dinsdag 15 december 2009

TijdsDruk

Een gesprek tussen 'Oprecht Geinteresseerde' en Marc en Tien 1,5 jaar geleden;
O.G. He Marc, Tien, lang niet gezien. Hoe gaat het met jullie?
M&M Ow heel goed, we hebben zelfs verhuisplannen.
O.G. Hé das ander nieuws dan 'drukdrukdruk', gaan jullie de gemeente uit? Of hebben jullie iets in de buurt gezien?
M&M We hebben een huisje in Frankrijk gekocht en willen daar wat gaan rommelen.
O.G. Ow wauw, ja dat hadden wij nou ook zo graag willen doen. Echt een diepe wens, maar ja, werk en de kinderen he. Dat maakt het echt onmogelijk. Wat gaan jullie daar dan doen?
M&M Oh , nou ja, een beetje rommelen, voor onszelf zorgen met een moestuintje en een beestenboel. Eigenlijk gaan we dus niks doen, leven!
O.G. Niks doen? Begrijp ik het goed dat jullie zijn gestopt met werken en daar gaan rentenieren? Ik bedoel; niks doen kan toch niet, je moet toch wat? Beginnen jullie er ook een camping dan? Of een gîte?
M&M Nee, gewoon leven, rommelen, voor onszelf zorgen. Eigen groente en fruit verbouwen, hout hakken voor de kachel in huis, eigen brood bakken, dieren houden voor de producten en het vlees. Dat is een hoop werk....
O.G. Ow.... (stilte) ... Dat zou niks voor mij zijn hoor, er niet uit, weinig mensen om me heen. te weinig te doen ook. Nee veels te rustig, zou gek worden van de stilte.
M&M Wij zijn wel toe aan die stilte. Werken voor de essentie van ons leven; onderdak, eten en warmte!
O.G. Hebben jullie daar wat in de buurt?
M&M Hoe bedoel je?
O.G. Kennen jullie daar Nederlanders dan? En is er een winkelcentrum voor je dagelijkse hap en hobbies? Een vereniging misschien, dan heb je aanspraak, contacten enzo?
M&M Nee, voor alles moeten we het bospad af, we zitten erg geisoleerd, maar dat is voor ons wel prettig hoor, dan kunnen we de drukte opzoeken als we er behoefte aan hebben.
O.G. Heftig. Spannend ook voor jullie. Heel leuk om te horen. Ik ga jullie zeker missen en als we weer gaan camperen in Frankrijk van de zomer, komen we zeker een keer langs!
M&M ow, dat zou heel leuk zijn. Jullie zijn van harte welkom!!

Een geplande ontmoeting in Nederland tussen O.G. en Tien nu;
Tien Hoi O.G. wat heerlijk om je even te kunnen zien! (Tien geeft O.G. een dikke knuffel)
O.G. En ik heb zo lang niks meer van jullie gehoord. Gaat alles goed daar. Kom op met je verhalen, ben heel benieuwd.
Tien Heb je onze adreswijziging niet gehad per email dan? Daar staat ook ons weblog-adres op met foto's films en hele leuke verhalen. Alle verhalen eigenlijk.
O.G. Nee, ja, die mail ben ik zeker kwijt geraakt. of is in de spam-map terecht gekomen. Die gooi ik altijd ongelezen leeg hoor, al die virussen tegenwoordig.
Tien Ik heb niet zoveel tijd gehad om iedereen afzonderlijk op de hoogte te houden. Zo'n emigratie brengt heel wat teweeg in een mensenleven. Het is jammer dat ik maar heel even in Nederland ben. Maar wel heel blij jou even te kunnen begroeten.
O.G. Je ziet er goed uit zeg, gezonde kleur op je wangen en nog helemaal niet dikker geworden door het goede leven in Frankrijk.
Tien Och heden, we werken ons te pletter.
O.G. Maar jullie zijn toch gestopt met werken. Ik bedoel jullie hebben hier alles verkocht voor dat mooie plekje onder de zon!
Tien Voor jezelf zorgen is een heel karwei. Eerst moesten we toch van alle lekkages af. We hebben geen dakpannetjes en het huis is honderden jaren oud. Ook de vakman had geen tijd en wij geen geld. Dus alsof Marc het wiel opnieuw uitvond moest hij zelf het dak op en lauze-stenen op maat zien te hakken... En de tocht overal natuurlijk, wat een werk alle kieren te vinden en netjes te dichten. De moestuin was een 'opschot-bos' met bomen op een steile helling. Dus je snapt; wij kunnen daar niet stil gaan zitten. Geen eten en geen warmte.
O.G. Dus als ik het goed begrijp zijn dit extra werkzaamheden, als dit eenmaal af is kun je pas echt gaan genieten.
Tien We genieten gelukkig nu al hoor. Tis heerlijk om te bikkelen in de hitte en de kou en je daarna te kunnen voeden met eigen teelt eten, bronwater en zelf gehakt kachelhout.
O.G. En wat doe je dan de rest van de tijd? Je kunt de boog niet altijd gespannen hebben natuurlijk.
Tien Eens in de zoveel tijd de grote boodschappen, zijn we een dag mee zoet alles bij elkaar. Spelletjes en wat werken op de PC.
O.G. ow dat SecondLife of zoiets, toch?
Tien Ja, dat kon 10 maanden niet. We hebben France Telecom zover moeten zien te krijgen dat we een nieuwe telefoon lijn kregen om te kunnen internetten.
O.G. Das voor de fun en het nieuws zeker? Ow en mailen natuurlijk.
Tien Nou, niet helemaal voor de fun. Tis toch een extra centje voor de vaste lasten in NL. En heeeel waardevol voor de sociale contacten ja.
O.G. Hebben jullie al vrienden of contacten daar? Want dat is natuurlijk nog niet zo makkelijk. En de franse taal, dat zal ook wel een struikblok vormen?
Tien Niet echt hoor, als je er permanent leeft en fouten durft te maken is onze ervaring dat je de taal zo onder de knie krijgt. En de mensen daar vinden het geweldig dat je hun land en cultuur accepteerd zoals die is. We hebben een enorme lijst met nieuwe kennissen en vrienden. Daar schrikken we zelf een beetje van.
O.G. Dan heb je ons zozeer niet meer nodig. Wij hebben het zo druk met alles. Werken en dan de verenigingen nog. En de kinderen zijn vaker niet dan wel thuis. Wat die toch allemaal doen. Ik ben altijd blij als ik eens een avondje zitten kan.
Tien Kun je dat niet dan? Een avondje zitten?
O.G. Nee zeg! Maandag na het werk naar de club, altijd laat. Dinsdag dansles met m'n partner. Nou ehm... woensdag gaan we altijd met vrienden een pilsje drinken, donderdag is het koopavond. Vrijdag vaak die rotvergaderingen van de club en zaterdag gaan we altijd wel uit. Op zondag doen we met het hele gezin wat of bij familie op bezoek. Dan tel ik de verjaardagen nog niet mee.
Tien Gut, ja dan heb je het wel erg druk met van alles. Geen tijd om je brood te bakken of een moestuin bij te houden zeker? Hadden jullie niet ook kippen?? Voor de eitjes?
O.G. Nee, die eitjes vertrouwen we niet hoor. En dan die vogelgriep. Nee die kopen we gewoon. En slachten zal onze jongste niet kunnen verdragen. Ik trouwens ook niet. Nee zeg, en de kip is maar een kleine 4 euro per kilo, dus waarom moeilijk doen?
Tien Omdat het lekkerder is en meer voldoening geeft misschien?
O.G. Ja misschien ook wel, maar we hebben echt geen tijd voor zulke dingen. Ik snap nog steeds niet dat je het druk hebt daar. Niks te beleven en je gaat toch ook niet voor een krantje je huis uit begreep ik?
Tien We hebben het voornamelijk druk met het intensieve leven O.G. Niets is er vanzelfsprekend en de CV draait niet op electriciteit. Voor alles moeten we daar veel werk verrichten. Het verwerken van die intensiviteit kost veel tijd. En als je eens een boodschapje gaat halen en je komt bekenden tegen. Ja dan sta je zo een uur te kletsen en wordt je pardoes op het eten gevraagd. We komen in heel bijzondere huishoudens terecht waar je echt stil van wordt. We hebben ook maar te luisteren naar de natuur. Dat lijkt onmogelijk of juist supersimpel. Maar als we een boom zagen om er diverse dingen mee te doen, kun je hem niet zagen en bewerken wanneer je wilt. Dan komt het rot erin, de beestjes of het trekt krom. Het is al met al een uitzoekerij, kost ook weer tijd. Drukdrukdruk, snap je wel?
O.G. Nee eigenlijk niet. Je hebt toch geen baan daar? Hoe kun je het dan druk hebben?
Tien Jullie maken je misschien druk om je ergens druk over te kunnen maken. Wij hebben het druk om ons eens nergens druk over te hoeven maken. Omdat de vriezer vol ligt met groenten, de kipjes geslacht en de eieren geraapt en het houthok voor 1 week vol ligt. Geen drukte om te tanken, omdat we er niet uit hoeven en zo geen diesel hoeven te kopen. Het nieuws komt vanzelf langs in de vorm van de jager op zijn quad die een praatje komt maken. het komt allemaal vanzelf.
O.G. Ow, over onze vakantieplannen; we gaan deze zomer naar midden Frankrijk. Die camping beviel ons zo goed vorig jaar. Ennuh das wel 200 km van jullie af, dus ik weet niet of we wel in de gelegenheid zijn om even langs te komen hoor.
Tien Leuk dat jullie naar Frankrijk gaan, het is mooi daar he! Hoe lang kunnen jullie er tussenuit?
O.G. Ik heb vrije dagen op te maken en mijn lief kan wel 4 weken weg. We gaan het er dus een hele maand van nemen.
Tien Dat moet heerlijk zijn! Als jullie zin hebben in wat anders zijn die 200 km zo overbrugd hoor. En met jullie camper reist het toch ideaal! Kun je zo overal stoppen, bed uitklappen en slapen maar.
O.G. Nee, dat kan niet. Veels te gevaarlijk, stel je voor. je weet toch vast wel wat er allemaal kan gebeuren. Nee, dat blijft toch een heel gedoe. Ik ben altijd blij als we ons ergens geinstalleerd hebben, warme douche enzo, antenne goed afgesteld.
Tien Ik vind het heel leuk dat we elkaar weer gezien hebben O.G.
O.G. Nou dat zeker. Ik ga snel eens grasduinen op de weblog. En ik heb veel bewondering voor jullie, wat een stap zeg.
Tien Ach, dat hoeft niet hoor. Het leven is er hetzelfde en de mensen ook! Je leeft alleen op een andere frequentie lijkt het wel. dat maakt een groot verschil, maar daar is geen moed voor nodig. Alleen je wil.
O.G. och heden, is het al zó laat, ik moet rennen, lief komt zo thuis en we gaan weer naar de club vanavond. En nog langs de chinees... oops
Tien Ik houd je niet op. Ik hoop jullie van de zomer te mogen begroeten hoor. Voor alles is gezorgd, ook de warme douche en franse hapjes! (Tien knipoogt)
O.G. Kust Tien en zoekt onderwijl de autosleutels in de aangeschoten jas...

2 opmerkingen:

 1. Ik ga m'n vrienden die me vragen waarom we naar Frankrijk getrokken zijn, deze pagina aanraden.
  Misschien dat ze er dan iets van kunnen begrijpen. Maar ik vrees dat ze ook op die frequentie leven van hard werken en drukdrukdruk bezig zijn om het leven te leiden dat anderen van hen verwachten i.p.v. hun eigen leven te leven.

  Die frequentie van het leven in de Aveyron is echt wel moeilijk te vinden op hun ontvanger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt :-( misschien na 21 12 12? ;-)) Dan is water en hout voor warmte opeens onmisbaar en dan sta je daar ...

   Verwijderen