zaterdag 2 februari 2013

Succesvol bloggen

Ik verdiep me zoveel mogelijk in artikelen en boeken over schrijven, publiceren en bloggen. Over netwerken en hoe te netwerken. Ik begeef me op glad ijs door op voor mij relevante sites aanwezig te zijn en mezelf zoveel mogelijk te laten zien. Dit garandeert geen succes, want succes is een relatief begrip. Begrippen hebben definities en definities worden gemaakt door een minderheid die recht van spreken heeft op dit vlak. Uiteraard ding ik ook naar een zekere mate van succes in mijn leven en met betrekking tot het schrijven ben ik zeer afhankelijk van de rest van de wereld en de vastgelegde definitie van succes. Maar wat nou als ik me niet kan vinden in die definities vastgelegd op wikipedia en woordenboeken, op toonaangevende websites en aanverwante literatuur? Gepubliceerd en vertoond in interviews en navenante artikelen? Volgens het instituut SchrijvenOnline Blog ik relatief netjes volgens de regels, ze publiceerden er een aantal artikelen over en ik extraheer maar 1 geldende regel die ik aan mijn laars lap; publiceer niet iedere dag. Maar volgens Ernst-Jan heb ik het succesvol bloggen nog niet echt begrepen. Nu zegt hij veel 'waars', mee eens, maar toch blijf ik met wat kanttekeningen zitten die ik hem zie missen. Schoenmaker houdt je bij je leest, schijnt hij te zeggen. Schrijf met je lezersgroep voor ogen, maar zeker niet voor jezelf. Interview je helden die vorm geven aan je gedachtegoed waarmee je je lezers dient. Ik moet eerlijk zeggen; ik heb geen helden en als ik er dan toch een aan moet wijzen ben ik dat zelf. Ik schrijf. Ik durf me uit te spreken. Ik had de moed alles dat veilig en vertrouwd was los te laten. (Volgens vele goeroes gaat het in het leven om loslaten; de sleutel tot geluk en zelfverwezenlijking....) En daar bovenop schrijf ik juist wel 100% voor mezelf en heb ik meer dan alleen mezelf als lezer. Geloof me, ik lees mijn eigen schrijfsels gemiddeld een keer of 5 en niet alleen vanuit mijn eigen invalshoek en beperkte kijk op het leven. Ook pretendeert de bijna nog puberale Ernst-Jan dat je je toe moet leggen op je niche. Dat woord gaat erin als koek bij de gemiddelde NRC-Text aanhanger en mensen die hun held buiten zichzelf weten te vinden om 'de ander' te gebruiken als belangrijkste referentiekader. Ik zou ter plekke naast mijn eigen schoeisel gaan lopen en niet bij mezelf blijven. Alles dat ik mijn lezers voorschotel komt tenslotte uit de koker van die ander, enkel door de schrijver in het gekleurde jasje gestoken die de lezers aan willen trekken. 
Mijn weblog is voor mij al een succes als ik een email van een lezer krijg waarin ik bevestiging krijg dat ik niet de enige ben met menselijkheden als twijfel, verdriet, boosheid en verwondering. Mijn geblog is al een succes omdat ik mezelf een terugblik en spiegel biedt die voortkomt uit mijn leven juist zonder dat 'gepredefinieerde' van zogenaamde autoriteiten die zich gemaakt hebben of gemaakt worden.
Daarnaast schrijf ik zoals ik schrijf. De waarheid dat het voor sommige (incidentele) lezers niet te volgen is, met zinnen die komma's missen. De waarheid dat mijn lezers wellicht denken dat ik fictie en non-fictie door elkaar heen haal (de kunst van het schrijven??). De waarheid dat ik een ongeschoolde, relatief onervaren schrijfster ben zonder publicaties in boek- of tijdschriftenvorm. Mijn waarheid is dat mijn weblog een succes is. Voor mij. Niet voor de annalen, niet voor uitgevers, niet voor bedrijven, ook niet voor mijn eigen bedrijf. "Bloggen is succesvol als je voor je lezers schrijft en je binnen de kaders van je niche blijft." Me dunkt, het zal wel. Omdat je zo faam vergaart? Omdat het je een salaris oplevert? Het zal wel. Geld dus, geld = succes? Dacht het niet. Of je moet van mening zijn dat het leven en het succes in en van je leven om geld draait. Dan heb ik niets gezegd en geschreven en heeft de zogenaamde kenner helemaal gelijk. 
Toch vind ik het weer jammer. Dat 'succesvol zijn' gelijk getrokken wordt met bekendheid en geld, als de waarde waar een succesvol leven om zou moeten draaien. Ik blijf bij mezelf. Niet met duizenden fans en bekendheid in het zo grote land van bloggers. Maar als mens dat de moed heeft zelf te bepalen wat succes is. Misschien vindt u dat ik recht praat wat krom is, dat mag. Maar ik heb succes, met schrijven, in het simpele leven en in mijn huwelijk. Ook dat succes bepaal ik namelijk graag zelf.

1 opmerking:

  1. Heel goed, Martine...blijf vooral jezelf, schrijf zoals je wilt en wat je wilt en leef je leven zoals jij dat wilt leven!!!

    BeantwoordenVerwijderen