maandag 26 juli 2010

Het moestuin mysterie

Vorig jaar was onze moestuin 'in den beginne', de grond nog niet goed doorgewerkt, veel onkruid, nooit bemest en stenig en verhard. Toch aten we de hele winter met regelmaat allerlei soorten bonen, hadden we veel broccoli, erg veel pruimen en appels en zelfs een meloentje of 4.

Dit jaar hebben we getuinierd met de maan, zijn we bijtijds begonnen, hebben we de grond beter doorgespit, bemest met ezelmest en as. Heb ik alle boekjes erop nageslagen om te voorkomen dat ik groente op het verkeerde tijdstip op de verkeerde manier voor zou laten kiemen.
Bijtijds heb ik regelmatig onkruid gewied en plantjes uitgepoot en opgebonden.
Niets mocht baten.
Wat wel lukt zijn U-vormige komkommers en courgettes zo groot als puberdijen. (kon even geen betere vergelijking vinden, raar toch)
De planten groeien prima, vooral bladvorming gaat als een speer. Bij de boontjes dan, de broccoli en koolplanten zijn gestopt met groeien, hebben allemaal gespikkeld blad en vormen geen vrucht of bloemen. Ook de bonenplanten groeien tot in de hemel, maar geen bloempjes. De paprika's zien er prachtig uit, de plant zelf dan, maar geen bloemen en dus geen paprika's. De uien zijn op maaihoogte vroegtijdig verrot, dus de uitjes zijn gestopt met groeien en de sprieten liggen verdord en al verdwenen op de veldjes. De preizaadjes wilden wel boven de grond uitkomen, maar waren opeens weg, helemaal weg. De slakken heb ik dit jaar gevoed met maairommel en eco-korrels, ook die zijn de boosdoeners niet.
De fruitbloesems zijn bevroren geweest, of door hagel en stormen verwaaid voor de gevleugelde beestjes ze konden bestuiven. De wortels krijgen zich niet verder in de grond en de sla en spinazie waren in 2 dagen niet alleen uitgeschoten maar zelfs uitgebloeid.
De aardappels gaan wel redelijk, dus wachten we met het oogsten van het 2e veld en piekeren we verder hoe dit nu kan. Wel groei, maar geen bloei. Wel een bloempje hier en daar (in de meloen- en pompoenplanten zelfs veel) maar geen vruchtvorming????
Aan alles is juist gedacht en andere moestuinen in de omgeving staan er prachtig bij.
Is het de lange regenval? Te weinig zonuren? Te veel kou tot in juni? De aswolk of iets anders? Ook 1-jarige bloemen groeien tot hoog boven hun normale hoogte, maar geen bloemen, of eentje dan, toevallig. Zelfs de lavendel op het zuiden tegen de keukenmuur aan bloeien nauwelijks en niet.
Voor ons is dit een mysterie, nu nog een orakel zien te vinden....

7 opmerkingen:

  1. Dag M,
    Bekend verschijnsel, ook bij ons in de Auvergne is het zo.geen bloei, of alles in de kiem kapot gevroren. Een slecht jaar, zegt onze Franse buurvrouw van 82. Waar ze vooral bezorgd over is
    , is dat er bijna geen zwaluwen zijn. De kleintjes zijn doodgegaan omdat er een heel koude periode in het voorjaar was, en dus geen vliegen. Raar jaar....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, Miranda, we hebben heel weinig ezelmest, dat moet nog een tijdje buiten liggen in weer en wind. In totaal hebben we 1 klein kubje... Ook met de as uit de kachel springen we zuinig om... Kan het dus eigenlijk niet zijn.
    En Dees, het is dus niet overal zo mooi als dat het lijkt. Dat een oude dame van 82 bezorgd is en het een slecht jaar vindt zegt me al zoveel... Maar je gaat toch aan jezelf twijfelen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja de natuur laat zich niet dwingen. Wij hebben bijna geen boontjes terwijl de Zeeuwse klei daar toch heel geschikt voor zou moeten zijn. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij mij werd het dit jaar ook veel minder dan vorig jaar. Minder aandacht van mijn kant heeft er veel mee te maken, maar om onbegrijpelijke reden schoten mijn rucola en paksoi dadelijk in het zaad, zonder eerst blad te maken. (Ik kan je nogal wat zaad opsturen, als je dat zou willen). De peultjes, daar had ik me niet op voorzien: die zwollen dadelijk op in plaats van plat te blijven, de boontjes lukten wel, maar daar had ik meer van moeten zetten. De tomaten, die ik verloren achtte, hebben het niet slecht gedaan na twee weken onverzorgd achtergelaten te zijn, ze moeten enkel nog kleuren. De courgettes deden het echt niet goed, slechts twee van de zes planten zijn wat geworden, en tot mijn opluchting waren ze niet helemaal verpieterd (want ik weet dat ze nogal wat water nodig hebben, en we hadden niemand om voor de planten te zorgen), en hing er één grote gele courgette aan. Maar sowieso valt de opbrengst ook tegen in vergelijking met vorig jaar. Aardbeien zijn verdroogd, maar dat waren ook meer pitjes dan vrucht, alleen de bosaardbeitjes gaan hun gang. Vreemd dat bij jullie niets wil bloeien - ik kan me niet van de indruk ontdoen dat die zogenaamde klimaatswijziging door menselijke invloed eigenlijk al onomkeerbaar is ingezet en dat we allemaal met oogkleppen oplopen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja zie je, het gelijk doorschieten naar zaad in plaats van eerst rustig vrucht en blad vormen... herkenbaar. Ik dacht nog; tomaatjes in de zon lekker laten bakken, maar pas na heel veel water geven komt er iets aan dat op tomaatjes lijkt. Mijn courgettes gaan als een speer, terwijl we ze nauwelijk seten, gekregen zaadjes kijk ik niet 'in de bek'.... Aardbeien bij ons; drama, of beschimmeld terwijl nog groen, of donker van de zaadjes en geen vruchtvlees, of gewoon dode plantjes, terwijl ze op een perfecte plek staan.
    De klimaatswijziging die eigen is aan de aarde en nu alleen opvalt omdat wij mensen 'meten' (=weten????) zal zeker invloed hebben. Dat is een vast gegeven. Dat wij mensen denken dat alleen wij de grote verantwoordelijke zijn die dit proces nog kunnen keren gaat in onze ogen 3x te ver. Dit doet de aarde al zolang het aarde is. (ijstijd)
    Ik kijk al uit naar alle nieuwe ontwikkelingen die klimaatverandering ook met zich meebrengt. Ik vergeet vaak snel dat tegenover het uitsterven van flora en fauna ook jaarlijks duizenden nieuwe soorten ontdekt worden....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja misschien heb je wel gelijk, de aarde doet dit al zolang ze bestaat. Ik geloof inderdaad niet dat wij als enige de grote verantwoordelijken zijn. Wat ik wél denk, is dat wij een proces versnellen dat in ons eigen belang trager had moeten verlopen. Dat is wat ik bedoel met onomkeerbaarheid, kijk maar naar die griezelige olievlekken (want inmiddels heeft ook China vuile handen)... we maken dingen kapot die niet meer te repareren vallen.
    En ik kan mijn handen niet in de onschuld wassen: ook bij mij is er te veel plastic te vinden, sinds ik mijn rijbewijs heb neem ik de wagen om naar mijn ouders te gaan ipv de trein (eigenlijk is het verdorie nog goedkoper ook, helaas), en zouden we als huwelijksreis graag naar Madagascar gaan. We reden afgelopen vakantie vlotjes 400 km op een dag om van ons plaatsje naar Vézelay te rijden, en al die tijd wéét je dat het eigenlijk belachelijk en egoïstisch is. Ach ja.

    Mijn ene courgette heb ik net in de soep gedraaid, met kippenbouillonblokjes. Het smaakt.
    En een babelutte :) euh... in Nederland noemen ze dat een boterbabbelaar denk ik. Het zijn karamelsnoepjes - waar ik geboren ben was er een winkel die 'moeder babelutte' heette (een keten, heb ik in Nederland trouwens ook al gezien) die allerlei snoep verkocht, waaronder heerlijke neuzen (cuberdons), van die echte, die een plofje geven in de mond voor ze hun lopende zoetigheid loslaten.

    Ik kijk eens wat ik vind qua zaad en mail je nog voor je adres. Ik heb ook een aantal zaken gekocht die in mijn tuin nu eenmaal niet werken (prei, om maar wat te noemen) omdat ik de energie, tijd en zin niet heb om de grond helemaal op te werken (er zit nogal wat brol in). Ik zie wel wat het wél goed doet, en hou me daar maar aan. Ik kan uiteraard niet garanderen dat het deftig spul is, ik kocht het ook maar in de winkel, je ziet maar wat je er mee doet en wat er uitkomt, ok?

    BeantwoordenVerwijderen