maandag 30 maart 2009

keek op de week


0-sterren camping / 1000-sterren camping
We kregen bezoek, niet geheel onverwacht. Het stel van wie we onze blauwe landrover hebben gekocht is op de terugweg van een lange reis door Marokko. Als bijna laatste tussenstop leek het hen leuk om even bij ons langs te komen. Eindelijk een gelegenheid onze 0-sterrencamping officieel te openen. En hier bezoek ontvangen, gasten die komen overnachten, is altijd feest. We hebben nog geen fijn gastenverblijf. De kamer boven is wel netjes, maar de bedden zijn slecht en er zijn geen sanitaire voorzieningen of privacy. Het 'Chateau' is nog een opslagplaats, dus voor reizigers in een omgebouwde 4x4 is het een feest. Een vlak stuk om de camper/4x4 te parkeren, warme douche, stilte en rust en een goedgevulde tafel voor diner en ontbijt maken het wel compleet. De tijd ging hard en het was bijzonder fijn feedback te krijgen over de plek die we gevonden hebben om te leven. Dat doorgewinterde reizigers die zoveel gezien hebben van de wereld ons plekje en de regio zo mooi vinden was een groot compliment. Onze ervaring gedeeld zien, dat het slapen in een auto in de buurt van stromend water, stilte, een warme douche en duizenden sterren, meer waard is dan een luxe 5 sterren hotel!
Reizigers ontvangen is voor ons het summum en we hopen zeker dat we in de toekomst mensen op deze wijze mogen ontvangen om hen een rustpuntje te bieden.


Lente;
Eindelijk regent het weer regelmatig. De groene knoppen van de bomen staan op springen. Door het vocht en de bewolking krijgen alle kleuren meer diepte. Het gras is heel diep groen en de bloemen vallen op door hun felle kleuren.
Wilde teunisbloem, vergeet-me-nietjes, stinkende gouwe, wilde helleboris, esdoorn-bloemen, longkruid, bosviooltjes, blauwkousjes, veronica, voederwikke, gipskruid, paardebloemen, boterbloem, boerenwormkruid, knollathyrus, speenkruid, bosaardbei, veldereprijs, kleine maagdenpalm, Ulex minor (stekelige wilde brem), paarse lissen, prunussen, gaspeldoornbloesem en wilde appelbloesem. De mei-orchis zal nog even moeten wachten...
De waterloopjes van bamboe doen het uitstekend. We kunnen zo de gehele helling die groentetuin wordt, van water voorzien. Tijdens de vochtigheid moeten we het ervan nemen door de bergen weggekapte braam te verbranden. We hebben geen ervaring met het platbranden van hellingen. En je moet een vergunning hebben. Ondanks dat er hier geen haan naar je kraait (we hebben nog geen kippen /haan) durven we het niet aan. 1 foutje en we hebben een wel heel groot probleem, ook de brandweer kan hier niet komen om te blussen.
De meeste groente in het kasje komen al boven de grond, alle bloemenzaden laten zich al zien. Verder is het koud, rond de 5 to 10 graden. Boven heeft het nog een beetje gesneeuwd.

Het internet, de levering hiervan, laat op zich wachten. Ik steek mijn nek uit voor werk en het komt spontaan op mijn pad. Zomerwerk op een camping, schoonmaken van een gite, mensen die voor me informeren of het plaatselijke hoveniersbedrijf nog een vakvrouw nodig heeft.
Marc heeft de secadou nu af. We zijn erg trots op zijn geklaarde klus. Met beperkte middelen, zeer weinig kennis van zaken en 2 rechterhanden is het dak voorzien van zwart papier, nieuwe en oude lauzes en een afvoergeul voor het regenwater. De couvreur bekijkt het geheel goedkeurend. Marc is welkom om een paar dagen met hem mee te werken en te kijken. We hebben geen geld om hem in te huren om al onze daken te renoveren, maar de kunst afkijken is goud waard. Zeker nu blijkt dat zelfs het dak van de stal er erbarmelijk bijligt en het varkenskot een nieuwe steunbalk nodig heeft.
Soms zakt de moed ons ook in de schoenen. Een ongelukje met een dode boom die op de kettingzaag valt noodzaakt ons een nieuw blad te kopen. Weer onkosten... En zoveel andere klussen om te klaren.... Maar verliefd zijn we nog steeds op deze mooie plek en het nieuwe leven tussen een volk (lees plattelanders) waar we makkelijker mee uit de voeten kunnen. Eigenwijs als zij zijn kunnen wij bij onszelf blijven. Wij zijn wij en zo bejegenen fransen elkaar ook. Doen zoals het hoort kent men hier niet. Je doet je dingen zoals je wilt. In de grote lijn houdt je je aan de wetten en daar is alles mee gezegd. Dit vlaggetje gaat niet op als je in bebouwd gebied woont, in een dorpskern of stad!!! Dan is de sociale controle te groot.
Met Castel gaat het iets beter. We bieden haar bergen speelgoed aan als ze aan de ketting moet, omdat we weg gaan voor een dagje. Ze is gek op plastic rommel of oude botten. Ze negeert de katten vaker dan dat ze ernaar lonkt en we vinden haar steeds liever worden.
De kolonie vuursalamanders zijn blij met hun vernieuwde leefomgeving. Hun kroost groeit hard in de overloopbakken van de bron.
Aai en Castel staan steeds vaker neus aan neus zonder escalatie. We hopen dat ze vriendjes worden, want Aai en Castel willen altijd graag mee uit wandelen in de bossen.

Stalletje
Met opgebouwde energie ben ik toch maar aan het schoonmaken van de stal begonnen. De buitenkant welteverstaan, want het mest wat makkelijker uit als je niet steeds in de bramen blijft hangen. Vele bramentakken hebben een doorsnede van 4 centimeter. De bosmaaier met slagmes blijkt een waardevol ding. De immens grote hazelaar achter de stal heeft ervoor gezorgd dat het dak bezaaid was met mos, hedera, dode takken en weer de bramen. Om de stal goed licht te geven zodat het mos minder kans krijgt heeft Marc deze helemaal platgezaagd.
Een enorm werk. Het resultaat is er naar. Nu hebben we ruimte om de stal op te ruimen en uit te mesten. Zelfs de auto kan er bij (bij de benedendeur) om de grote zware rommel eruit te halen. Zowel Aai als Castel wilden er graag bij zijn. In vrede hebben ze beide er heel de middag rondgestruind. Ik moest Aai alleen gaan halen toen wij al helemaal opgeruimd weer boven aan een wijntje zaten. Ze is toch de held op poezenpoten hier. Dus in de toekomst zal ze wel vaker mee gaan wandelen als we Castel haar uitje 'bos' geven.
In princiepe wilden we op zondag niet werken met machines, maar we laten toch af en toe onze principes varen. Jammer en toch ook wel weer goed om het ijzer te smeden als het heet is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten