zondag 9 augustus 2009

Winter perzik Jam

De wekker doet het juist vandaag op zondagochtend beter dan ooit en om half acht sta ik naast mijn bed. Een tropische ochtend, met sluierbewolking, regen en onweer, maar met een zeer aangename temperatuur, houdt ons 's ochtends binnen. We drinken koffie en ik maak me klaar om perzikjam te maken. Het kistje dat ik donderdag op de markt kocht begint heerlijk te geuren en veel langer kan ik niet wachten. Een monnikenklus is het, om ruim 3 kg perziken te ontvellen en te ontpitten bij kaarslicht. Uiteraard is er geen stroom door het onweer en zo kan Marc ook niet de nieuwe modem installeren en kijken of hij thuis weer internet kan regelen.

Recept voor Winter-Perzik-Jam
* 3 kg perziken
* groot blik met stukjes ananas
* 3 kg geleisuiker
* sap van 3 citroenen
* 10 kruidnagels
* 4 stokjes kaneel
* 1 klein gedroogd rood chilli-pepertje
* 150 ml whiskey of brandewijn
Ontvel en ontpit de perziken en snij ze in stukjes, Laat de stukjes ananas uitlekken, Maak een kruidenzakje met de kaneel, kruidnagel en het pepertje.
Doe alle ingredienten en het kruidenzakje in een grote hoge pan met een dikke bodem en breng het op hoog vuur aan de kook. Laat het niet langer dan 4 minuten koken en blijf roeren. Schep met een schuimspaan het schuim van de jam af. Haal het kruidenzakje eruit en check of er niets van in de jam is gekomen. Maak het geheel fijn met een staafmixer. Zorg voor schone droge glazen potjes. Vul ze tot de rand toe en draai de deksel er stevig op. Zet de potten op hun kop op een donkere plek. Bewaar ze koel en donker als ze volledig afgekoeld zijn. Over smaak valt best te twisten, maar de lepel die ik aflik is niet te versmaden en na 10 minuutjes proef ik die lichte peper-tinteling die de wintersmaak benadrukt. Dit is een heel bijzondere jam geworden, trots was ik alles af en ruim te keuken op.
Terwijl ik potjes uit de inbouwkast haal om te vullen met dit heerlijke brouwsel valt mijn oog op een klein dood vleermuisje. Toch knap van één van de katten zo'n dier te vangen. Gelijk zien we een veel grotere door de woonkeuken vliegen. We dachten dat vleermuizen van rust hielden en overdag sliepen. Toch komt er met regelmaat 's avonds één op bezoek en vliegt hongerig zijn/haar rondjes in huis. We proberen de vleermuis met een bezempje en een kussen het huis uit te jagen, openen hiervoor alle ramen en deuren, maar het dier wil echt niet naar buiten. Na een kwartiertje stoppen we hiermee. het dier vlijdt zich uitgeput tegen een balk in het plafond aan en we besluiten vanavond even op te letten of we hem nog zien. Ik wil geen (vleer)muizen in onze leefruimte. Ze hebben de secadou, de stal, de schuur, het chateau en de broodoven om te vertoeven en onder te poepen. Dat mag genoeg zijn. Na de jam is het Marc toch gelukt om internet aan de praat te krijgen. Wat een engelengeduld!! We eten 's middags een boterham, omdat we eind van de dag een gezamelijke maaltijd met alle dorpsbewoners tegemoed mogen zien.

La recette de la Confiture “Pêche-Hiver”

Ingrédients;
3 kg pêches
1 grande boîte d’ananas
2,5-3 kg sucre gelee
Jus des 3 citrons
10 girofles
5 bâtons de cannelle
1 a 2 petites!!!!! Chilli-poivre sec (pas plus, c’est dangereux ;-)
150 ml whiskey

Écorcher et éplucher les pêches.
Laisser s’égoutter l’ananas
Faire un sachet avec les batons, girofles & poivre-Chili
Assembler tous les ingredients dans une grande casserole, mais attender ajouter le whiskey!
Cuire 4 minutes, ajouter le whiskey après 3 minutes.
Continuer tous les 4 minutes remuer!
Enlever le sachet et moudre la confiture chaud. (très fin)
Remplir les les pots et par pot ajouter 1 bâton de cannelle

Fini

Geen opmerkingen:

Een reactie posten