woensdag 10 april 2013

Ezels kun je niet eten


Ik wil graag ezeltjes. Niet alleen omdat ze zo intelligent zijn, sociaal en kunnen werken als lastdier. Maar een ezel kan oud worden. En wil je ze leren werken, dan zul je ze moeten trainen en dat gaat lastig als ze al wat ouder zijn. Het zijn daarnaast ook kinderen, nieuwsgierige ondernemende kinderen. Gut, waar ken ik dat van? Hun drang tot avonturieren noodzaakt de eigenaar een goed hek te plaatsen en ook daar zit hem de kneep. Steile rotsgrond volledig dicht gegroeid maakt het hier nogal lastig. En om nou voor het vierde jaar te zeuren om ezels voor mijn verjaardag, terwijl omheining, de tijd, een rustige basis en het geld ontbreekt....

Nee, dan maar varkens.
Op een website over permacultuur kwam ik DE oplossing tegen om van bramen af te komen. En om onbegaanbaar ruig terrein om te laten toveren tot beplantbaar terrein, om grond te bemesten, om te spitten. De alleseter 'het varken' doet het allemaal en is te houden binnen schrikdraad. In aanschaf zijn ze een tiende van wat een ezel kan kosten als je niet 'picky' bent wat het ras betreft. Een stukje grond afzetten met schrikdraad is ook makkelijker dan twee kilometer palen slaan in rotsgrond met minimaal 3 draden prikkeldraad. Ze vreten de stokoude wilde rozenbossen en bramen kapot en een modderbad is door henzelf zo gecreerd in de uitloop van de bron die ik wat weken terug vond.
Na een x aantal maanden neem je contact op met de slager die het dier in hapklare brok verandert. De andere varkens verkoop je voor het vlees, al dan niet reeds geslacht, en van de opbrengst kun je nieuwe biggen kopen. 
Geregeld, er komen varkentjes.
Wie had dat gedacht. Dat ik steeds maar naar de doos kijk waar een compleet schrikdraad-omheining-kit in zit. Alsof het de 'Blije Doos' betreft.

9 opmerkingen:

 1. Gaaf! Je krijgt wel een hele boerderij zo zeg, leuk! Een kennis van me hier heeft voor hetzelfde doel 2 -lach niet- lama's aangeschaft, ook zéér effectief gebleken tegen bramen, brem en andere wildgroei. Alleen geen idee wat dat prijstechnisch doet, en een lama kun je ook niet opeten lijkt me ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, van ezels naar varkens is ook voor ons een verrassing!
   Ik denk dat je lama's wel kan eten, maar... de aanschaf zal te duur zijn om er nieuwe van te kopen. Ze geven wel wol, dacht ik...

   Verwijderen
 2. Zijn dat geen Alpaca's, die van die vacht? Is wel heel tof hoor Tien, varkentjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou best kunnen, dat alpaca's voor wol zorgen en een lama alleen maar spuugt ;-P

   Verwijderen
  2. Ja, dat is geloof ik zo. Alleen heb ik de lama's hier nog nooit zien spugen. Doen ze vast alleen als ze gestresst zijn, in een dierentuin dus constant...
   Ben je niet bang dat je je aan Miss Piggy gaat hechten en haar niet naar de slager kunt brengen? Lijkt me best moeilijk, want wat Zuster Klivia zegt, ze zijn slim, en waarschijnlijk nog lief ook!

   Verwijderen
  3. Als ik me aan de Piggies ga hechten, staat dat voor mij niet gelijk aan onslachtbaar of oneetbaar. Ben er niet echt bang voor, want als Piggy op mijn bordje ligt, scharrelen er al 'Babe's' hier rond. Ken je die film nog? Met dat superslimme lieve roze biggetje? Ik ben moeders Piggy waarschijnlijk al helemaal vergeten.... Dit terwijl ik nog een spareribje afkluif... ;-)

   Verwijderen
  4. Aaaaahh Babe! Ja die was lief! En je hebt groot gelijk, 't is natuurlijk een lopende ham hihi!

   Verwijderen
  5. eigen ham is zooo lekker :-))

   Verwijderen
 3. Ik vind varkens wel toffe dieren. Ze schijnen ook behoorlijk slim te zijn. Goed plan om ze aan te schaffen. Laat ze de boel maar egaliseren voor jullie :)

  BeantwoordenVerwijderen