donderdag 18 maart 2010

vrouwendag versus rokjesdag

Ik lees vanochtend in de krant van de Nederlandse WereldOmroep het weerbericht in Nederland. Het kopt "Rokjesdag". Ik haal m'n wenkbrouwen op en lees dit 'weerbericht' over dat het eindelijk weer eens rokjesdag is.... Vreemde manier om het weer aan te kondigen en te melden dat het 15 a 16 graden wordt. Voor ik spijkers op laag water ga zoeken trek ik m'n nieuwe goed aan, tut me op en ga naar de markt. Ik wil ook even naar de pharmacie voor advies over een vrouwenkwaaltje en vraag H me te helpen. Ik kan me prima uitdrukken, maar als ze specifieke vragen gaan stellen, vrees ik dat ik niet alles begrijp en met medicatie of medische adviezen durf ik niet te knoeien en te gokken.
Grappig dat ik na 2 minuten een paar euro's lichter buiten sta met hetzelfde dat ik er in Nederland voor kreeg zonder ook maar 1 extra vraag! Fransen zijn makkelijk met medicijnen, dat wist ik en werd vanochtend weer eens bevestigd.
Op het marktpleintje is het een ontwaken nu de lente eraan komt. Een reunie van de dorpshgenoten uit de omgeving en een waterig zonnetje verblijdt de mensen. Op het terras staan nog maar 2 tafeltjes, onbezet, dus tijd om er even een grand café te drinken en te zwaaien naar de olijven-wijnman met zijn alpino-pet en mooie snor.
Mijn excuus naar le Patron van het café is dat de gorges 's winters gesloten is en we niet weg konden. Zijn antwoord gaat me net te snel, maar met een glimlach is het ook wel goed.
Na het middageten bijt ik me vast in de ronde lange kussenslopen. Het knoopsgaten naaien is een crime, de spoeldraad raakt steeds verstrikt in het spoelhuis, maar na 2 mislukte pogingen zie ik het kleine addertje onder het gras en de rest gaat me goed af.
Voor ik het weet is het zes uur. Marc bouwt verder aan de muur achter de secadou. Het schiet al best leuk op en ben trots dat hij dit met een glimlach voortzet. Evenals het kloven van de brokken eik. Tijdens een korte middagpauze laat hij de inmiddels gemerkte kloofbijl liggen. Hij geeft niet toe aan de angst alles maar steeds mee naar huis te zeulen.
Ik denk er anders over en vind het de goden verzoeken.
Ondanks de waterige zon is het hier ook een graadje of 16, maar absoluut geen 'rokjesdag'. Die komen er wel aan volgens de boeren. Stipt op de 21ste deze maand. Ik kijk op Meteo en zie hun weerbericht bevestigd. Rokjesdag is hier gewoon bikini-dag!
Het is weer één van de vredevolle dagen waarin de rust als een warme deken de laatste restjes kou uit onze botten weg streelt.

2 opmerkingen:

 1. Dag Martine,
  Af en toe lees ik je Blog. Rokjesdag is een uitvinding van wijlen Martin Bril. Zo betitelde hij in zij prachtige proza de eerste lentedag, waarop hij eindelijk weer kon genieten van mooie vrouwenbenen die na een lange winter voor het eerst aan de zon getoond worden.
  Een leuk stukje nieuwe Hollandse cultuur dus!
  Groeten, Dees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah wat leuk deze informatie Dees! Tof. Ik ben geen hoogvlieger wat betreft literaire citaten en al zou ik er iets in herkennen, minder snel in een weerbericht. Gewaagd van de weer-specialist :-)

  BeantwoordenVerwijderen