zondag 21 november 2010

Efficiënt uitje

Met drie grote volle tassen verlaat ik thuis, een tas met werkgereedschap, een tas met sport-spullen en een logeertas met een pak sap en ontdooide linzensoep. Ik koop er nog een broodje bij boven en rij in de natte klets naar N toe. We kletsen en drinken wat en gaan een uurtje aan de slag om een kub hout netjes op te stapelen. We drinken en kletsen wat in een mengelmoes van frans en engels. N. is makkelijk, flexibel, energiek en we vertrekken naar het centrum voor wat meer lichaamsbeweging en een sauna'tje. N. Kan nergens lang mee bezig zijn, tanig is ze wel. Je zou de jaren haar niet aanrekenen als je ziet wat ze allemaal doet. Helemaal en alles op de biologische toer. 's Avonds komt haar man mee eten. We zitten in haar familiehuis, waar ze buiten het hoogseizoen om, ieder weekend verblijft om daar wat te werken en zich terug te trekken met een boek. Ze woont gewoon in het stadje met een heel breed sociaal leven. Nu ik samen met haar de papieren rond heb voor het starten als zelfstandige, kan ze me inhuren voor haar tuinwerk.
Haar man is al flink op leeftijd, zoals ik dat durf te noemen als je 75 bent. Het leeftijdverschil is groot, net als de overige contrasten. Maar dat smeedt toch goede relaties, ik herken M&M erin en daar word ik wel blij van. Het ontspant ook en na het eerste stroeve uurtje -hij spreekt geen engels en we tasten alletwee een beetje af- is het ontspannen en gezellig aan tafel.
Als hij weer naar huis is, praten we door tot middernacht en gaan lekker slapen. Het geluid van het volle riviertje naast het huis overstemd alles, maar verder is de stilte hetzelfde als thuis.
Het is een normaal frans huis dat achteraf ligt aan het riviertje, het was eerst de watermolen van dit dorp, met een boomgaard en moestuin erachter. Een slakkenfarm bezet een stuk van de moestuin en naast een oud gerenoveerd stukje van de watermolen staat twee flink hoge oude lindebomen. Snoeiwerk; leuk!
We slapen tot we zelf wakker worden. Zij gaat er om half 6 even uit om de cuisiniaire au bois bij te vullen (CV en warm-water-voorziening & fornuis in 1) en ik zoek me rot voor de koffie in de keuken, als zij om half 10 nog op 1 oor ligt en ik wakker wil worden als vanouds; met koffie en de geur van een vers eikenblok in die cuisiniaire.
Later blijkt dit in de koelkast te staan om het langer vers te houden, ze drinkt bijna nooit koffie.
Eind van de ochtend komt er een neef even aanwaaien, hij was paddestoelen gaan zoeken en had haar mee willen vragen. Maar de luiken dicht is een signaal dat je nog niet wakker bent, dus even een kop koffie voor hij weer zijnsweegs gaat na het groeten.
Ik zaag even twee bomen achter de schuur vast weg en als ik wil starten met de tot een parasol geleidde es, komt N me helpen. Daarna jeuken mijn handen om aan die twee hoge lindebomen te starten met de trap en de ladder. Het handzaagje volstaat, het hout is zo zacht, dat gaat snel!! Zij ruimt takken op, ik snoei van onder naar boven. Tot de hoogte is bereikt dat ik van die ladder de boom in moet stappen, en dat doe ik nooit alleen zonder m'n maatje Marc. Tussen de middag eet haar man weer mee, kalkoen en aardappeltje uit die stokoude cuisiniaire en asperges. Er is nog appeltaart over die ze gister 'even' bakte in een half uurtje, niet de appeltaart die wij kennen mensen.... nee, appeltjes in een prefab deegplak die in een taartvorm past, 50 gram suiker erover heen en 20 minuten in de oven; klaar! Puur en erg lekker met appels uit eigen boom.
Rustig lunchen a 2 uur is heerlijk. Onthaastend, sociaal, informatief, opladen, uitrusten, zoveel meer dan het aanvullen van je brandstof.
Na het eten is het weer gaan regenen, toch maak ik de twee lindes af voor zover gaat met twee voeten stevig op die ladder.
De rest van de bomen en het tuinwerk doe ik later een keer met m'n lief.
Ik zit nog even uit te zakken en we willen beiden nog naar het centrum, de sluitingsavond. Zij wil eerst nog een uurtje lezen, maar zodra ik in de auto naar het centrum rij, voel ik hoe moe ik ben van het werken op die ladder en hoe vol indrukken ik zit.
Ik zie de drukte op de parkeerplaats al en bedank ervoor, door toch naar huis te rijden...
Ik leen een stapel stripboeken voor de taal, altijd leuk op deze manier.
Ik heb gewerkt en verdiend, ontspannen, gelachen, veel frans geleerd, gesocialiseerd, heerlijk ontspannen, gesport en gezwommen, nog één keertje in de sauna gezeten, goed geslapen en ze kan mijn klimtuigje professioneel verkleinen, zodat ik weer beter materiaal heb om in de bomen te werken.....
Een leuk efficient weekend, ik zit vol!!!!

En al 1 kerstkrans verkocht, op voorhand....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten