kunnen we heel de dag de deuren open houden, Cros had het kattenluik al ontdekt en deed alle behoeftes al buiten. Helaas nog in de tuin, maar met een plantenspuit gaan we een eind komen.
Castel houdt haar bek dicht en met haar neus plaagt ze Cros die gaat blazen als Castel per ongeluk met die grote harige poten op haar staart gaat staan. We weten het inmiddels zeker; Cros is een poesje met karakter. Ze leert heel snel door continu de andere katten in de gaten te houden.
In toerbeurt spelen ze even met haar of ze krijgt de welbekende corrigerende tik of beet.
Aai ligt dagen en nachten voor pampus door de hitte. Ze heeft erg veel overgewicht en we bewegen haar af en toe om mee te gaan wandelen. Verder is ze vooral bezig met 'mooi zijn'. M vond haar ook een haaibaai en we noemen haar niet voor niks 'Prinses Eucalypta Aai'.
Ook Pipo en Shadow doen niet veel meer dan maar liggen en slapen overdag. Pipo heeft een paar eigen plekjes,
Shadow kun je uittekenen op het uiterste puntje van een brede muur half verscholen in de Hedera. Cros kruipt wel eens bij hem, de laatste warme nachten om daar te slapen. Cros vlijdt zich graag tegen alle katten aan om net als zij te doezelen. Voor de grote slaap zoekt ze een plekje voor zich alleen om dan halverwege de nacht het huis wakker te maken met haar wilde spelletjes.
Castel heeft het ook zwaar in de hitte. Ze koelt af met alle poten in een overloop-bak van de bron en 's avonds frist ze op en kijkt ons met ogen aan van "gaan we nog een stukje wandelen??"

Joppie verplaatst z'n slaperige lijf van plek naar plek en overdag zien we hem nauwelijks.
De vlinders (ook beestjes) zijn in grote getale aanwezig en komen drinken op de vochtige plekken rond het huis. De paar hoornaars vliegen hun vaste route en we zijn blij met die paar, want ze eten graag de wespen op die zich schuilhouden onder het dak. Net na het kersen plukken bij C&E ben ik door een wesp-achtig insect drie x in mijn hand geprikt. Ik mocht het hek zeker niet sluiten?? Een langgerekte wesp met roodachtige pootjes zat me nadien nog steeds vijandig aan te kijken vanaf het sluitwerk van het hek. De steken deden verschrikkelijk zeer, maar dankzij wat rescue-zalf (altijd bij de hand) trokken de zwellingen en de warme gloed vrij snel weg. M en Marc zijn geprikt door kleine bijtjes die alleen steken als je ze in de weg zit. Maar de pijn was snel weg door een vetplantje die hier veel in de muren groeien.
Met de muggen valt het alles mee, enkel 's avonds rond het water van meer of beek en tussen de brandnetels. Ook in de moestuin is er relatief weinig schade door insecten. Het gegons en gefladder blijft één van die onmisbare elementen hier die weer tot voedsel dienen van de vogels. De voedselketen trekt hier aan onze neus voorbij en we staan er niet eens zozeer bij stil. Gelukkig komt hier de melk nog uit de koe (spreekwoordelijk gesproken natuurlijk) en de honing niet uit een pot maar van de bijen. De hagedissen zijn talrijk, ik heb zelfs al hele kleintjes gezien. Tevens vinden we veel slangennestjes (eitjes) net onder de warme aarde of onder vochtig oud blad. We willen nog steeds graag een insectenboekje vinden en iets over slangen, want de varieteit is groot en we vinden het toch wel leuk om te weten wat hier zoal leeft. De franse vogelbescherming, of iets wat hierop lijkt, komt regelmatig vogels spotten. Ze proberen de nesten van de wauwen to lokaliseren om de jongen te merken. Marc heeft wat weken geleden de vogelaarster ontmoet die vanmiddag weer langskwam om te kijken of ze bij ons de enorm grote vogels goed kon bekijken. Na een uurtje is ze naar de overkant gegaan om daar met een beter uitzicht ongestoord te kunnen spotten. Als we een gemerkte vogel zien, of we haar dan willen bellen!! Heel leuk om dit zo in de gaten te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten