Niet echt een transformatie of belevenis logje. Maar een reactie op een vraag op het Nederlanders.fr forum over hoe je het beste terrassen kunt maken op steil terrein, wat in Frankrijk natuurlijk geen uitzondering is. Je kunt natuurlijk een kleine kraan huren of kopen om daarmee grond vlak te maken. Je kunt een expert inhuren voor het maken van muren en een nette bekisting om die muren met beton en cement te verstevigen. Droog gestapelde stenen muren bouwen, de zogenoemde 'pierre seche'-methode, is een vak apart dat zelfs aan het verdwijnen is. Geen tijd voor, alles moet snel en makkelijk. Wij hebben dan wel de tijd om stenen muren te stapelen, maar er is meer te doen en stenen zijn zwaar, erg zwaar. Puzzelen kan leuk zijn, maar soms zoek je een uur voor die ene steen die past.
Omdat het zo goed werkt en gratis is, wil ik onze bevindingen hier graag delen. Wij werden geïnspireerd door een documentaire en de film The Garbage Warrior waarin afval hergebruikt wordt. Er is in de film sprake van earthships (huizen) die gebouwd worden met behulp van autobanden en ander lastig afbreekbaar afval waarvan recycling erg veel geld en energie kost. We hebben nu al twee volle jaren profijt van onze bandenterrassen moestuin.
voordelen op een rijtje
1 de grond kan niet uitspoelen
2 vroeg in het voorjaar blijft de zonnewarmte in de grond, in het zomerseizoen zorgen de grassen, bloemen en (on)kruiden om alle banden heen voor verkoeling.
3 de banden houden het vocht vast en spoelt niet gelijk weg, ook niet tijdens flinke buien
4 kruiden en andere wilde planten die erin opkomen kun je eruit trekken en als mest op z'n kop laten liggen tussen de groenten, zodat de aarde niet snel uitdroogt of verarmt.
5 s winters laten we alle wilde planten (onkruid) erin staan om de aarde los en rijk te houden en de grond niet te laten verarmen
6 banden gevuld met grond, zand, steentjes aangestampt met een flinke voorhamer vormen trapjes, de zon bakt de aangestampte aarde tot stenen zo hard
7 alle ruimte om de bandenvakken heen zijn makkelijk te onderhouden
Omdat de autobanden oud zijn geven ze geen geur meer af aan de groenten en kruiden. Grote vrachtwagen banden waarvan we de randen afsneden, gebruiken we als composthopen, een feest voor insecten en een mooie afleiding voor slakken die toch een voorkeur hebben voor afval. We hebben hier heel erg veel escargots die nooit tussen de groenten zitten.
En alleen 's winters zou je kunnen spreken van een rotgezicht, die zwarte dingen. Bij ons ligt de moestuin onder het huis, we zien er niet veel van. Garages zijn heel blij als je ze wilt verlossen van dit afval. Zij moeten betalen voor de afvoer en het recyclen en of dat nou zo'n schone business is vraag ik me af.
Tip; aardappeltorentjes van 4 tot 5 banden hoog. Ideaal! Je kunt de randen van de banden eraf snijden, zoals wij deden met de compostbanden. De randen kun je als versteviging gebruiken voor de aardappeltorentjes. Je kunt ook muren bouwen van autobanden om zo echt terrassen te bouwen. Minder moeilijk als droog gestapelde stenen muren, als je tenminste stenen voorhanden hebt. En je hebt in iedere band ruimte voor groenten en kruiden en (wilde) bloemen, de laatste zorgen voor wat afleiding voor insecten die ook best graag groente lusten en je houdt ze in de buurt voor de bestuiving.
Tsja... Vast heel handig enzo, maar ik vind het -eerlijk gezegd- niet bepaald mooi staan. Ook niet mét groen erin.
BeantwoordenVerwijderenMet groen erom heen en erin zie je nauwelijks autoband-zwart, die foto's volgen verderop dit jaar.
VerwijderenWij hebben geen keus, na twee jaar vechten tegen erosie en droogte met een verdichtte zanderige grond is dit ideaal. En ook hebben we een eigen weegschaal Esthetisch-Praktisch. De Appie zit hier niet en al helemaal niet om de hoek en ook van alles gewoon kopen is geen sprake. Is het niet om het financiele plaatje dan is het wel omdat het hier gewoon niet te krijgen is.
Je mot wat hè...