donderdag 11 maart 2010

winter 2

Het is hier weer ontzettend koud. Gisteren lag er aan het strandje aan de overkant van de rivier een klein beetje sneeuw. De oostenwind en het zonnetje is als sneldrogen. Het hout is weer op en Marc had teveel last van zijn lijf. Ik voel me net zo verantwoordelijk voor de huiselijke warmte en voel me prima. In 2 broeken met laagjes erboven klim ik een makkelijke helling op en ga aan de slag om dode kastanjes weg te zagen. Die rotdingen blijven altijd in hun buurbomen hangen, broertjes en zusjes die gebroederlijk uit dezelfde stronk groeien en elkaar overeind en in evenwicht houden. Soms moet ik hele bomen in stukjes 'naar beneden' zagen, maar na een half uur ligt de helling bezaaid met dode boompjes. Marc komt altijd wel helpen met kleinzagen en in en uitladen. Zo zitten we er na een korte middag weer warmpjes bij voor een kleine week.
Door wat huishouden kom ik nauwelijks aan pc-werk toe. Prima even.
Vandaag moest ik even voor groenten naar de markt. De kou is enorm en er ligt een laagje sneeuw. Alles ziet eruit alsof we 3 maanden terug in de tijd zijn en de winter net een aanvang heeft genomen. Op de markt is het heel stil, de waren liggen bedekt onder dekens en zeilen en de groentenman moet voor alles de vrachtwagen inklimmen. Het is nog zo'n -6 overdag! Ook zo laag bij ons, in de gorges komt het kwik echt niet boven 0 uit. Het zijn rustige dagen en wij kruipen nog even verder in onze schulp. De winter plaagt ons, maar weet ook dat hij plaats moet maken voor het volgend seizoen.
Wij bouwen vanaf de vroege middag al een warm nestje door de luiken te sluiten en de kachel al aan te steken. Het huisje benutten waar het voor is.
De katten geven het goede voorbeeld en liggen gezamelijk op de bank in katzwijm. Aai tegenwoordig heel dicht bij Joppie zonder een onvertogen miauw of gebrom. Zou het ooit goedkomen met die twee?

Het verzekeringsverhaal is natuurlijk nog niet ten einde. Er is 1 maatschappij, een Nederlandse maatschappij uiteraard, die wij kunnen vinden. Zij zouden ons aan een verzekering kunnen helpen die ongeveer overeen komt met een Basis Ziektekostenverzekering. Met het hoogst mogelijke eigen risico betalen we ongeveer even veel als een basis Ziektekosten verzekering volgens Nederlandse maatstaven. En er zal vast wel zoiets in Frankrijk voor handen zijn, maar dat kanaal kunnen we nog niet vinden. Ons Frans is te slecht, we zijn nog niet zover.
Als je 5 jaar in Frankrijk woont en niet meer in Nederland bent ingeschreven heb je wel recht op toetreding in het Franse stelsel.
Deze laatste optie speelt in onze gedachten. het is het 'uitzingen' van deze periode. We leren hier wel heel veel van, gezien de voordelen van het onverzekerd zijn. Dat zijn we wijzer en rijker geworden door de dame van het C.P.A.M. Het liefst zou ik de dame toch even over haar balie trekken en in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk maken wat haar informatie ons heeft opgeleverd. Maar dat is net zo mosterd na de maaltijd als na een ongeval in het ziekenhuis terechtkomen en je dan pas druk te maken hoe je je verzekeren moet als 'expat' in dit land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten