woensdag 10 juli 2013

seizoenswerk


Nu is de temperatuur van de surrogaat-zee dit jaar op tijd op temperatuur met een graad of 26. Gezouten met oud wat viezig strooizout. Met oud bedoel ik een jaar of 20, ooit door de vorige eigenaar ingeslagen en de half open zak maar als rommel voor ons achter gelaten. Met Vanja hebben we het kikkerbadje met diepte op het achterterras geïnstalleerd. 
U denkt het al wel te snappen; Hier wordt vakantie gevierd. 
Dus niet!
Het zit zo;
Vanja, een mooi mens is ze. Met alle antwoorden die ik ooit als vragen had, over hoe het is om op te groeien met het socialistisch communisme als een deel van voormalig Joegoslavië. De oorlog in Joegoslavië (die mijn beeld van Europa schokte, het is nooit meer goed gekomen met mij en 'Europa'.), het IJzeren Gordijn, Perestrojka en meer van die omwentelingen rond dat Gordijn, de fascinatie voor Rood nog onverklaard.  Ze telt precies 10 jaar meer, op dezelfde dag geboren, mede-stier van 23 april. Ze bloeit langzaam open en wij genieten van het wij-zijn, van het ons op individuele manier tot haar verhouden. Onze eigen interesses in haar, komen samen aan tafel tijdens drink-pauzes en de maaltijden. 
Maar met haar motivatie, zet ze ons aan het werk in plaats van andersom. We krijgen met de 48 jarige echt meer voor elkaar dan samen. Ze kan maar moeilijk stil zitten en heeft minder snel last van de warmte. Er verschijnt al flink wat kleur op de stadshuid. Een sterk mooi mens dat goedlachs is en zich moeiteloos in onze ferme du bonheur wentelt en haar eigen weg kan vinden. 
Ze pakt alles aan, kookt Sloveens voor ons, is net zo'n miezemeut in de keuken als ik, zeker tijdens de warme hondsdagen. -Correctie; ze is net een tikkie erger met een schone keuken- In staat om mij vakantie te geven door de boel een beetje over te nemen. Ik moet u eerlijk bekennen, ze is er toe in staat om dat op mijn manier te doen en zo dat ik het me aan laat leunen.
Dat klinkt vals, maar is het niet. Ik spendeer de losse momenten aan friemelig werk in de moestuin, iets waar zij geen sjoege van heeft en Marc geen tijd. Ik heb tig keer per dag even fijn contact met Sarko. Hij is echt lief, ezels, veelt de kippen en de haan als er veel vliegen en horzels zijn en neust met DQ, Merlin en Sooty. Een wortel is een tovermiddel. Borstelen mag al en ja; overal behalve de staart. Die heeft het te druk met vliegen verjagen. We kunnen hem wel erg goed inschatten; 's avonds en 's ochtends vroeg zijn er amper vliegen, dan is hij super relaxed. Als we samen naar Sarko gaan, is hij makkelijker te hanteren. Mij alleen durft hij wat uit te dagen, maar we zijn al best dik samen. Ook volgt hij ons alle drie als we gebruik maken van het stalpad. Hij geniet van zijn grotere vrijheid en gaat in z'n up al even buurten bij de varkens. 
Cotivet is te duur gebleken. Ik maak een mix van anti-septische kruiden en we krijgen het voor elkaar om Sarko een kompres te geven op een grotere wond op zijn knie.

Seizoenswerk maakt van mij een tijdelijk boerinneke, die hebben geen tijd om te schrijven.
Wederom zoete broodjes, maar dan voor drie.

5 opmerkingen:

 1. nog even en je bent daar niet meer nodig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou perfect zijn, maakt me vrij om eens aan de dingen toe te komen die net buiten 'hoofdzaken' vallen.

   Verwijderen
 2. nu al moe van t 'simpele' leven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. een siësta voorkomt dat ik er moe van word, maar het moest gezegd; fysiek is het wèl zwaar.

   Verwijderen