dinsdag 30 november 2010

ouderwets winkelen


Terwijl de foto's al gedateerd zijn, ga ik naar boven om H op te halen. Eén van hun auto's heeft winterbanden, ze hebben alletwee een werkafspraak en H en ik willen naar dezelfde stad. Zij natuurlijk voor haar afspraak, ik om nog wat goedkope kerstversierselen te kopen. De B-wegen zijn een keer geschoven en in de bochten aan de zuidkant van hellingen is de sneeuw aangereden en vaak glad.

De middag op deze stralende dag, de enige dag voorlopig, is het moment eruit te gaan als je moet.
Tussen het een beetje 'shoppen' door praten we over ons leventje hier. We hebben niet vaak contact, lopen de deur niet bij elkaar plat, mailen niet uigebreid en babbelen aan de telefoon doen we al helemaal nooit. Maar nu komt wel alles ter sprake en het blijkt dat we alle twee als geëmigreerde stellen, in exact hetzelfde schuitje zitten. De familie en vrienden die we achterlieten die blijk geven het niet helemaal goed te begrijpen (op enkele uitzonderingen na die net zo machteloos staan als wijzelf) en met adviezen komen die naast de realiteit staan. Verder signaleren we om ons heen hetzelfde als zijnde 'de fransen' vs nieuwkomers, vreemdelingen, expats. Het klinkt raar, maar fransen zijn in onze ogen racisten, wars van vreemden, anderen. Het interesseert ze gewoon niet en Frankrijk lijkt voor hen het middenpunt van de aarde. Maar dit terzijde.
Ik bewonder haar beheersing van de franse taal, we drinken koffie met wel heel erg lekkere mini-beignets, lopen een rondje door het equivalent van AH*****, Géant en bezoeken een pharmacie. Ik heb advies nodig waar ik m'n pms mee kan verlichten. Google leert me dat magnesium en vitamine B6 veel kan doen. Naast anticonceptie of anti-depressiva, waar ik echt neverniet aanwil, want pms is toch echt heel wat anders. Tevreden en 30 euro armer verlaten we ook deze winkel.
Voorzichtig rij ik in de schemer weer naar haar huis, waar ik nog een wijntje met haar drink en doorklets.
Hoe langer ik wacht met naar huis gaan, want ik wil nog niet, hoe vaster de aangereden sneeuw op de wegen aan zal vriezen. Dus kies ik er toch voor half 8 naar huis te rijden, weer rustig aan.
Er komt meer sneeuw en het wordt nog kouder....
Maar het ouderwets winkelen heeft me goed gedaan en ik heb me met gemak in kunnen houden om niet meer te kopen dan nodig.

2 opmerkingen:

  1. Wat kan het fijn zijn om eens met iemand te praten, echt dichtbij.
    Sterkte nog maar eens hoor! En winkelen kan soms therapeutisch zijn, helemaal als je van je PMS afkomt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker meis, effe ouderwets shoppen en mutsen! Hebben wij vrouwen soms nodig.

    BeantwoordenVerwijderen