zondag 17 februari 2013

Traditioneel Broodbak Arrangement

Belangrijke UPDATE

*****************************************************************************
Seizoen 2013
Traditioneel Broodbakken in Frankrijk
Op het Franse platteland een eeuwen oud gebruik; Brood bakken en andere bereidingen in een traditionele broodoven, gemaakt van stenen uit de omringende natuur. 
Brood staat al een 6 millennia symbool voor verbroedering, leven en als waardevol geschenk en betaalmiddel. 
Voor het vierde seizoen zullen M&M u weer van harte welkom heten deze typische Franse traditie met u te delen. Door mee te helpen raakt u vertrouwd met alle in's en out's van het brood bakken met de hand en leert u pizza's maken zonder pakjes en zakjes. Ingrediënten zijn biologisch en anders van de lokale winkeliers en de markt.


 

Programma;
Start tussen 7:00 en 7:30u met het aansteken van de oven & het kneden van deeg.
's Ochtends het klaarmaken van pizzadeeg en vulling voor op de pizza's, deeg kneden, broden afwegen en te rijzen leggen bij de oven, uw pizza maken.
Lunch rond 13:00u; uw eigen samen gestelde pizza, een wijntje, vruchtensap of 'transparant goud' en salade.
's Middags het bakken van de broden, het naar het huis dragen van de broden en verpakken voor in de vriezer. Klaarmaken van cakedeeg of eventueel andere lekkernijen die gebraden dienen te worden gedurende de avond. Eventueel wat opruim- en schoonmaakwerkzaamheden tussendoor.
In de namiddag is er een korte rustpauze terwijl de cakes in de oven garen. U kunt dan even uitrusten op de terrassen in de schaduw of een dutje doen in de koele kamers van het huis, een wandeling maken naar het meer of nog een wijntje of biertje achterover slaan. Daarna is het opruimen en schoonmaken van de bakvormen en bakplaten, de kneedruimte en materialen gebruikt voor het deeg en de pizza's. 
's Avonds wordt er brood en cake gesnoept en gegeten, melk of wederom wijn is aan u. Om de avond te besluiten met een goed kampvuur en afzakkertje.

Gelegenheid tot overnachten is aanwezig, maar beperkt. Campings en andere overnachtings-mogelijkheden in de regio zijn volop aanwezig. 
Kosten voor dit arrangement exclusief overnachting; 
125 euro per persoon.
Kosten voor dit arrangement inclusief overnachting met ontbijt; 
175 euro per persoon.


Mocht u dit arrangement uit willen breiden met BushCrafting? Dat kan. 
Ons terrein en omgeving is hier uitermate geschikt voor. Er worden in dit geval geen extra kosten in rekening gebracht voor uw verblijf op het terrein. Ook het gebruik van 'transparant goud' is onbeperkt en gratis.
Wilt u langer blijven en gebruik maken van één van onze kamers of een kampeerplek (0-sterren) met keurige faciliteiten (sanitair, ontbijt, maaltijden), dan dient u rekening te houden met extra kosten tussen de 20 en 50 euro per persoon per nacht. Ons terrein is helaas niet toegankelijk voor caravans en campers!!

Reserveren; Ruim een maand van te voren. 
Geplande bakdagen in April, Juli/Augustus en September/Oktober
Per bakdag is er plek voor 6 personen.
*********************************************************************************


Nu lijkt dit een grapje. Maar dat is het niet. Elke keer dat wij met elkaar een broodbakdag hadden, hebben we het betreurd dat we maar samen waren. Niet omdat het zo hard werken is. Dat zijn we wel gewend. Maar het delen van deze traditie die we samen weer nieuw leven inbliezen, verhoogd de feestelijke vreugde. Het brood blijft zijn smaak behouden, al lag het een drie maanden in de vriezer. De pizza's die we bakken tijdens de lunch op deze bakdagen zijn ongeëvenaard en doen niet onder voor een pizzeria-met-ster. En elke keer dat we broodbakken nodigen we mensen uit die helaas niet kunnen, er wordt hier door de locals ook gewoon gewerkt en niet alleen van maandag tot en met vrijdag.
Vanochtend was het stralend weer, het was een goede bakdag geweest met net de goede temperatuur in de zon voor het laten rijzen van de broden. Maar helaas; geen enkel bosje brem, dat is er niet van gekomen door veel regen en sneeuw. Ik roep Marc uit de moestuin die er bezig is van autobanden beplantbare muren te bouwen en wat trapjes. De warme chocomelk met kruiden, mokken en wat crackers, snoeischaren, touw, een mesje en handschoenen zijn ingeladen en Castel mag mee. De piste op richting de gehuchten op het plateau, binnendoor, waar de bermen hier en daar vol staan met jonge bremstruiken die gebruikt worden om broodovens te stoken. Deze opgeboste struiken branden kort en snel, geven erg veel warmte af die het stenen gewelf in de oven verhitten en laten nauwelijks kooltjes na die het brood een rokerig aroma kunnen geven of de korst verbranden. Gewoon hout of dikkere takken branden te lang, er gaat veel warmte verloren of de broden krijgen een zwarte korst.
Links onderin de achterkant van de broodoven omringd door bramen en .... brem!

Maar om de oven heet te stoken en er 5 of meer keer op één dag brood, pizza, cakes en meer in te bakken vergt minstens 65 bossen brem. Dit kost een uur of 6 knippen, opbossen en thuis uitladen, te drogen zetten en om de paar weken keren. Het is veel voorbereidend werk, wat het eten van brood, pizza en cake dan weer heel speciaal maakt. (Even los gezien van het inkopen doen, meel bestellen en jagen op verse gist en het schoon maken van de oven.) Niet te vergelijken met gekocht brood en zo de moeite waard dit met andere mensen te doen, te delen en ervan te genieten. Zo mijmerde ik vanochtend tijdens het krijgen van enkele blaren op mijn vingers na een uurtje of wat stugge brem knippen over een tekst voor een arrangement om deze happening beschikbaar te maken voor geïnteresseerden. 

10 opmerkingen:

 1. Geweldig arrangement Tien! Deze traditie is fantastisch en moet absoluut in ere gehouden worden. Zoals je misschien weet staan wij 's zomers ook iedere week met onze neus half in de oude broodoven om pizza's, Limburgse vlaaien en broden te bakken. Maar ik moet je zeggen dat dit arrangement wel heel aantrekkelijk is om wat extra inspiratie en ideetjes op te doen. Kun je me op de hoogte houden van de bakdag in april en die in september/oktober? Dat kan nog net voor ons drukke zomerseizoen. Salut Sjoerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het met je eens dat de traditie heel bijzonder is en in ere gehouden dient te worden. Iedere week kunnen we deze traditie niet uitvoeren. Het kost te veel tijd, het weer moet goed zijn, er moet voldoende droge brem zijn, enz. Die 3x per jaar is minimaal.
   Ik verheug me op mensen die dit mee willen maken!
   En ik houd je op de hoogte, het is altijd afhankelijk van het weer ivm het rijzen van de broden dat buiten moet gebeuren ;-)

   Verwijderen
 2. Hallo 10tje, goed idee en initiatief. Leuk om te zien hoe jullie daar je stekkie hebben gevonden en opgaan in de omgeving. Alfred

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het gaat goed. Hoop je hier ooit te mogen knuffelen-op-je-snuffelen lieve Alfred :-)
   En je honden; die moeten hier eens vastgelegd op de plaat ;-P

   Verwijderen
 3. Hallo 10tje, goed idee en initiatief. Leuk om te zien hoe jullie daar je stekkie hebben gevonden en opgaan in de omgeving. Alfred

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi zeg, ik heb ik zuid Frankrijk ook een oude bakoven.
  Die moet nog een grote opknapbeurt krijgen maar ik wil zelf eerst eens uitzoeken hoe het bakken precies in z'n werk gaat.
  Misschien is het bovenstaand programma een goed idee...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is nog plek voor 2 personen Arjan. De eerste bakdag van het jaar zal wel rond eind april zijn gezien het weer. Die brembossen drogen minder snel door de nattigheid. Ik houd iedereen via Nederlanders.fr op de hoogte.

   Verwijderen
 5. Ϻy brоthеr ѕuggested I might lіke this ωeb sitе.

  He wаs tοtally right. This poѕt tгulу made my daу.
  You can nоt imagine ѕimрly how much time I hаԁ spent for this infο!
  Тhаnks!

  Alѕo νіsit my blog post - girl gets ring video presentation

  BeantwoordenVerwijderen