zondag 17 januari 2010

Frans afval

Fransen en afval.
Klein vuil, reisafval, grof vuil, bouw afval, recyclebaar afval. Wat ik me kan herinneren van de manier waarop Frankrijk omgaat met afval is 'van een helling afgooien of uit je auto-raampje mikken.' Dat is wel flink veranderd tegenwoordig. Met de komst van afval-breng-stations (Déchetterie) zijn de vuilstortplaatsen gesloten. (Je kunt er nog wel dumpen, maar het is met borden aangegeven dat het verboden is) Het recyclen en het uitzoeken daarvan bij de déchetterieen gebeurd grondig en je wordt geholpen. Als je de containers in springt om leuke oude dingen eruit te vissen kijken ze daar ook niet gek van op. Thuis zul je ook je steentje bij moeten dragen. Er zijn 2 soorten zakken verkrijgbaar die overeenkomen met de grote gekleurde container-deksels. Grijs is voor het restafval. Maar daar blijft na juiste scheiding erg weinig van over. De gele zakken (verkrijgbaar op het gemeentehuis) zijn voor pet-flessen, blikjes & plastic verpakkingsmaterialen (behalve die bakjes waar ze vlees in verpakken en zuivelbakken. De melkflessen moeten weer wel in die gele zak). Batterijen en klus-afval gaan naar de déchetterie, samen met de grotere spullen. Glas natuurlijk in de glasbak en ook papier wordt apart ingezameld voor zover ze dat hier niet als aanmaak-materiaal gebruiken.
De kleurige folder die je krijgt als je je hier vestigd is niet helemaal duidelijk, maar voor restafval heb je aan 1 grote vuilniszak in de 2 weken voldoende. (wij zo saampjes al helemaal) Daar gaat zelfs ons toiletpapier bij. Het valt me echt op hoe schoon de natuur en de bermen hier zijn. Langs de tolwegen (waar betaal je anders tol voor) zijn de parkeerplaatsen bijna altijd goed schoon en netjes. (Op het piek-seizoen na, dan is er geen bijhouden aan...) Ook hier lopen vele hondenbezitters (in stedelijk gebied natuurlijk) met een poepzakje. Dat ze dat dan moeten deponeren in een prullenbak die na het hoogseizoen nauwelijks geleegt hoeft te worden is een ander verhaal.
Anekdote;
Ik stond pas bij de R.A.G.T., zo'n half-half tuinzaak en boeren benodigdheden, en het was er rustig. Ik had heel wat af te rekenen en ik kom er vaak. Dan maak je zo eens een praatje. De man achter de toonbank wilde wel eens wat weten van die Hollanders; "wat eten Hollanders het meest?" Kaas zeker, vraagt hij me met een grijns op het gezicht. Ik lach terug en denk eens diep na... Ik denk aardappels en brood... Ik vertel in mijn beste frans hoe Nederlanders hun brood eten. Hoe wij dat in centimeter dunne plakes (laten) snijden, er dan een beetje boter op smeren en er nog veel dunnere plakjes beleg op leggen. De man moet verschrikkelijk lachen en vraagt of we dan speciale 'truucs' hebben om die kaas en die ham in dunne plakjes te snijden. Ik leg uit dat je dat zo kunt kopen, per 100 gram verpakt. "Per 100 gram? Krijg je dan 1 verpakte plak?" Nee, lach ik verder. Daar zitten meerdere plakjes in zo'n verpakking. "Maar", onderbreekt hij m'n franse gezoek naar woorden, "dan hebben jullie toch een enorme afval-berg in de kortste keren...?" Ik kan dat alleen maar bevestigen in een land waar je je brood onder de arm neemt of op de stoel naast je legt in de auto. (Wie heeft daar net gezeten? Toch niet Pierre he????) Er gaat mischien een dun stukje papier omheen om het niet met de hand vast te hoeven houden. Kaas zit niet in plastic, dat gaat in 'kaas-papier'. Op het platteland zijn er geen ' voorverpakte' groenten verkrijgbaar. Geen in strak folie gewikkelde soeppakketten. Geen prefab-maaltijden die keurig geseald zijn en 2 maanden houdbaar. Zeer weinig prefab-sauzen en al helemaal geen kruidenmixen voor 400 verschillende soorten smaakvariaties om niet zelf het eten te hoeven kruiden. (Ehm.. prefab smaaksensaties) In de steden vast wel.
Hier scheelt het een enorme hoeveelheid afval. Wij verbranden soms ons toiletpapier (zonder riool moet je toch wat met die roze papiertjes), verbranden alles dat papier is, soms nog meer. Brengen eens in de 2 maanden een gele zak naar de gemeente-container en die tas met lege flessen valt ook wel mee. (We drinken niet zoveel en de wijn zit in een plastic vaatje dat onder de categorie 'inwisselen voor een volle' valt.) Ons GFT-afval gaat naar buiten. Plek zat.
Ideaal, het maakt het leven weer een stuk makkelijker en Frankrijk een stuk schoner.

3 opmerkingen:

  1. Dag, Ik lees met plezier jullie blog. Ik woonde een aantal jaren bijzonder primitief in een Belgische polder. Vooral het drooghoutverhaal staat me nog leveindig voor de geest. Succes!
    Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bonjour,
    Wat een geweldige manier om met julie blog wakker te worden. Letterlijk en figuurlijk. Ik verwacht een trouw membre te worden van je jullie beschouwingen.
    Salut, Warner.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De zon voelt na zulke reacties opeens al warm aan!!! Ik geniet in de zon van jullie woorden :-)

    BeantwoordenVerwijderen