maandag 23 maart 2009

immigreren-integreren

Op geen enkele manier kun je je beter voorbereiden op immigreren en integereren dan gewoon doen. Al lees je alle boekjes en denk je nog zo goed te zijn voorbereid, toch zal alles weer anders zijn. Ongeacht het land waar je voor gekozen hebt, of stad of platteland.
Ben je gehecht aan wat je kent? Niet doen!
Het gras is echt hetzelfde (lees; de mensen zijn als alle mensen) alleen smaakt, ruikt en ziet er anders uit. Maar het is en blijft hetzelfde gras.
Veel huizen van buitenlanders hier zijn spik en span gemaakt zonder dat de eigenaar er ooit in heeft gewoond. Tijdens de vakantie ben je dan enkel bezig met het onderhoud. Ergens wonen wil altijd zeggen 'onderhouden'. Dat geldt ook voor je omgeving.
De taal hoef je niet na je 2e stap in den vreemde te beheersen. Men ziet je graag groeien, dan groeit de waardering enorm mee.
Wil je integreren? Doe zoveel mogelijk in je eigen nieuwe gemeente. Kleine boodschapjes, een wandeling en een praatje, ga naar de markt. Dat is De ontmoetingsplek bij uitstek. Aanwezig zijn op dorpsfestiviteiten, iemand helpen en hulp vragen. Vooral dat laatste!! Ook al weet je het zelf al heel goed, toch eens hulp vragen aan een naaste schept een band. De ander kan ook wat voor jou betekenen.
Als je al je spullen zelf meeneemt of uit Nederland laar komen laat je blijken dat het land waarvoor je gekozen hebt niet goed genoeg is. Logisch dat de locals je laten barsten als je ze echt een keer nodig hebt.
Durf fouten te maken. Men is net zo mens als jijzelf, ze hebben er bewondering voor dat je alles achterlaat en je leven ergens anders op wilt bouwen. Ze voelen zich vereerd dat je juist hun regio en hun gemeente hebt uitgekozen.
We hebben bijvoorbeeld veel gelezen hoe lastig het is een auto te importeren. Dus wilden we er in princiepe mee wachten. Maar de rode laro is hier veel gezien en het meest praktisch, dus toch maar eens informeren hoe dat zit.
We tanken al lang bij een garagebedrijf en worden daar altijd vriendelijk geholpen door een naamgenoot van me. Zij heeft bij onze vraag gelijk een lijstje gemaakt in word waar we moeten zijn, volgorde van handelen, juiste formulieren waarbij ze hulp aanbied met invullen en een lijst met alle paperassen die we nodig hebben.
Zelfs met de keuring worden we geholpen. Dus bijna verontwaardigd vraag je je dan af waar alle boeken en raadgevers zo moeilijk over doen.
Dit geldt eigenlijk voor alles in den vreemde. Zelf je nek uitsteken is veel meer terugkrijgen alsdat je durft te hopen.
Dus durf je je nek niet uit te steken en fouten te maken?? Niet emigreren.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten