maandag 9 september 2013

STOP

Eigenlijk wil ik er hier niet over schrijven. Maar het hoort wel degelijk bij die hele ommekeer. Die immens grote verandering die mij alleen maar meer Tien maakt, inherent aan mijn leven in de natuur, met de natuur, verstoken van een ratrace. Niet het verhuizen naar Frankrijk. Ook niet de verandering van het leven in Frankrijk als (nog) Nederlandse. De grote verandering die me begin vorig jaar besloop. Een innerlijke ommekeer, een renaissance, een wakker worden, volwassen worden zijn, spontaan en ongevraagd, wél een reactie op de verandering van omgeving Randstad --> Franse jungle.
Roken past me niet meer. 
Het voelt al jaren verschrikkelijk om al het geld uit te geven, de maand- en weekboodschappen, diesel, extra's, eten voor alle dieren en on top tabak. Belachelijk en ik hoef het hier niemand uit te leggen.

Ik ben onredelijk, onredelijk chagrijnig, leg op ieder babyslakje een pond zout, gedraag me als de verschrikkelijke bitch, als waakhond op falende mensen, wee Lief of de gast die 'mijn' huisregels overtreedt, loop me vooral niet in de weg, hang die was juist op als ik er niet om vraag (want je hebt het gedaan hoor; als die was niet hangt als ik thuis kom) en iederrr drrruppeltje watttterrrr op het aanrecht mag er niet langer dan een 2 minuten liggen, begrepen?
Och arme arme... Lief en gasten. 
Marc stopt mee. Die loopt volledig gedesoriënteerd een pingpongballetje te imiteren, inclusief ledigheid. Lief heeft mijn steun nodig, maar zal me het liefst afbranden, tot aan de grond. Lief vindt het allemaal reuze meevallen met dat Stoppen. Toch geen andere rokers in de buurt, geen kroeg of tabakswinkel, ideaal. Dat waart mij vrij de bitch te zijn, terwijl juist hij voorspelde de verschrikkelijke boeman te worden tijdens het afkicken.
Moeaaaaaah, andersom dus!

Ik heb nog niemand de hersens ingeslagen. (Krijg ik nu een schouderklop?)
Ik heb 1 sigaret gejat tijdens het werken. (FdM bij een ouder stel dat het pakje sigaretten naast mijn klad-offerte en urenbriefje hadden liggen. Kat op het spek binden.) Gatver, wat is dat vies, al na 28 uur niet roken!
Ik vind wijn nog lekkerder, bevestigt mijn gevoeligheid voor afhankelijkheid cq verslaving.
Ik ervaar het als ontzettend fijne steun als (net)vrienden ons steunen door al dikke echte knuffels te geven, bemoedigingen, raad (TOP-Training) en heuse cadeaus in het vooruitzicht.
Ik kan ontzettend 'genieten' van 'The little book of quitting' van Allen Carr.
Stoppen is kloppen!

Maar raar mensen, wat is dat raar! Lief rookte 30 jaar, ik precies 20. Het is genoeg geweest.
STOP15 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. fysiek cold turkey
   maar mentaal is het toch echt steaming hot

   Verwijderen
 2. M'n vrouw en ik hebben meer dan 30 jaar gerookt en we hebben er 2 jaar geleden een definitief(?) punt achter gezet.
  We hebben ons vooral mentaal voorbereid, langzaam verminderd, rookplaatsen geschrapt (eerst niet meer in de auto, dan niet meer binnen,..., uiteindelijk enkel nog op terras), verbindingen geschrapt (zoals koffie, wijn, bier met...)
  We hebben wel wat hulp gehad aan raad en steun van lotgenoten via "http://www.komopenstop.be/index.php" (er bestaat waarschijnlijk ook wel een nederlandse versie).

  Maar het roken zit voornamelijk in het kopje en eens je na een paar dagen over die lichamelijke nicotineverslaving heen bent valt het echt allemaal best mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mentaal ben ik ook al wat jaren bezig met me voorbereiden.
   Als ik me juist op alle logica blijf richten, zou ik het kunnen redden.
   De beloning is enorm, de blijdschap ook, de effecten op lange termijn ook, ten goede dan.

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Je hebt geen idee wat jouw reactie hier me doet! Die gaat door merg en been en door alle longcelletjes heen ;-D
   merci Big Brother

   Verwijderen
 4. Ik ben ook zo'n verstokte, al bijna 40 jr. (jong begonnen :-))
  Je/jullie hebben de afgelopen jaren laten zien over de nodige wilskracht te beschikken dus dit MOET lukken !!!
  Respect, enorm veel respect ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-) ergens Betty, zou ik zo weer doorgaan met roken, maar tis mijn (bomen)werk, liefde voor het leven en mezelf en de portemonnee die me laten stoppen. Ook katertje Merlin heeft zwakke longetjes, ik knuffel hem zo graag.
   het zijn de hele kleine dingetjes in het leven, mooi hoor!

   Verwijderen
 5. Ik hoop dat je het chagrijnig zijn nog even mag volhouden van je omgeving tot je afgekickt bent. Goede stap van je. Zet 'm op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanmiddag op een leuke manier aangegeven dat ik echt de 'bitch' ben en dat het niet persoonlijk bedoeld is, kreeg zowaar twee keer een brede grijns terug. Klasse dat ze ons nu kunnen hebben.

   Verwijderen
 6. Ik hoop zo dat het jullie lukt,maar ik twijfel niet. Jullie kunnen toch alles........!!!!!:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als IK maar niets koop als ik 'naar boven ga'! De gedachte aan de geur; bah! De gedachte aan het geld uitgeven; bah!! De smaak in mijn mond; gatver. Dit na 3 dagen. Maar toch; het is en blijft raar, leeg, pauzes die nu niet ingevuld worden. Na de sex ook zo een moment dat je denkt; 'huh?...' Ook die na de maaltijden, niet de smaak, maar de gewoonte. Als ik een beetje na blijf denken, is stoppen met roken niet moeilijk. Maar toch...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super knap. Mocht ook meedraaien in het proces toen lief stopte, nu al weer 10 jaar geleden. Ben blij dat hij niet weer is begonnen. Nog een keer stoppen, pfff, nee dank je. Dus hou vol, dan hoef je dit niet nog een keer te doorlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het zo doorgaat, zal de beloning veel groter zijn dan de moeite van het stoppen.

   Het grappige is; ik begon te roken om af te vallen/niet te snoepen. Nu met niet roken interesseren me wat extra kilo's niet. Ik heb tenslotte geen kantoorbaan en hou niet meer van snoep.

   Verwijderen