maandag 22 maart 2010

Hannetons en bollen

Het weer blijft zacht met weinig zon. 's Avonds hoeven we de ketel maar 1 keer flink vol te stouwen met hout en is voldoende voor een warm huis. Fijn om eens wat minder te hoeven zagen.
De burgermeester vond het erg goed dat we langs kwamen om ons hart te luchten over de gestolen kettingen. We reageren hier dus goed op, kletsen zoveel we kunnen en zorgen dat de gehele gemeente het weet dat er iemand rondloopt die steelt als het zo eens uitkomt.
Afgelopen week heb ik met een gehandschoende rechterhand 100 bollen gepoot. De meeste in de moestuin; gladiolen, anemonen en andere prachtige bloemen waarvan me de naam nu even ontschoten is.
De lijst met de wilde bloemen die hier voorkomen is af. Wel 136 soorten sieren hier het landschap gedurende het jaar. Ik weet van de meeste waar ze staan. Niet allemaal rond het huis natuurlijk. De keverorchis alleen aan de rivier en de bosrank hoog in de bomen aan het begin van het bospad. De bosroos moet je zoeken, terwijl de doorns van de hondsroos je overal en nergens bij de pijpen grijpen.
Weer heb ik heel veel foto's gemaakt van alle lentekleuren, teveel om ze allemaal 'te bloggen'.
Terwijl ik vanmiddag de resterende bollen knoflook schoonmaak boven de prullenbak in de keuken, valt er iets naast me op de grond. Het heeft 6 pootjes en ziet er voor de rest uit als een kruising tussen een boktor-larve en een termiet.
Na wat gegoogle blijkt het een Hanneton te zijn, althans, een larve daarvan. Hannetons zijn kevers, zoals de meikever of die hele grote metallic-groene die rond je oren zoemen. Het diertje ziet er smerig en hulpeloos uit, Castel blieft het ook niet. Ik hoop maar dat de draagbalken boven de ingang van de keuken er niet mee volzitten. Eerst de mieren die het hout aanvreten voor een rianter onderkomen, nu dus die keverlarves...

Vies ding, zo'n Hanneton
Mijn handen jeuken om weer verder te hakken en in te zaaien. Eerst een nieuwe steel kopen en hem namaken van onze mooie rechte essenstammetjes. Het moet te doen zijn deze stelen zelf te maken. Maar zoveel tijd heb ik niet, om zolang zonder hak te kunnen.
Wel zijn wat tere groenten ingezaaid en talloze bloemen en struiken die ik probeer op te kweken zoals; de europese blaasjesstruik, blauwe regen, trompetbloemen en monnikskap.
Het is nu afwachten, water geven, tegen de aarde praten in het kasje en alles de grond uitkijken, en nog even wachten...

4 opmerkingen:

  1. Ziet er idd erg smerig uit zo'n larve, is tie eetbaar? (grapje) Moet super mooi worden, je bloemen tuin!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk deze reactie van Mizz EL ,

    Die larven zijn heel goed eetbaar en in Afrika worden ze ook wel rauw gegeten, er zitten veel voedingstoffen in.
    Ik heb ze zelf gegeten in Zuid-Afrika in een restaurant in Zimbabwe , niet rauw maar in gedroogde vorm een heerlijke knabbel.

    Ze zijn daar 2 x zo groot als hier.

    Dus Tien verzamelen en te drogen leggen in de zon en dan komt Petrov ze lekker knabbelen met een glaasje wijn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. gaaf idee, als ik er nog meer vind hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Martine, wb de hannetons heb ik dit gevonden:
    http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:AEfWWnuHGK0J:www.clg-ambrussum-lunel.ac-montpellier.fr/segpa/journalsegpa.pdf+racidivore&hl=nl&gl=be&pid=bl&srcid=ADGEESiwdNFS5Yjk9P-QQkGCgbpPp0nEtnae4q5ku7eKr2CLsfi89m7-Zk2yzAmn3V8aZKzOvWQmoA7v4yfuG89TlIeMIJCYZKShGKHwG53tSL8b9HgNDZMfCaPGm80JpkV8X3q0p9Lq&sig=AHIEtbQpHh6wqodIi-l-RlJEDt2GsW54KQ
    Kijk eens op pagina twee van het document: daar staat wat korte info over de hannetons. Verder ook in wikipedia:
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Melolonthinae

    Groeten en succes met jullie avontuur. Leuk blog, ik lees jullie graag!
    Tom

    BeantwoordenVerwijderen