maandag 7 maart 2011

Verlopen rijbewijs

Zoals alles ooit gedateerd zal zijn, zo ook paperassen die heel belangrijk zijn om je te kunnen bewegen op deze aardbol. Op een motor of in de auto is dat het rijbewijs. Om te reizen meestal een paspoort. Mijn lief had -zo'n beetje- besloten geen nieuw paspoort te gaan regelen. Die vingerafdruk erin staat hem tegen en verder dat zijn bestaan bevestigd zou moeten zijn met een klein duur boekje met pasfoto & gegevens. Hij bestaat toch wel, met of zonder zo'n boekje. Maar laat nu ook zijn rijbewijs binnenkort verlopen zijn. Dan wordt het rijden in een auto en het reizen een onzekere onderneming in een samenleving waarin dat nu eenmaal verplicht is.
Dus na oefening van de franse zinnen in zijn hoofd voor het slapengaan als zijnde schaapjes tellen, belt hij de prefectuur. Na 10 minuutjes in de wacht krijgt hij dan toch een heuse dame aan de lijn. Hij doet 'ff' zijn verhaal in het frans -ik trots natuurlijk!!- en H&T blijken gelijk te hebben.
Voor het verfransen en vernieuwen van zijn rijbewijs moet hij een geldig paspoort hebben.
Om een frans paspoort te krijgen moet je óf zoveel jaar getrouwd zijn met een persoon-met-franse-nationaliteit, óf een universitaire graad van een franse universiteit of 5 jaar in Frankrijk wonen. Er zit hem dus niets anders op dan zijn paspoort toch maar te verlengen bij een Nederlandse ambassade en daarna naar de prefectuur om zijn rijbewijs te verfransen.
Daar heeft hij voor nodig; een geldig paspoort of identiteitskaart, een speciaal formulier enkel te verkrijgen op de prefectuur, zijn oude rijbewijs en twee pasfoto's conform de eisen voor rijksdocumenten.
Het is dus al met al niet moeilijk, maar wel een heel gedoe met een ambassade op drie uur rijden van hier.

wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten