vrijdag 10 juni 2011

Punaises


Omdat ze niet zoveel voorkomen in Nederland, zal het de meeste mensen niet zoveel zeggen. Ze worden hier ervaren als een ware plaag, ment noemt ze hier punaises en hoe lang ik ook zoek op internet, ik kan maar geen natuurlijke vijand vinden of een plant waar ze de voorkeur aan geven. Wel twee bomen waarin ze graag vertoeven, de linde en de robinia (acacia) en die hebben we hier te over. Waarom ze dan toch alle koolsoorten die we hebben staan prefereren en perforeren is ons een raadsel. Ze maken kleine gaatjes in de bladeren en zuigen de sappen uit de nerven. Hier maken ze hun afweermechanisme van; een stinkende geur die mens en dier echt flink af laat schrikken. Zeer effectief dus.

Ze mogen wat ons betreft de bomen in, die boven alle koolvakjes staan, maar maak dat een vuurwants -zoals ze in het Nederlands heten-, maar eens wijs. Niet één natuurlijk, nee honderden, zoniet duizenden huizen op de bloemkoolplantjes, de spitskool en als ik niet uitkijk, ook op de toekomstige spruitjes die nu nog in de kas staan. Ze hebben diverse groeistadia en kunnen de eerste paar van deze stadia ook geel met zwart zijn.


Wat ik wel vind is een site van Marokkaanse afkomst waarin wordt geschreven in het frans dat vuurwantsen niet van lupinewater houden. Maar hoe kom ik aan lupinewater als ik één uitgebloeide lupine heb staan? Dus besluit ik dagelijks met een bakje twee a drie keer langs te lopen om alle miniwantsjes en volwassen exemplaren van de plantjes te plukken. Het is maar waar je de tijd voor neemt.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten