dinsdag 1 december 2009

Ongenuanceerde censuur

Het moet eruit, ik blijf me er anders over opwinden. Ik bezoek weer fora sinds een maandje. Het is leuk, informatief en zet je aan tot anders denken. Internationale fora zijn spannend, anders met allerlei invalshoeken vanuit culturen die ik niet ken. Soms ook uitgesproken nederlands. Door onze internationale bedrijvigheden, door het wonen in een ander land met een andere cultuur verbreedt onze wereldvisie, veranderd, wordt kleurrijker.
Zoals de vriendschap die geboren werd uit het zoeken naar franse les in Nederland. Op goed geluk een middelbare school binnenstappen en vragen of er een docent genegen is 2 volwassenen in eigen tijd, op onze kosten uiteraard, les te geven in de franse taal. De eerste kennismaking was hartverwarmend. Een prachtige afrikaanse vrouw met een zwaar accent, ze sprak erg goed nederlands. Nieuwsgierig geworden door haar andere achtergrond hebben we haar en haar gezin goed leren kennen in alle lessen die daarop volgden. We hebben hen ook helpen verhuizen. Met veel liefde hebben we het aangezien hoe ze een complete huisraad onverwacht wilden verhuizen. Of ze voor morgen even een verhuiswagen konden bestellen, er was nog geen doos gepakt, uberhaupt geen verhuisdozen stonden paraat. De Afrikaanse cultuur was nog 100% aanwezig in deze mensen en Marc en ik vonden dit schitterend. Wat minder schitterend is, is de reden dat ze in Nederland terecht zijn gekomen. Tijdens de Ruwandese genocide zijn zij ontkomen aan de zoveelste volkerenmoord en via andere landen gevlucht. Na een zware tijd in asielzoekers-centra in Nederland (10 jaar) waarbij ze niets mochten, maar wel moesten wachten, hadden ze uiteindelijk een éénsgezinshuis gevonden om met hun 3 kids een gewoon leven op te bouwen. We hebben veel naar ze geluisterd en gepraat, over de achtergebleven angst en het waarom, de geschiedenis in Ruwanda en de gevormde cultuur. Ik ben eens boeken gaan lezen en veel info gekregen van 'inside Afrika' dat een wereld voor me open deed gaan. Het heeft me ook een aardig rechtlijnige visie verschaft over de mensheid en haar diversiteit.
Het komt neer op; "wie denken wij, blanke westerlingen van het Noordelijk halfrond, wel niet dat we zijn ons te willen bemoeien met andere volkeren??" Heeft het hen gebracht wat ze nodig hebben? Zijn ze zonder schuld, mogen zij zijn wie ze zijn? Waarom branden wij onze handen aan hen die hun handen ook niet branden aan ons? (in den beginne van de geschiedenis) Heeft hulp aan de in onze ogen Derde Wereld, hen nu echt geholpen? Zijn zij de uitvinders en verspreiders van corruptie en bloedzucht, of is het andersom? Hebben wij ons te bemoeien met de eeuwigdurende oorlogen en stammenstrijd in het Midden-Oosten of Afrika?? Is het onze taak te denken als wereld-politie-macht de wereld te kunnen redden tegen dood en verderf? Waren 'wij' het niet die gestart zijn met het mensen als werktuigen te exporteren en op te gebruiken.
Ik ben daar altijd al wat cynisch in geweest en het blijft me erg raken als ik mijn medemens zich negatief hoor uiten over anderen en zichzelf overal van vrijpleiten. (Zeker na het Ontwikkelingshulp-project via World Servants Europe dat ik heb ondernomen in Jamaica) Moraalridders!! En ja, eerlijk is eerlijk, ikzelf kan er ook wat van!
Op het betreffende forum, de boomknuffelaarskliek, stak het me al een tijdje. Op alles en iedereen flink veel commentaar geven en zonder respect voor de partij waar het over gaat erbij betrekken. Die lezen dat forum toch niet, of doen hun werk in diep donker Afrika, daar kun je dan toch wel ff stevig commentaar op leveren. Dat ze zo voorbij gaan aan waar het de afrikaanse man om gaat; het omzagen van een boom, is niet ter sprake gekomen. Waarom die man dus bomen zaagt, wat hem beweegt in zijn dunne kloffie met ontbloot bovenlijf en een helmpje op een tropische boom om te halen??? En ja, ik weet het, ik kan zo scherp van de tongriem gesneden zijn en heb me laten provoceren tot een flinke snauw terug naar al die gasten op het forum. Nogal cynisch, maar to the point heb ik mijn mening eens in weinig woorden weten te plaatsen.
En nee, er werd niet gevraagd hoe ik dat bedoelde, maar ik kreeg enkel 1 privé-bericht. "Ik heb je text een beetje veranderd" met de groeten van de 'moderator' van dat moment. Mij wordt niet eerst gevraagd wat ik bedoel met mijn opmerking, terwijl het bericht even 'onzichtbaar' wordt gemaakt voor de andere forum-bezoekers. Nee, het wordt zonder pardon direct gecensureerd, ahum.....
Een kleine kliek die het zich veroorlooft op de gehele wereld, inclusief de startende ondernemer met de naam 'buurman', commentaar te leveren. Even grof in de mond , door hen af te zeiken, maar hun handen te wassen in onschuld. Om dan zonder overleg hoe en wat mijn bericht op dat forum to censureren, zei me zo ontzettend veel over het 'roomser zijn dan de paus', dat ik accuut gestopt ben met die kliek. 'Is dit Hollands of menselijk om zo met elkaar om te gaan?'vraag ik me terloops nog af. Ik beperk mezelf voorlopig tot mijn eigen blog, waar ik zelf kan bepalen hoe en of ik me uit. Gelukkig is dat kruisje rechts bovenin beeld nog steeds beschikbaar.

Naschrift
(Het forum bericht had als onderwerp "onze nieuwe concurrenten" wat sloeg op een nieuwe boomverzorger in NL die op zijn site foto's had geplaatst van zijn werk- en wijze. Deze foto's zijn zonder pardon gebruikt en geplaatst op het forum met veel kritiek en negatief commentaar. (ook opbouwend) Na vele van deze reacties werd er een YouTube filmpje geplaatst van een Afrikaan die een grote boom omzaagt, met wederom veel kritiek. Wat waarschijnlijk niet door de beugel kon aan mijn berichtje daarop was dat ik zei dat de man tenminste werkt en een helm draagt. DAT MAG NATUURLIJK NIET. Veel mensen denken dit wel, maar je kunt dat niet uitspreken natuurlijk. Nu weet ik door mijn project in Jamaica, contact met Afrikaanse vrienden en het me verdiepen in culturen wereldwijd, dat met name de mannen in midden Afrika niet graag werken. Niet uit lui-heid, maar het zit niet in hun systeem. Wat wij daarvan vinden met ons noordelijk blank gedachtengoed is meer ons probleem, niet dat van hen! Mijn reactie op het forum heeft dus niets te maken met een waardeoordeel, temeer met een geconstateerd feit.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten