maandag 12 augustus 2013

net 2 kinderen


We vinden het beide erg leuk veel dieren te hebben en realiseren ons dat het veel werk is. Dat je niet langer als een dagje weg kunt samen, je je aandacht niet kunt laten verslappen. 't Zijn net kinderen.
Nu wordt Sarko nog gezien als een baby-ezel, DQ, Merlin & Sooty zijn nog niet volwassen en ook de varkens zijn misschien net begonnen met puberen. Dat laatste laat zich zien door hun ene dag vrijheid rond de stal, waar ze in het gezelschap van mensen, hond, ezel en kippen heel de dag hun wroetgang konden gaan.
Quasi onschuldig ontsnapten ze het afgelopen weekend meerdere keren per dag hun terrein door uit te kienen wanneer er een seconde geen schrik op de draden staat. Dachten we. Ze blijken ook met drie schrikdraden dicht bij elkaar er gewoon doorheen te banjeren. We controleren de draden, geen sinecure op dit terrein, maar alles blijkt prima in orde.
Marc doet er alles voor om ze op hun terrein te houden, want de varkensstrontgeur die bij 30 graden tijdens het eten je neus in waait, omdat ze bij Sarko de goot staan te dralen, is geen pretje. Ook is daar de afstand naar de moestuin al minimaal, drama als dat gebeurt. We oogsten al veel boontjes, aardappels, sla, aardbeien, prei, tomaten, komkommers en broccoli. De rest dat er nog aan komt willen we graag voor komende winter bewaren. 
Zoals het pubers past, zijn ze niet voor één gat te vangen en blijken bijzonder creatief. Hun intellect wordt vergeleken met kinderen van drie jaar. Als ze eenmaal op het terrein staan, volgen ze ons wel gedwee, zo niet zeer enthousiast naar de stal met een ongekende variëteit aan geluiden. Ja, varkens kunnen zwemmen, kunstjes leren, spelen, springen, erg hard rennen, schrik incasseren, geknuffeld worden, zindelijk zijn, lol maken, praten, je uitdagen en nog veel meer. Dat ze ook graag naast je op de bank willen kruipen om gezellig als gezin een filmpje te kijken, dat wisten we nog niet.
Ook al maakte Marc in de brandende zon (geen klacht kwam over de lachende lippen, hij vindt varkens hilarisch en tot op heden leuk slim & sluw) weer een extra hekje bij de goot om te kijken of dit zou helpen, toch waren ze stiekempjes en heel stilletjes het terras oplopen, in het donker nog wel, om gelijkgezind de hoefjes al op de mat te zetten en een synchroon 'knor' te geven; "goedenavond samen, mogen we er gezellig bij komen zitten?".


Sarko is mijn kindje, Lief blijkt gelijk voor de tweeling gegaan te zijn en schiet in zijn schoenen om met koplampje aan de kids naar bed te brengen, staldeur dicht met een zware steen ertegen aan. Eerst zoekt hij natuurlijk naar sporen van het uitbreken bij de goot. Als we weten hoe ze telkens weten te ontsnappen, kunnen we dat dicht timmeren. Tot op heden nog geen hoefje als spoor, alsof ze vleugels hebben.
Hij sloot ze ook al een middag op om rustig aan het hekje te werken. Bij het bevrijden bleken ze de hak, de spade en de pikhouweel door de hele stal verplaatst te hebben en als wig onder de deur geschoven in de hoop dat de deur wel open zou gaan. Gelukkig zitten de scharnieren aan de goede kant!

Het zijn erg leuke dieren. Niet alleen M&M zijn die mening toegedaan. Ook al onze andere dieren kunnen het prima met ze vinden. Komende weken zullen we eraan werken om Jardon & Jambon hetzelfde grote terrein te geven als Sarko heeft, voor hem ook leuk.

5 opmerkingen:

 1. Het blijken tanks op hoeven te zijn, ik ben gesloopt van het plaatsen van schapengaas op de steile helling, gekweld door dazen en muggen. Ondanks het anti-insectenspul gekocht in Schotland. Niets baadt. Ze willen per se bij ons zijn nadat ze de vrijheid geroken hebben. Weer kosten gemaakt met nul resultaat. Het wordt extreem duur varkensvlees! We hebben geen behang om ze achter te plakken, er is geen maatschappelijk werker die het avontuur aan wil gaan en er zijn geen creches beschikbaar voor de kids... Vroegtijdig slachten dan maar?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Neeeeeeee, niet slachten! Heerlijk dat er bij jullie twee varkens wonen die gewoon varken kunnen zijn! Laat ze nog even genieten van dit fijne varkensleven!! Geniet maar mee! Als ze toch graag bij jullie willen zijn kun je misschien net zo goed alle hekwerk weghalen :-) Ze blijven toch wel! (haha ik denk niet aan de mest en de leeggegeten moestuin en....)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. als we de tijd hadden gehad ze zindelijk te maken, als we hadden geweten dat ze na 1x vrij rond de stal - gelijk de hele hand aan vrijheid zouden pakken, als we hadden in kunnen schatten wat een tanks ze al zouden zijn met 7 maanden....
  NEE ze gaan nog niet de pan in, tot het echte superhek klaar is laten we ze binnen in de stal.
  nu, na hun avondeten om 1800 uur, wachten we tot ze weer voor de deur staan, dan brengt Marc ze naar bed.
  het komt goed, maar toch, een verzengend drama; dit zware hekkenwerk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zeg afmaken... en opeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hahahaha
   We wachten nog even,
   want het ergste is achter de rug. Dankzij de adequate hulp van P. staat er nu een zwenkzwaggelhek bij de goot. De helling zit al dicht met 60 cm hoog schapengaas en beneden hebben we de doorgang versperd met een aluminium 'ding' dat voor hek door kan gaan.
   Ze leren zo snel, daar kunnen hele slimme honden nog een puntje aan zuigen.

   Verwijderen