zaterdag 27 juli 2013

.

De langdurige storm met onweer is gaan liggen. De föhn-wind heeft het bonenrek vernield en zo ook de helft van de snijbonen. Daar gaat een groot deel van de oogst!
De hitte wordt Lief toch teveel, ondanks dat hij zijn best deed zich goed te houden zolang Vanja er nog was. Samen proberen we in de hete harde wind te redden wat er te redden valt. De aarde hier is alles behalve vruchtbaar, alles groeit niet zoals het in moestuintjes doet met 'bonne terre'. Ik trek de peulen er maar uit. Zonder wortels, de grond is als steen!
Vanochtend zetten we Vanja af op het station, zoals afgesproken. Ze heeft een heerlijke werkvakantie gehad en wij zijn onder de indruk van haar vermogens. Zij heeft geleerd dat dieren erg leuk zijn en het hebben van een moestuin veel zorg betekent. Voor een stadsmens heeft ze er alles uit gehaald dat erin zit. Een klasse-gast!
Ik proef Lief's spijt dat hij de zomer thuis door wil brengen. Zijn hersens blokkeren en de rest gaat op tilt. Logisch bij deze temperaturen als je het niet voor lief neemt. Ik blijf me verwonderen over het feit dat ik bijna! bij mezelf blijven kan en de dingen doe die ik zonder partner ook zou doen. 
Sarko krijgt een eigen halster. Die dingen zijn net zo duur als een paar massa-productie slangenklemmetjes. M&M zijn de commerciële draad al lang kwijt. De prijzen voor spullen blijven vreemd. Dit toch zeker na het shoppen bij Emmaus; 5 broeken en 8 shirts; 26 euro....
Ik vlucht met Sarko, gestoken in nieuw halster, het bospad op. Drankje mee, hondje mee. Vanochtend geen tijd voor de nodige zorg. Bij de bruggen laat ik Sarko grazen, Castel zwemmen en drink ik 'een glaasje' terwijl ik het onweer hoor naderen. De keuken is een bende, een gruwel in Vanja's ogen. Maar ik laat alles even los; het verstikkende en dreigende weer, de nukken van Lief, mijn eigen onzekerheid en de kracht die ik niet ontkennen kan. Ik kijk en geniet van hond en ezel, wat een rust! We staan bij de bruggen, een barrière voor Sarko en een feest voor Castel. Alleen het onweer gooit roet in de hond haar eten, ze is en blijft ontzettend bang voor dit natuurverschijnsel. Het interesseert Sarko geen mallemoer, die graast rustig door.
Net na thuiskomst trekt god de stop uit zijn bad. Alle dieren zijn verzorgd, Lief ligt op bed met een boek, ik wacht het onweer af. 
Zoals de zomers me dicteren; keep cool and sane.

3 opmerkingen:

 1. alles loopt op rolletjes, af en toe een vierkant wiel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. van blokje naar balletje was een onomkeerbaar proces, maar dit balletje rolt niet altijd in haar up en wacht op het kantelen van dat vierkante wiel.

   Verwijderen
 2. kunt 'm ook rondslijpen, geeft wel veel snerpende herrie

  BeantwoordenVerwijderen