maandag 30 maart 2009

Frankrijk ten voeten uit

Frankrijk ten voeten uit;
Terwijl ik op de stoel van de tandarts lig is Marc een nieuw zaagblad kopen bij een boeren bedrijf even verderop. Hij is daar even zoet, dus terwijl ik buiten stap is hij nog niet terug. Ik had 2 marktkraampjes zien staan in het dorpje die erg druk bezocht werden, dus nieuwsgierig geworden liep ik daar maar even heen. Meneer Coudouel en zijn vrouw, belangrijk stel uit het historisch dorpje dicht bij ons, stonden achter de kraam bezaaid met takjes, een campinggas stelletje en een volledige administratie. Samen met anderen waren ze fruitboompjes ter plekke aan het enten. Wat bleek, deze vereniging maakt zich hard voor het herstellen en verspreiden van oude regionale fruitrassen. Voor 5 euro kon je daar vers-geente fruitbomen kopen. Je boompjes naar keuze worden geent op een wilde appelsoort, je naam en adres waar je ze plant worden nauwkeurig op een lijst genoteerd om later te kunnen zien of ze aanslaan en of ze fruit geven. De appels kun je oogsten in de herfst en pas de lente erop eten. Je moet ze inkuilen gedurende de winter, net als aardappels en winterpeen of witlof.
Dus 45 minuten later zaten we pas weer in de auo met 2 fruitboompjes en weer wat contacten rijker. Meneer C. heeft dezelfde tandarts en dat schept ook weer een band. Overal je neus laten zien en niet schromen met iedereen te kletsen zorgt voor een heel welkom gevoel. Ze vinden het hier geweldig als je geinteresseerd bent in de regio en hun manier van leven.
Ik ben nog steeds verdiept in het boek "Waarom de fransen zo frans zijn" waarin het nationalistische karakter van de fransen verklaard wordt. Waarom de fransen, nog, geen engels spreken, waarom ze hun 'frans-zijn' bewaken en koesteren. Over een nationale identiteit gesproken. Knap gedaan voor zo'n grote natie als Frankrijk. De maatregelen die de franse overheid hiertoe neemt liegen er ook niet om.
Het toont ons aan dat de typische franse conservatieve houding hier toch veel aan bijdraagt. Ik wil niet te veel klagen over Nederland, maar dat 'we' geen echte nederlandse identiteit kennen is logisch als je het afzet tegen Frankrijk met haar traditionele feesten, activiteiten en een overheid die er veel aandacht aan schenkt met goedkeuring van het volk. (denk aan Jose Bove met zijn anti-globaliseringsbeweging of de aandrang tot staken wat hier nog effect heeft)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten