We vonden een dikke 2 maanden terug oude dode gevallen eiken in het bos. Dood gegaan door de boktor die zo graag de kraamkamer bouwt in de toppen van deze prachtige bomen. Met de nieuwe trekkabel die we zelf in elkaar zetten -degelijk, dat wel- trekken we ze de helling af en liggen zodoende al een tijd op het bospad. 3 Flinke stamstukken met knoesten, inmiddels zonder bast. Het zou prima haardhout zijn, maar nog beter en nuttig zijn deze stammen als dikke planken. Voor een vloer, traptredes of als bouwhout. Maar hoe krijg je die loodzware dikke stamstukken in plakjes?? Een zagerij is er wel en die kennen Marc inmiddels die daar voor dakplanken -populierenhout- heen gestuurd is door de plaatselijke dakdekker. Als het regent zagen de mannen van de zagerij niet en werken ze binnen in de enorme hal met lintzagen en dergelijke.
Omdat zijn vader er is, hebben we twee sterke handen extra om te proberen de drie stukken in de auto te laden. Met een sling en een stootijzer, getrek en geduw, het achteruit laten zakken van de auto zodat de stammen vanzelf verder in de laadbak komen, krijgen we het in de miezer voor elkaar. Met open klep en uitstekende stammen gaan de mannen naar de zagerij die een half uurtje rijden naar het zuiden de hekken open heeft. Twee man werken aan het tot 4cm dikke planken zagen van de stamstukken. Dit kost even tijd, maar dan heb je ook wat. Afrekenen dan maar. 30 Euro kosten onze planken waar je een topvloer van kunt leggen na een licht schuurbeurtje. 30 Euro voor het hebben van een wenteltrap of het maken van een broodnodige boekenkast. Marc is overgelukkig en de zagers knikken hem vol begrip toe. Hij geeft de man 35 euro! Het is ook iets om trots op te zijn. Zulk hout kopen kost je ongeveer 400 euro en met een klein beetje eigen tijd en moeite meer als 10x minder. Minder is dus meer, zoals zo vaak het geval.
Ik heb nog nooit zulke prachtige planken gezien, zo puur en robuust, egaal van kleur en structuur en eigenlijk willen we niet wachten er iets van te maken. Maar het moet nog wat jaren drogen, dus worden ze in het zwembad gelegd en gaan we er af en toe naar kijken alsof het een schat is.
Hoezo jaren drogen. Je rekent een duim per jaar (vanaf elke kant). Dus een plank van een duim dikte is in een half jaar gedroogd (droger dan winddroog gaat niet zonder oven).
BeantwoordenVerwijderenEen duim per jaar geldt misschien voor haardhout, maar voor constructiehout voor binnengebruik weet ik het niet zo zeker naar aanleiding van het volgende voorbeeld;
BeantwoordenVerwijderenWij vonden twee mooie eikenbalken, doorsnede zo'n 14 cm. Die lagen al een jaar of 25 droog op de zolder van de stal. Ze hebben een klein jaar weer droog gelegen op de nog iets drogere zolder van de schuur. Marc heeft ze bewerkt en aan weerszijde van de schouw geplaatst. Deze balken zijn nog weer wat gekrompen en staan nu los in hun sponningen. Hout blijft werken, nog jarenlang. Maar leer mijn lief kennen; volgend jaar gaat hij er toch een trap van maken ;-)