maandag 3 december 2012

Optimist vs pessimistEen koud en nat weekend. Die fijne sneeuw die het licht blauw kleurde een groot deel van de dagen smolt al snel weg. Natte drup door smeltwater in je nek bij het in en uitlopen van huis en schuur. Het laatste om de kruiwagen met blokken eik te vullen die het binnen tegenover gesteld maken, maar ook donker. Toch is het licht van kaarsen, schemerlampjes en het vuur in de schouw zo warm, dat een blik naar buiten me al snel doen omkeren, naar binnen, waar ik het hele weekend en vandaag gebleven ben. Zulk weer is perfect voor het werken achter de pc. Op module 2 van de schrijfcursus liep ik weer vast op een oefening, dus laat ik het los en bijt me vast in een groot onderzoek naar de eventuele toekomstige concurrentie van Marc's Mesh-kleding in Secondlife. De handel is gestagneerd door de nogal trage ontwikkeling van een nieuwe tool, een app zeg maar, die weer betere nieuwe prestatie's zal kunnen leveren. Dit project duurt in totaal al 3 jaar, vanaf het eerste signaal dat Mesh, 3D objecten waar ook animatiefilms, (online) Games, Sciencefiction en reclames mee gemaakt worden, geïmplementeerd zou worden. M&M Creations eens zo groot geworden met 'sculpties' (weer een andere feature) bleven achter afgelopen jaar. Want Marc kon zich niet vinden in hoe amateuristisch het ingevoerd was, het gebrek aan ondersteuning van Secondlife zelf en nul terugkoppeling van mede-residenten. Verder is het een traag en zwaar leerproces om het 3D ontwerpprogramma zo te gebruiken dat het aansluit bij dat wat simpele Secondlife. Onze Firstlife beslommeringen gingen natuurlijk voor, Sandy deed de koopkracht in Amerika kelderen en nu de kerst voor de deur staat kopen de klanten liever brood dan 3D-pixel-spullen in een wereld die wel degelijk plat is en nog ontastbaar ook. 
Verder heb ik hem aan één stuk door horen klagen over echt alle minpunten die er te vinden zijn om géén Mesh-kleding te maken voor onze handel in Secondlife. Dat zijn een flink aantal argumenten tegen waar hij, ons kent ons, stug aan vast bleef houden. Dit weekend, met dit weer en deze kou, was mijn maat vol. Ik als rasoptimist zou hem willen laten zien dat het zo'n negatieve vaart niet zou lopen. Geduld is niet zijn sterkste kant en de zaken van de zonnige kant bekijken al helemaal niet, daar heeft hij mij tenslotte voor. Zonder mijn degelijke onderzoek weet ik ook zeker dat hij weer bovenaan staat met de geboden kwaliteit, dat hij een neus heeft voor zaken en een lange adem. Maar dan moet hij wel reden zien zich ergens in vast te bijten, niet dat al afgekloven bot. Maar zonder dat onderzoek krijg ik hem niet overtuigd van mijn gelijk. 
Zaterdag wil ik eerst op en top verschijnen op een mode-show in de wereld, een allereerste show van vrienden waarvan ik 'hem' binnen haalde met enthousiasme, een 3 jaar geleden. Samen met een partner maakt hij erg leuke kleding sets die best aardig verkopen ondanks de economische malaise. Ik kan als eigenaar van M&M Creations niet in kleding van een ander verschijnen en wil wel even laten zien dat Marc bezig is om een mooie collectie te kunnen lanceren als de laatst aangekondigde 'release' met betrekking tot die Mesh-app eindelijk 'Plug&Play' is. Texturen dus, zoals dat heet. Met Photoshop in de weer, UV-Mappen, Shades en nog meer termen die u niks zeggen, maar onmisbaar zijn in virtuele werelden. 
Ik heb al ruim een jaar niets, maar dan ook echt niets gedaan in dat virtuele gebeuren. Deels door de echte zorgen, deels doordat mijn zelfgemaakte spulletjes allemaal verouderd zijn en niet meer verkocht worden, en niet te vergeten; het eeuwige pessimisme van Marc waar de beste redenaar met een beetje verstand van zaken maar beter z'n boeltje kan pakken. Haar boeltje, ik heb alles geprobeerd.
Ik was het pessimisme zo zat zaterdag, dat ik er voor even korte metten mee wilde maken. Dat lijkt gelukt! Door middel van een onderzoek op de Marktplaats van Secondlife dat mijn weekend opvrat. Dat Marktplaats is een externe website waar je spullen voor in de wereld offline kunt kopen. De juiste zoekterm leverde me een lijst op van een kleine 30 eventuele concurrenten van Marc die al wel Mesh-kleding verkopen terwijl de zo nodige App nog niet geïmplementeerd is. (Ze maken gewoon 5 standaard maten en daar moet de klant het maar mee doen, alsof er maar 5 verschillende maten lijf bestaan. De dames hebben geluk, in herenmaten is het karig; 1 maat... dus niks extra spierballen of andere ballen, eenheidsworst. Wel vreemd in een online spel met een paar miljoen spelers die zelf de 'content' maken.) Ik bezoek alle marktplaats-winkels van de ontwerpers op de lijst, als ze een winkel in de wereld hebben ook daar, koop demo's en plaats ze op een platform waar alleen Marc en ik kunnen komen. Ik maak een uitgebreide lijst van mijn bevindingen, namen, de namen van de bedrijven, de landmarks zodat Marc zelf een kijkje kan nemen om zich te kunnen meten met de andere ontwerpers.
Mijn conclusie; wéér zal zijn kwaliteit boven de rest uittorenen, wéér zal hij beter te werk gaan met meer creativiteit en oog voor details dan de meeste anderen. 

Stiekem gaat Marc al kijken als ik rondloop in 'zijn nieuwe houtje-touwtje jas' die ik van een textuur heb voorzien; fijne wol in diverse modekleuren en ons logo op de rug. Ik hoor hem opgetogen commentaar leveren op de geplaatste demo's en er is weinig meer over van zijn pessimisme. Vooral over die moordende concurrentie hoor ik hem niet meer en vrolijk bijt hij zich vast in een volgend ontwerp om me steeds enthousiast te vragen op zijn scherm te komen kijken voor feedback en ideeën. Hèhè, gefikst. Nu Secondlife zelf nog, mensen, ehm avatars die geen eerste leven hebben. Het is vermoedelijk beter als aan de drank....

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooi sfeervol stuk, Martine! En die foto: het lijkt wel een kerstkaart.
  Fijn dat je Marc weer zo hebt kunnen motiveren om toch Mesh-kleding te gaan ontwerpen. Ik duim voor jullie dat het veel oplevert (financieel).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om eens iets te lezen van je. Ik vind jullie spullen geweldig de kwaliteit is onevenaard, helaas is de consequentie wel dat jullie spullen behoorlijk aan de prijs zijn.Begrijpelijk hoor daar niet van. Ik ben blij dat jullie ook in Inwoldz zitten, mijn thuis sins een jaar nu. Hopelijk komen ook in Inwoldz de mesches en hopelijk daarmee ook jullie producten. Ik zie er naar uit. Veel succes.

  Pricella Paravane

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee Pricella, wat leuk een reactie van je te krijgen. Het is waar; onze prijzen zijn hoog door de kwaliteit die inderdaad en een beetje helaas ongeevenaard is. Doordat we weigeren mee te gaan met de 'troep voor bijna gratis' wordt het verschil tussen kwaliteit (duur) en kwantiteit (veel voor weinig) steeds groter. Massa-productie zonder veel varieteit is inmiddels ook gemeengoed doordat er meshes zijn geimplementeerd. De meeste meshes zijn gekaapt van internet en worden op SL 'gepleurd' zonder dat dit mag! 9 van de 10 goedkope full perm mesh-objecten worden doorverkocht zonder dat dit mag! Laat de creator er maar niet achter komen. Dit heeft de markt zeer verziekt en wij spenderen nog steeds veel tijd en accuratesse aan onze producten. De sculptie-packs daarentegen zijn allemaal drastisch in prijs verlaagd, zowel in SL als in IW.
   Ook wij hopen dat IW snel mesh-compatible is!! En dat SL bereid is de mesh-clothes Deformer te implementeren :-).

   Verwijderen