donderdag 16 juni 2011

Voedingsles

Soms kom je tijdens de juist zo gewone dagelijkse bezigheden op goede ideëen. Tijdens die zo oer-hollandse avondboterham met frans beleg en een frans glas houdbare melk groeide er het volgende;

"Dag lieve kind, was het leuk op school?"
"Jaaaa, computerles was moeilijk en rekenen viel ook niet mee. Ik had een zeven en een half voor m'n spreekbeurt en volgend jaar krijgen we al voedingsles!"
"Voedingsles?"
De achtjarige knikt enthousiast.
"Wat mag dat dan wel zijn? Zijn de boterhammen niet goed die ik je meegeef? Of mag dat mini-marsje nu ook al niet meer?"
"Jawel hoor, niks mis mee, al worden het er twee. Met voedingsles gaan we leren waar de melk vandaan komt, ennuh... hoe een tomatenplant eruit ziet, en wat je met eieren en aardappels kan doen."
"Maar schat, dat weet je toch allemaal al? Die eiersalade van yohma bijvoorbeeld, of de frietjes op woensdagavond en in het jeugdjournaal was er pas toch iets over koeien die wittere melk gaven? Daar hoeven ze toch geen andere lessen voor te schrappen?"
"En we gaan ook op excursie, daar krijgen we morgen een brief voor jou over mee naar huis."
"Toe maar, ook dat nog! Gaan jullie dan met z'n allen naar de supermarkt ofzo?"
"Neehee mam, we gaan naar één van die varkensflats en naar zo'n bedrijf dat aanbiedingvlees maakt. En naar de grootste kassen van Nederland en naar boeren en boerinnen en de juf wilde het niet allemaal al vertellen, maar we gaan ook zien hoe ze dat doen met kippenvleugeltjes, je weet wel, die voor op de BBQ. Wanneer gaan we weer BBQ-en?"
"Dat weet ik nog niet hoor, maar ik ga de juf morgen wel even twitteren, want ik wil niet dat je vieze kleren krijgt als jullie naar een boederij gaan. Weet je nog vorig jaar met die kippenpoep aan je mooie schoenen? Is zwemles en Walibi niet genoeg?"
"Maar maham, ze zegt ook dat we dan tenminste leren weten wat we eten en waar het vandaan komt enzo. Over bewustzijn of zoiets. Want die mayo op de friet kan jij ook heel makkelijk zelf maken hoor en ze zei ook dat voorgesneden groente leeg zijn. Van vitamienen enzo, of zoiets dan hè. En dat daar ook enge beestjes in zitten die mensen dood maken. Dat wil ik niet hoor en niemand in de klas trouwens."
"Hier schat, drink je cola maar lekker op en je koek ligt al klaar bij de TV, die serie begint zo die je zo leuk vind. Gaat mama even snel op en neer naar de winkel voor een makkelijke hap strakjes, want mama is moe en heeft geen zin om in de keuken te staan."

Ik ben benieuwd hoe een fransman reageert als je hem in een flinke nederlandse supermarkt neerzet. Dat ze verontwaardigd zullen zijn over een aantal dingen weten we zeker. Met name de extra verpakkingsmiddelen die ze in Nederland gebruiken is gigantisch vergeleken met hier op het platteland. Dat laatste is een belangrijke aanvulling!
Ik heb eens kipfilet voor op brood gekocht, iets anders dan de goedkope ham, dito salami en brie. Misnoegd peuter ik aan het verkeerde hoekje-met-pijltje om het pakje open te krijgen. (Log over de verpakkings-mafia is in de maak tussen de oren.) Er zijn best veel soorten ham in Frankrijk, van de soorten kaas natuurlijk niet te spreken. Maar de schappen worden toch nog het meest gevuld door het kwaliteitsverschil dat voor iedere beurs wordt aangeboden.
In Nederland staan me de open vitrines goed bij met zoveel soorten broodbeleg (We zijn geen "Aardappeleters", we zijn brood-eters.); van zure zult (jakkes) tot gebraden gehakt in drie smaken, 5 verschillende soorten salami en cervelaatworst, hammetjes natuurlijk, worst met gezichtjes erin of de afbeelding van een bekend tekenfilmfiguur, bakjes met filet americain (dat mis ik hier!! en nee, ik wil niet weten hoe het gemaakt wordt!) fricandeau in dunne plakjes en ik vergeet nu meer dan de helft. Maar ik heb dan ook al geen jaren een super in NL van binnen gezien. Ook bij de kaas is het van hetzelfde. Niet de soorten kaas, maar de smaakjes die er aan die kazen gegeven wordt en alles, ja toch echt alles per ons (niet ons maar 102 gram) verpakt in flinterdunne plakjes omwikkeld in cellofaan op een schaaltje van niet zulk bio-materiaal als dat je misschien logisch zou vinden, dit ter compensatie van het cellofaan. De vleesafdeling verkoopt niet ieder onderdeel van het beest, geen agneau, zelden lam of schaap, kalf is een luxe en het meeste ziet er wel heel erg gelikt uit. Maar hetzelfde in een ander jasje, snel klaar, bakje kruidenboter erbij of kant en klaar gemarineerd. Natuurlijk de vleesvervangers -de term stel ik even niet ter discussie- en het bio vlees, maar das een klein schapje en wordt makkelijk over het hoofd gezien, niet alleen door de prijsjes die erop zitten. Geen hele tong, niertjes, hart, maagjes, lever, halve koppen, vlees met vetrandjes of het vel met hier en daar nog een varkenshaar. (En ik gruw er net zo van als vele andere, maar je ziet wat je koopt en het kost tijd en aandacht, bewust met je eten bezig zijn, voor er iets ehm.. smakelijks op tafel staat.)
Door naar de groente en het fruit. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te krijgen. Caramba! Zelfs carambola en litchi's tijdens de zomer of haricot verts uit Afrika om dan vers citroengras te kopen uit Thailand met een mooie mango uit Zuid Amerika. Spercieboontjes uit Holland gaan voor een appel zonder ei per kilo de deur uit, maar de voorgesneden, gewassen en geknakte sperciebonenschappen in de koeling zijn hoe genaamd leeg... Dat je zelf ook je eigen boontjes kunt doppen of je wortels kunt raspen weet iedereen wel, maar dat duurt zo lang. En anders moet die keukenmachine uit de kast, das lastig want de vaatwasser maakt die niet goed schoon en dat programma begint al om half 8. Dus dat zakje peen met uien zo kant en klaar komt vandaag beter uit als los gekocht voor nog geen 50 cent. En morgen trouwens ook.

Ergens ben ik heel blij dat dit er hier gewoon niet is. Met geduld sta ik wortels te schrappen en te raspen, ontpit ik kersen stuk voor stuk en was ik spinazieblad voor spinazieblad met de hand af. Het moet echt gezegd en benadrukt, ons eten smaakt veel beter en het gebrek aan exotische varieteit is geen ramp voor onze ingewanden. De mayonaise is ontzettend lekker en kost me 3 minuten in de week voor een volle pot. Groenten en fruit is vrij saai om te kopen, je hebt namelijk appels, appels en appels en geen passievruchten, stervrucht, ananas. Voorgesneden groenten kun je helemaal wel vergeten. Vlees is vlees en niet teveel fratsen van te voren. (even de traiteur niet meegerekend) Kaas laat je afsnijden met een ijzerdraadje. Werkende fransen eten vaak ook 's avonds warm en anders maken ze er in het weekend tijd voor vrij. Iets wat al geprepareerd is moeten ze gewoon niet. Dus is het niet te krijgen. Gelukkig doen ze wel mee aan het toeristenseizoen en liggen er sinds kort weer BBQ-pakketten klaar en gemarineerde kippenpoten, verpakt in een fout bakje met cellofaan en een hoekje-met-pijltje dat je met geen mogelijkheid los kunt trekken en je naar de keuken stuurt voor een scherp mes of schaar. Lekker snel klaar en je lijf maar moe zijn, want het moet allemaal snel verteerd om door te gaan naar het volgende.
De kinderen die hier opgroeien en niet beter weten, weten al veel meer dan nederlandse kinderen. Ik durf nu even te generaliseren. Voedingsles, zo een paar uur per week zou geweldig zijn. Maar ja, kom ik nu mee als kinderloze in Frankrijk....
Pffff ik buik even uit, ook van de bruine avondboterham, zonder GTST, maar met een vogelkoor en de laatste regendruppels van vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten