woensdag 19 december 2012

GBA

Twee verschillende dingen die me afgelopen week wel heel erg opvielen en wat blijven hangen in mijn hoofd. Alle twee kennen ze hun oorsprong in de United States of America. Een deel van de wereld waar ook ik op leef en dagelijks mee te maken heb. Frankrijk is nou niet bepaald anti-Amerika. (De locals hier wel, maar dat is een ander verhaal)
*
Naar aanleiding van het bloedbad in Connecticut vorige week plaatst een Amerikaanse kennis van mij op facebook allerlei tekst die betreffing heeft op de geweldige wetten in Amerika die het mogelijk maken dat je als burger het recht hebt een vuurwapen in huis te hebben en die ook te gebruiken om jezelf te beschermen. Ik reageer, hoe ontzettend fu&#@ing naief!, met een reactie in de trant van; geen handwapen in huis, geen geweld ten gevolge van handwapens, dus ook geen drama's als in Connecticut. FOUT! Ik blijk met een echte fanatieke haast fundamentalistische Amerikaanse van doen te hebben die er prat op gaat blij te zijn met het fundamentele recht tot het zich kunnen en mogen verdedigen met een vuurwapen. Hoe trots ze wel niet is dat dat in de 'constitutie' staat. Dat ze als kind zijnde al geleerd heeft met vuurwapens om te gaan. Dat 'wij' als zijnde niet-Amerikanen maar stomme eenden (silly ducks) zijn die als er wat mocht gebeuren, machteloos staan tegen grote mogendheden als China en de hele (over 1 kam, ik zeg niks) Moslim-wereld. Dit alsof Europa echt een slappe eend is die niks kan doen en geen vermogen heeft om zich te laten horen. Frankrijk bijvoorbeeld is maar een 'landje', niet de 4e grote werelmacht op het toneel waar Amerika denkt de scepter te zwaaien en niet in kan zien dat China veel groter is en het nederiger maar veel beter aanpakt als dat Amerika ooit zal kunnen. Mijn broek zakt af; mijn god zeg! GBA, God Bless (only) America. 
Ergens vraag ik mezelf af waar ik me over opwind.... Laten we eerlijk zijn, de meeste Amerikanen komen uit Europa, vluchtelingen & uitschot, mensen die het hier niet redden en hun toevlucht zochten in het onbekende dat nog geen Staten kende, maar alleen Native Americans, Indianen die met zorg en vlijt zijn uitgeroeid door diezelfde trotse Amerikanen waar deze meid zich toe rekent. Een zinvol constructief gesprek aangaan is zinloos. 
Ik zie Claude voor me. De 80-jarige gepensioneerde die me altijd begroet met een smadelijk uitgesproken 'God Bless America'. Hij woont in een niet onaanzienlijk oud huis net voor de oprit naar het kasteeldorpje uit de 12 eeuw, begroeit met de bekende Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii'. Hij diende een kleine 40 jaar als Butler, ja heus, van de familie Rockefeller (wikipedia informatie zie hier), Dit samen met zijn vrouw om nu 'thuis' te genieten van zijn oude dag in de regio waar hij werd geboren. Hij steekt altijd de gek met de natie, het land en de mensen, spreekt nog voortreffelijk Amerikaans Engels en draagt zijn geluksmunt altijd bij zich die hij iedere keer dat ik hem zie, laat zien; een zilveren dollar. Blijft een feit dat Claude weet over welk volk hij het heeft. Ook hij heeft dezelfde mening als ik, Marc en nog een niet onaanzienlijk deel van onze kennissenkring die enigszins recht van spreken hebben.
Ik zie nog een paar reacties aan van 'Cecilia' die niet van ophouden weet om de vuurwapen-cultuur te verdedigen als antwoord op het bloedbad waar 20 kinderen stierven en 6 volwassenen. Tijdens het lezen van haar replies schaam ik me kapot dat ik haar in mijn vriendenlijst van facebook heb staan. Ik ontvriend haar, zoals dat heet tegenwoordig. Geen zinnig woord is aan haar besteed. Ik blijf me afvragen hoe zij en vele landgenoten met haar maar niet in willen zien wat die befaamde consitutie doet met de Amerikanen en met de buitenlandse politiek die de natie blijft voeren. De arrogantie en betweterigheid druipen er vanaf, als tevens hun houding die meer kwaad dan goed doet. Ondanks dat ze ons voorzien van een karige boterham, want de Amerikanen blijven onze beste klanten in de virtuele wereld. Ik zou ergens veel liever zonder die klandizie doen. God Bless (only) America?
*
We kijken veel films. Een 50% is van Amerikaanse makelij. Vandaag weer een triest voorbeeld; Er is weer eens een soort virus geboren, in Amerika, de rest van de wereld doet er (natuurlijk) niet toe. En films zijn zowiezo fictie, ik weet, ik weet... Maar toch ontsproten uit de fantasie en belevingswereld van een mens. Cecilia is ook een mens, Tien is dat ook, net als mijn ouders of Claude. Een verhaal waar je je in mee kan laten slepen, juist omdat jij ook een mens bent. Het kwaad, het virus, de vijand blijkt in Amerikaanse films ALTIJD van buitenaf te komen. Nooit van de of een Amerikaan zelf. Het is een Rus, of een Duitser, of een Moslim of een Alien, ja echt, nooit een gewone doorsnee lichtelijk fundamentalistische Amerikaan die trots is op de constitutie, dat zijn en blijven de helden. Van enig inzicht of inkeer is soms sprake, weliswaar veel te laat, jammer en niet realistisch, niet menselijk. Waarom die Rus, die Duitser, die Moslim of die Alien het nu eigenlijk niet goed voor heeft met alleen die Amerikanen blijft altijd onduidelijk, maar dat doet niet ter zake. Alleen de held telt, terwijl mijn schrijfcursus toch iets heel anders predikt als het om het schrijven van een goed verhaal (ook films zijn een verhaal) gaat. In 9 van de 10 films spelen vuurwapens een hoofdrol, ze worden als ding verheerlijkt. Geweld en mensenbloed is puur amusement. De held in de film is een sukkel, die sukkel wordt de held. In mijn ogen word die sukkel alleen maar een grotere sukkel, maar het kan natuurlijk zo zijn dat de Amerikaanse kijker erin blijft tuinen en die sukkel ook echt als held ziet eindigen, al verliest hij juist door het gebruik van vuurwapens zijn kinderen, zijn vrouw en zijn waardigheid. Vuurwapens staan boven de mens en de menselijkheid, hiep hiep... hoer.... aaaaaa.
Mensen sterven bloederig en vol smart en pijn, maar met een glimlach op het gezicht. Je zou er niet goed van worden. Menig Amerikaanse film haalt hier in huis het einde niet. Als ik ze vergelijk met films gemaakt door Europeanen, Moslims en Aziaten; we zijn beide geboeid tot de laatste seconde, dromen erover en laten ze op de harde schijf staan voor een 2e keer 'zien'. Maar maak een Amerikaan maar eens wijs dat er meer is ten Noorden van Amerika, ten Zuiden, ten Oosten en ten Westen... Eng, silly ducks, niet de moeite waard (waar waren ze tijdens de 5 genocides in Ruanda?) of een bedreiging voor hun 'wereld'vrede door een andere religie?
Verder zijn de films van Amerikaanse makelij stuk voor stuk slecht gefilmd, slecht uitgevoerd, slecht geregisseerd, ondanks de fantastische acteurs die zich als mens echt inleven en op hun lauweren kunnen rusten in tegenstelling tot acteurs uit andere landen die voor een schijntje meewerken aan veel betere films.
Het trespa, de chloroform, de oude kloofbijlen en in onbruik geraakte vuurwapens ten spijt, Amerika is wat mij betreft letterlijk uitgespeeld op het wereldtoneel. En niet alleen met betrekking tot de filmindustrie. 

Laat ze eerst maar eens aan hun eigen volk denken voordat ze zich ongevraagd bemoeien met de 'rest van de wereld', want die rest doen ze toch echt af als 'restje' dat aan de honden gevoerd kan worden ondanks dat de honden inmiddels gewend zijn geraakt aan Royal Canin en een 4-jaarlijkse luxe check-up bij een gekwalificeerde kundige dierenarts. God Bless A.... Us All! Merci mon Dieu!

6 opmerkingen:

 1. Hoi Martine
  Ik hoef hier verder geen woorden aan te verspillen, je hebt alles gezegd, wat moest. En inderdaad..... "ontvrienden" die handel. Leuk woord trouwens. Het is een bezigheid, die ik graag bezig, haha....
  Alleen over de films ben ik het niet helemaal eens. Er komt soms best nog wel wat goeds van Amerikaanse bodem, maar laat daar dan vaker "toevallig" geen vuurwapen in voorkomen.
  XXX Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Amerikaanse films zonder geweld van wapens en bommen zijn doorgaans okee en ook wij zagen juweeltjes van Amerikaanse makelij. Maar had net weer een film van het systeem afgegooid, zonde van het geld om zoiets te maken.

   En ik heb een heel goede vriendin, Amerikaanse. Maar die voelt zichzelf al on-Amerikaans en ziet en begrijpt precies wat ik bedoel als ik deze log in het engels zou vertalen. Om met Gerard Depardieu mee te praten die onlangs zijn Franse nationaliteit op gaf; ik ben een wereldburger. Helaas bestaan er geen Europese paspoorten of Aarde-paspoorten. Misschien volgend jaar na de 21ste dit jaar?

   Verwijderen
 2. Dit is een superstukje! Heel goed geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeer mee eens. Zelf een hele tijd contact gehad met Oleg Volk, iemand die behoorlijk kan fotograferen. Maar aan de andere kant van joodse oorsprong en wapen-fiel is en posters maakt met zielige joodse meisjes uit WWII met een AK-47 en de tekst Als ze dit had gehad was WWII niet zo verlopen. Sorry maar dan heb ik even een teiltje nodig, een heel grote!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://www.allegiancemusical.com/blog-entry/hey-i-want-fly-f-14

   Verwijderen