zondag 2 februari 2014

natuurlijk weer

Tijdens mijn afwezigheid heeft het zo ongeveer non stop geregend. Daarvoor ook. En daarna ook.
Het is dus rotweer. Of toch gewoon weer weer. 'Gewoon' zeg je? Ja, gewoon.
De winters zijn niet Zuid Frans. Het blijkt hier wel kouder te zijn voor die vast geroeste begrippen. Maar dat is inherent aan het wonen in de bergen. We denken na een heuse moesson altijd dat het niet erger kan. Ondanks fikse bosbranden aan de overkant, ieder jaar wel landverschuivingen of ter bescherming tegen minus 21 alle kranen op drup en 's nachts eruit om de kachel te vullen, in de schuur. 
Marc heeft na 3 weken de modder & drek in zijn up trotseren helemaal gehad. Op afstand begreep ik het. Voelen doe ik het nu. Aan een knie die 4 keer per dag op en af door de modder moet waden om bij de stal te komen en te kijken of er nog landverschuivingen zijn of omgevallen bomen van formaat.
Het regent, non stop. 

Marc heeft ondanks de nattigheid doorgewerkt aan de bandenmuur om de grond van de oprit een degelijke opsluiting te geven, als basis zo'n eeuwenoud droog gestapeld stenen muurtje. Het is geen schoon gezicht, maar voor ons de ideale oplossing om toch een groentetuin aan te leggen die niet uit- en wegspoelt en qua onderhoud te doen is. Ook verbreed het de oprit.
Vorige week zaterdag was de zwaarste van 3 aardschokken. Het was donker, de muziek stond hard en ik zag 5 vlekken opstuiven, wegschieten en in het tochtgordijn hangen. Ook denk ik Castel te horen blaffen en vlieg naar buiten op mijn sokken. Het gerommel was dus niet onderdeel van de muziek die gestopt is. Afstandsbedieningen zijn ideaal.
Boven is het af en toe sneeuw, die regen. Maar overdag is dat al snel slush puppy wat het hier laat bulderen in het ravijn, zomers een miezerig straaltje net genoeg voor het slurpen van Sarko. De beek barst vertrouwd uit zijn voegen, gevallen bomen vormen eekhoornbruggen over het ravijn en zonder kaplaarzen aan kom ik buiten nergens. Flarden wolk blijven hangen in de gorges, druppels aan de kale takken. Van een afstand zijn de loofbomen nu zacht ingepakt in heksenvingermos, in ochtendlicht een verfijnd spel van fosforescerend licht.

Tijdens de regen doen de katers niet veel anders dan slapen, knus.

Spul te koop als off-grid object.

En tja, aardschokken kracht 3.9 op de schaal van Richter, de hoeveelheid regen en een net iets te snel gebouwde muur resulteert in onderstand beeld. Foetsie zijn de maanden handwerk. Daar wordt een mens treurig van. 

De rode lijn is een breukvlak met scheuren, de blauwe lijnen de oprit...
Het regent nog steeds.

Deze machine is van plastic, helaas.

We noemen het natuurgeweld. Misschien alleen maar omdat we het niet de baas kunnen. Of tegen beter natuurlijk weten in toch onze plaats op aarde opeisen alsof het allemaal van ons is. Plak er maar een geldelijke waarde op, dan is het duidelijk. Moeder aarde is een stuk duidelijker. Die zucht en beeft, spuugt uit en verzwelgt. De scheuren in de zanderige aarde en het verzakte stenen bankje op de rand van de oprit spreken boekdelen. Dat bankje moet weg, misschien dat die anderhalve meter oprit er toch wel aangaat. Want de bandenmuur, het werk van zovele maanden, is volledig in elkaar gedonderd. Drie banden liggen tussen rivier en moestuin in spe. De stenen muur waarop een deel van de bandenmuur rustte is bezweken, een flink zanderig spoor trekkend over alle oude terrassen die zich uitstrekken tot aan de oevers van de rivier.Wie niet sterk is, moet slim zijn. Een bandenslee voor over de modder, ideaal. De entourage is nat en somber. Laat me dat nou weinig kunnen schelen. Ik struin ploeg door de natte bossen en geniet volop van wat ik zie en ruik, hoor vooral; water. Wat nou 'natuurgeweld'. Niks ervan en het weer is niet in de war. Het weer is de stem van de aarde en luisteren blijkt lastig!
Zodra ik me verzoen met lange regenperioden, zolang ik de bulderende rivier en de modder voor lief neem en gezamenlijk met modderneuzen het stalpad nog verder omploeg, voel ik een vrede met wat er is. Niet met wat komen gaat. 

Modder, niets aan te doen


Ook bij de goot, de enige toegang tot het bos met het stalletje waar veel van onze droge voorraad hout ligt, ligt een verzakking in het verschiet. De cementen goot met ijzeren roosters is geknakt en naar de helling toe aan het verzakken. Ook weer een erg oud muurtje dat toen misschien een pad voor zwaar belaste ossenkarren moest houden. Geen Defenders vol eikenhout of een kubje zand. Ik prop het geduldig vol met lauzes in alle maten en diktes. De overloop van de bron kan zo niet stuk gaan, doekje voor het bloeden. Het zoveelste doekje.

En Sarko? Die is waterdicht. 

14 opmerkingen:

 1. Keep the faith Marc en Martine! Het voorjaar staat voor de deur. Sterkte, Ton Groot Koerkamp.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zo te zien is het wel erg grof zand, meer steenschilfers. met al die regen: idee om cement te strooien voor zo''n grote bui, dan trekt dat erin en wordt wel n stuk steviger?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het is granietzand dat nog niet tot graniet geperst is. zeer zuiverend zand tot aan ondoordringbare lagen aan toe. grof ja, ook. hoeveel zakken cement denk je dat we nodig hebben naast een tientonner of 8 vol grond om nog iets te redden van wat is weggespoeld?? valt helaas nooit hier van de vrachtwagen af.

   Verwijderen
 3. eigenlijk t enige wat helpt zijn diepwortelende bomen, maar dat heeft jaren nodig. Is Accacia Robina n optie? Snelle groeier

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Acacia's, daar staat het hier rond het huis en in moestuin vol mee. kneus 1 worteltje van zo'n boom en je hebt er 80 opschotjes bij die in 1 seizoen een meter of 3 a 4 kunnen groeien, de doorns zijn zo'n 3 cm groot en veroorzaken zweertjes. fantastisch brandhout, groeien snel, zaaien we uit, verplanten de wortels/opschotjes en koesteren spontane jonge stekelkrengen.
   maar och och, wat hebben wij een hekel aan die woekeraars gekregen die ons zo vele malen met hun doorns verwond hebben....

   Verwijderen
 4. Laat het in de winter winteren en in de zomer zomeren. Gedaan met die regen, maar gewoon vrieskou zoals het hoort voor de tijd van het jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. afgelopen 12 dagen na deze log regent het nog steeds en blijft het komende 10 dagen erg veel regenen,zo ongeveer elke dag met temperaturen net boven nul...
   ALS er daarna nog even flinke vorst komt vriest er erg veel kapot....
   Ik wil ook graag vorst, en veel sneeuw is lastig maar niet erg.

   Verwijderen
 5. hi Martine &Marc, dapper om in zo'n ruig deel van Frankrijk te gaan wonen .Ik vond Bretagne al te weinig zon en teveel regen hebben !Die sneeuw kan nog komen in de alpen en op Corsica heeft het ook weer gesneeuwd .www.wunderground.com. De beving was bijna recht onder jullie .http://nl.earthquake-report.com/2014/01/25/minor-earthquake-france-on-january-25-2014/
  Op een door water verzadigde bodem zal niet veel houden . Het vast "prikken" met bewapening-staal kan veel helpen als de banden maar aan elkaar vast zitten geprikt .De top van de pen moet omgebogen worden zodat je er niet in stapt .Heb je al een maatje voor Sarko ? Op www.leboncoin.fr staan er veel te koop en te geef .Ook voor klim gereedschap zou ik daar kijken en op www.ebay.fr natuurlijk.
  Mijn Franse ex woont niet ver van jullie vandaan bij Valady en zet zich in voor het redden/opvangen van dieren .
  groetjes
  Piet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klimaat van de bergen is wat anders als het matige zeeklimaat wat we kennen. Ik vind de contrasten fijn. Echte winters (minus 2013/2014), echte zomers (te heet voor buiten, ons huis is perfect om je in terug te trekken), de lentes zijn sprookjesachtig en de herfst is onbeschrijfelijk mooi, geurig, kleurig en soms echt lang warm.
   De muur is ook te snel gebouwd, geen tijd genomen om de beroerde grond erachter in te laten klinken. 2e ronde gaat een paar jaar duren, we hebben veel extra grond nodig en weten niet hoe we hieraan kunnen komen.
   Over Sarko's maatje; een ezel vinden is niet moeilijk, wacht nog even op het veulen van deze lente van de moeder van Sarko. Als dat een hengst is, krijgt Sarko een baby-broertje die niets kost. Zo wie zo wil ik graag lokaal een ezeltje adopteren, dat is ook beter voor het sociale leven en voor het dier zelf. Ik vermijd de onkosten van lange ritten met een trailer, voor de ezel ook beter. Dan zijn de funds voor de dierenartskosten en onderhoud hekken en stal.
   Dieren 'verhandelen' op een site als LeBonCoin vind ik not done.

   Verwijderen
 6. Je hebt een paar hele mooie foto's gemaakt die mij aan de film "tous les matins du monde" deed denken !
  Voor grond zijn vaak boeren en bouw-projecten goede gevers , ze moeten betalen om grond weg te krijgen . Bij (landbouw)boeren zit er vaak veel stenen bij, maar Aveyron is voor een groot deel op veeteelt gericht en daarvoor maken stenen niet uit.
  misschien helpt dit een beetje http://suite101.fr/article/plantes-pour-tenir-la-terre-et-fixer-les-talus-a7999
  En misschien rogge als (tijdelijke) bodem bedekker.
  google "plante fixe talus"
  Op " http://www.agriaffaires.com/ " staan soms materialen die voor hekwerk te gebruiken zijn (wijnrank stokken?) en als het te groot of zwaar word is huren soms een uitkomst http://www.loxam.fr/reseau/loxam-rental-france/province/rodez-ouest-pg3-17-0.html

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank voor het compliment, het is liefhebberij en ik kijk ze zelf ook graag terug. En weer een film-tip! Heel blij mee.
  Bouwprojecten is een goed idee, zal het opperen aan de man van zulke missie's ;-) En beplanten om de grond vast te houden is een oude bekende, we kunnen er veel van uitspitten in het bos, de natuur zegt het voor, mooi hè.
  Ons probleem met groot materieel huren is dat de spaarpotjes leeg zijn. Dat met die autobanden werkt eigenlijk perfect op deze steile helling met deze waardeloze zanderige grond, of iets dat ervoor door moet gaan. Alleen leerde de ervaring van 3,5 maanden regen dat ook gemaakte taluds, hellingen, muren en grondkeringen niet houden.
  Veel dank voor de tips. Ze brengen vaak the missing link in het aanpakken van de dingen die te groot zijn voor twee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En nu......verdwenen......weggespoeld.......opgelost?

  BeantwoordenVerwijderen