woensdag 29 juli 2009

keukentje


Het kleine keukentje met het lage aanrecht is me altijd een doorn in het oog geweest. Klein en smal met een heel laag aanrecht gemaakt van kleine tegeltjes met een ruime voeg. Vele dode muizen en hun keuteltjes, houtworm en het stof dat deze insecten achterlaten, schimmel in iedere hoek en vooral de diep-bruine kleur van de muren en het plafond met lekkagesporen van het kapotte dak erboven. Het verven van de keuken kon pas nadat het dak gerepareerd zou zijn.
En nu was het eindelijk zover. Een oud blik verf en wat oude kwasten moesten het gaan doen en met hulp van E. dacht ik dat we er wel 2 daagjes voor nodig zouden hebben. Maar net na het middageten zijn we begonnen en 's avonds kijken we alle drie verbluft naar het eindresultaat. Wit is alles dat 's ochtends nog bruinig en gevlekt was.
De stank van de verf is onbeschrijfelijk en we zijn blij dat we er pas de dag erop in hoeven te koken. Maar ik kan het niet nalaten wel 10 keer te zeggen hoe blij ik ben met deze opgefriste ruimte. Ik koop een klein spotje om het peertje te vervangen wat daar in een hoekje los aan 2 draadjes hangt. Overal in huis heeft de vorige eigenaar peertjes gebruikt om veel ruimtes te verlichten, dus die ergernis pakken we nu ook eens even aan.
Marc rekent en schetst om een schoorsteen vanaf de chaudiere naar het dak van de schuur te maken.
E. gaat er nog een middag alleen op uit in de auto om haar avontuur te beleven. Ze rijdt naar de waterval aan de overkant, waar het heel mooi wandelen is, maakt hele mooie foto's en is tijdig terug om even mee naar de buren te gaan voor een drankje. We hebben ze sinds Cros' komst niet meer gezien en na 2 maanden is het wel zo aardig elkaar weer eens op te zoeken. Ik had het ze al gevraagd, of ik foto's mocht maken van hun traditionele (vakantie)huisje. Zij is er opgegroeid en ze knappen het een beetje op om er wat comfortabeler de vakanties en weekenden door te kunnen brengen. De foto is van hun woonkeuken met de traditionele schouw. Vroeger werden er links en of rechts zitbankjes in geplaatst. Ze zijn volledig van hout op de achterwand en de schoorsteen na. De buren hebben er een houtkachel ingezet (vroeger was het enkel een open vuur) en 's winters is het heerlijk warm met een houtgeur die wij als uniek ervaren.
(de foto is niet uit een archief of internet maar vers van de pers genomen met een sepia-filter)

1 opmerking:

  1. Let vooral op de broodmachine die rechts op het houtgestookte fornuisje staat, erg modern toch!

    BeantwoordenVerwijderen