woensdag 8 december 2010

Dolfijntjes


Vorige week kreeg ik een doorgestuurde mail over de jaarlijkse slachting van Long Finned Pilot Whales (dolfijnen) in Denemarken met natuurlijk enige tekst en uitleg en de gruwelijke foto's van een rode zee met lijken en stervende dolfijnen.
Ik stuur de mail gelijk door na het tekenen van de petitie. Zonder na te denken krijgen ook niet-Nederlanders deze mail die in het Nederlands is opgemaakt.
Zodoende ook weer vragen van hen waar deze petitie over gaat. Zo goed en kwaad vertaal ik de nederlandse tekst. Ook per mail krijg ik twee reacties, één hele pittige, een direkte die de spijker op z'n kop slaat dat het zielig is voor de dolfijnen, maar nog erger dat de mens tot deze daden in staat is, lezend als mens, ziend als mens, denkende mensen die we zijn.
Het blijft me zo bezig houden, dat ik eens ga googlen op de dolfijnenslachtingen in Denemarken.
Fictie of feit?
Ik vind een website die iets objectiever is en de echte waarheid wat beter benaderd. Voor alle mensen die die petitie en ander dierenleed aan het hart gaat; de volgende link is in het engels, maar neem toch even de tijd de tekst te lezen.
http://www.truthorfiction.com/rumors/w/whale-killing-denmark.htm
Ik praat niets goed, ik ben het er ook niet mee eens hoe ze de dieren slachten, ik vind het nog steeds te absurd voor woorden, maar dit is geen uitzondering wat die mannen daar doen. Het is eerder een regel dat er wereldwijd door de mensen zo met de schepping wordt omgegaan, in het klein en in het groot.
Ik wil graag iedereen aansporen verder te kijken dan ons email-programma alleen.
En ook wij zijn hetzelfde soort mens als die mannen die daar in de zee de dolfijnen doodmaken.

feitjes:
-Deze dolfijnen zoeken warmere wateren op tegen de winter omdat hun voedsel (vissen) daar verblijft gedurende de wintermaanden. Dit doen ze al millennia en na de vestiging van Vikingen op de Faroe-eilanden, was het gedaan met de natuurlijke gang van zaken zonder inmenging van mensen.
-Deze soort walvis is een kuddedier en er leven ongeveer 750000 exemplaren in de noord Atlantische Oceaan.
-Ze staan onderaan de lijst met bedreigde zee-zoogdieren.
-Sinds de komst van de Vikingen, omstreeks 800-900 jaar, worden deze dieren rond de Faroe eilanden al gevangen en gebruikt voor hun vlees, het vet (olie) en nog veel meer. De natuurlijke producten die op wat geisoleerde eilanden nodig zijn om te (over)leven worden nog steeds naar waarde geschat.
-Op Ijsland staat er in de luxere restaurants dan ook zeehond en walvis op het menu!
-De jaarlijkse dolfijnenjacht op de Faroe-eilanden is niet voorbehouden aan jonge mannen alleen als een overgangsrite naar volwassenheid. Iedereen mag deelnemen.

Vragen;
-Is een zoogdier (dolfijn) meer waard dan een zalm (vis)? En wie bepaald dat?
-Is een koe minder waard dan een dolfijn? En wie bepaald dat?
-Hoe worden wilde zalmen gedood voor ze op ons toastje terecht komen tijdens de feestdagen? (Of in vol ornaat op ons bord, gerookt en al?)
-Wat doen we met gezonde dieren als er ergens een epidemie woedt, die alleen woedt daar waar die dieren hutje-mutje om hun vlees gestalt worden in erbarmelijke omstandigheden?
-Waarom zijn er geen koeienhuiden te krijgen voor kleding, isolatie, stoffering en dergelijke?
-Waarom gaan we prat op het dragen van schoeisel (en tassen) van 'echt leder'?
-Waarom is er rond de feestdagen zo'n grote vraag naar exclusieve dierlijke liflafjes?
-Waarom wordt de consument daarin serieus genomen, en is dus alles te krijgen? (geen vraag = geen aanbod)
-Kopen we ons schuldgevoel af door veel te betalen voor deze liflafjes, omdat we diep vanbinnen heus wel weten dat we net zo goed deel hebben aan dergelijke slachtpartijen en voorafgaand erbarmelijk lijden van de dieren?
-Hoe zouden wij leven zonder supermarkten in de buurt, zonder grote winkels waar de schappen altijd vol liggen en je een kilo rundergehakt kunt kopen voor 5.99?
-Hebben we ook zo'n scherp oordeel als we op een koud, onherbergzaam eiland wonen, waar alle luxe aangevoerd moet worden, wat het twee keer duurder maakt terwijl de locale economie draait op de aanwezigheid van natuurlijke zaken die alles hebben dat de mens werkelijk nodig heeft?
-Is internet op de Faroe Eilanden ook zo'n goedkoop gemeengoed met minimaal 8Mb per seconde?
-Waarom kiezen mensen voor gemak en comfort? Is de vraag er eerder als het aanbod, of andersom?
-Wie bepaald dit 'stelsel' van vraag & aanbod?

3 opmerkingen:

  1. Hoe reageer je op zo'n ecologische kwestiw in een paar regels. De dolfijnen hebben al honderdduizenden jaren een plaats in het ecosysteem. Daarin was de rol van de mens verwaarloosbaar. Een dolfijn zal het niet uitmaken of hij door de harpoen van een Deen wordt gedood of door een orka. Wellicht komt de bedreiging het meest door de kilometers lange visnetten, het zgn. staande want. Koeien etc. behoren tot huisdieren en spelen een door ons bepaalde rol en maken zodoende (afgezien van hun methaan-boeren) geen deel uit van een kwetsbaar ecosysteem.
    Hoe heerlijk is het om niets te doen, want dan doe je niets fout!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blijft daar nou tot het einde van internet staan: kwestiw i.p.v. kwestie? Fransen maken met Azerty die fout niet, maar mijn dikke vingers pakken bij de e vaak de w. Een verklaring, geen wxcuus!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat franse toetsenbord van mij laat me vaak even de backspace aantippen, door de op dezelfde wijze gemaakte typefouten...

    En ja, hoe heerlijk is het om even niets te doen, je doet niets fout en wij zouden nog rauwe vis en dolfijntjes eten....

    BeantwoordenVerwijderen