vrijdag 4 maart 2011

Waanzin

Dit is gedeeltelijk een correctie op 'keek op de week', maar meer een bespiegeling vanuit het bos ergens ruim 1000 kilometer ten zuiden van Nederland.
We staan dermate 'buiten' de maatschappij, dat we er van een afstandje naar kijken, zonder te veel informatie, betutteling, regels en wetten. Zonder samenvattingen van debatten en zonder interesse in politiek. Wel de resultaten van politiek en een groeiende samenleving, wereldbevolking, maatschappij.
De correctie bestaat uit dat "we ons niet al te veel opwinden over een geasfalteerd bospad".
Ik bedoelde met 'opwinden' dat we de barricade opgaan, gelijk op de stoep staan bij de Marie om hem er fijntjes aan te herinneren dat hij zei -voor dat we het kochten- dat er geen plannen waren ter 'verbetering' van de gorges. Geen huizen mogen er gebouwd worden met de trotse mededeling dat het een beschermd vogelreservaat is waar vele soorten komen broeden en fourageren. Nee, we gaan niet klagen of de machines onklaar maken dit weekend. Ook gaan we de weg niet stuk maken door zout te strooien om het kapot te laten vriezen. Ook gaan we geen boompjes planten midden op de weg, of juist een dikke omzagen, ook midden op de weg. We zullen ook niet proberen er een rotsblok op te laten kantelen, nee we doen niets. Maar enigszins ontsteld zijn we wel.
De duizenden euro's die hiermee gemoeit zijn, worden bij deze over de balk gesmeten in een toch al arme gemeente. Er heeft werkelijk niemand baat bij een gedeeltelijk geasfalteert bospad dat zelfs dood loopt! Er zijn zat weg-verbeteringen in de gemeente zelf waar veel mensen wel baat bij zouden hebben. Waanzin, vindt m'n lief.
Maar zodra we tijdens de avondboterham hierover bomen, komen we al snel terecht bij andere waanzin.
Nieuw Caledonië bijvoorbeeld. Een voormalige kolonie van Frankrijk met één van de mooiste koraalriffen ter wereld! Met 250 miljoen euro's steun van de franse overheid, wordt hier (is hier al reeds) een nikkelmijn gebouwd. Maar een mijn heeft afval en tast het landschap aan. Zo belangrijk is die prachtige flora en fauna, heel mooi. Maar de afvallozing, de pijpen die het allemaal gaan vervoeren, komen uit in het hart van de koraalriffen. Waanzin, voor nikkel, voor de economie.
Kom ik op het volgende wat ons echt tegen de borst begint te stuiten; de vooruitgang, of de beschaafde wereld met zijn ontwikkeling, beschaving, hoe je het noemen wilt.
We bijten met z'n allen de hand die ons voedt. We vissen de zeëen leeg, want vis is zo gezond. Maar wat als ze leeg zijn? Er komt te weinig drinkwater, de ijskappen smelten, de aarde warmt op, maar we willen wel allemaal met de auto op tijd op ons werk zijn. En op tijd weer thuis voor de buis, dus verbreden we de wegen maar.
Ook hier zijn ze hard aan de weg aan het timmeren, letterlijk. Om deze regio beter bereikbaar te maken. Zie je het al voor je? Dat het hier zo makkelijk aan te rijden is, dat ze er toch maar een MacDrek neerzetten?? Of de mega-supermarchee, op ieder grand plateau eentje dan??
En waarom zou dit zo'n populair stukje Frankrijk zijn voor de rustzoekers en natuurliefhebbers?? Als ik een Rode Wouw zou zijn, zou ik accuut vertrekken. En als everzwijntje zou ik de moeite nemennaar de overkant te zwemmen en mijn levensgeluk elders te beproeven.
Nog even en ze zetten de nijlbaars uit in het meer, nieuwe bron van inkomsten, ideaal voor de ontwikkeling van het gebied.
Nee hoor, we winden ons helemaal niet teveel op over een stukkie extra asfalt op deze aarde.
Waanzin!

1 opmerking:

  1. Vluchten kan niet meer, ik zou niet weten hoe, vluchten kan niet meer, ik zou niet weten hoe...
    Etc.

    BeantwoordenVerwijderen