vrijdag 10 juni 2011

Het schuur project
Nu het niet te warm is en flink bewolkt, is het renoveren van het schuurdak goed te doen. Niet dat het snel gaat, want alles moet met de hand en hij doet dit alleen. De toestand van het dak is erbarmelijk, de lauzes kuis verrot, ze brokkelen af als nat crepepapier en ook de planken waar de lauzes met houten pennen op zijn bevestigd zijn rot en deels verdwenen door de lauzes die al langer van het dak afwaren. Deze gaten zijn lang bedekt geweest door mos waardoor het niet te zien was. Ook veel steunbalken zijn zo dun nadat Marc het rot eraf heeft gehakt met een klein bijltje, dat deze nieuw gesteund moeten worden. De balken helemaal vervangen gaat niet lukken, dan kan er beter een heel nieuw dak op en dat kunnen we echt niet realiseren.

Ik kan hem niet helpen, er is geen ruimte achter de schuur. Wel vang ik oude lauzes op en gooi ze op een stapel. De planken van populierenhout zijn wel vrij snel te bevestigen, waarna het zwarte papier erop kan. Dit is waterdicht en zo kan hij alle tijd nemen om van onderaf nieuwe lauzes te gaan leggen. Nou ja, nieuw? Opgekalefaterde lauzes stuk voor stuk op maat gehakt met de hand en schoongeboend.

De bovenste foto geeft goed weer hoeveel dat er moeten worden en dit x4 voor 1 kant van het dak. Gelukkig is de zuidkant ietsjes beter door de zon die minder mos laat groeien en het houtwerk dat toch nat wordt sneller laat drogen.

De middelste foto is een weergave van oud & nieuw van binnenuit.

Gelukkig hebben we geen deadline met deze klus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten