woensdag 22 mei 2013

Haan #5

Och arme, Meneer Haan #5. 
Hij blijkt allerminst aangereden. Gelukkig! Maar in dezelfde lijn als kippen die stoppen met broeden, is ook hij slachtoffer van het doorfokken. Hij heeft last van gewrichtsontsteking door de groeispurt die als normaal wordt gezien, tegenwoordig. Zijn rechter hiel is dik en voelt sponzig aan.
Kippen moeten snel groeien en veel eieren leggen, ook als ze geen plofkip zijn.
Hier op het platteland, is een scharrelkipje goud waard. Die zijn klein en er zit weinig vlees aan, maar broeden doen ze nog wel. Deze kippen worden nergens te koop aangeboden, want een broedmachine is De manier om kuikentjes te krijgen voor het vlees. Kortom; een machine wordt verkozen boven de (puur) natuur. Het is van den zotte!
Weer nieuw respect en begrip voor alle vegetariërs.

Omdat dit onze 5e haan is in een paar jaar, gaan we met #5 toch naar de dierenarts.
# 1 is ziek geleverd en haalde geen 8 weken bij ons  -  # 2 bleek gecastreerd, had een gekruiste snavel (vergroeiing) en viel me aan na terugkomst 2 weken NL  -  # 3 (Emiel) kraaide zolang het licht was, geen seconde rust  -  # 4 is gestolen en opgepeuzeld door ontsnapte jachthonden  -  
Daar kijken de dames dierenarts ons wat vreemd aan. Want behandeling is per definitie duurder als een nieuw 'stuks' pluimvee. Een zieke kip of haan draai je de nek om, simpel. Ze weten dat we platzak zijn, dat we van dieren zeggen te houden en ons leven zo eenvoudig mogelijk inrichten. Nathalie, die deze dag dienst heeft, lacht als ze ziet hoe ik #5 over zijn nek streel als het dier ineengedoken op de behandeltafel gestrest zit te zijn.
Resultaat?
Wat de Franse gezondheidszorg met mensen doet, doen ze ook met dieren; een overdosis antibiotica.  (Ik ben al heel erg allergisch voor penicilline mag u weten! Geen bijwerking gaat aan me voorbij.)
Twaalf en een halve euro later staan we met #5 en een gevuld injectiespuitje weer buiten.
Ik verhaal het gebeurde per email aan een vriend, die -terecht- verontwaardigd reageert. Hij heeft helemaal gelijk! 
Wat het een vriend maakt, is dat hij onze actie afkeurt, maar wèl een alternatief aanraadt. (Je kunt wel zeggen dat iets fout is, maar zeg dan wel hoe het anders en beter kan.); Behandelen met een compres van smeerwortel.
Laat ik hier nou geen smeerwortel hebben of het in de wijde omgeving ergens gezien hebben.... Ik ga eens speuren op internet om te kijken of ik een Smeerwortel-extract kan vinden voor #5. Natuurlijk vind ik honderd en één aanbieders van het goedje. Variërend van 20 euro tot rond de 90 euro exclusief verzendkosten....
En tja, wat doe je dan.....?

5 opmerkingen:

 1. Vervelend! Kippen zijn lastige beesten wat behandeling betreft. Is er bij jullie "in de buurt" nergens een reformwinkel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. een uur heen en terug, extra kosten een 25 euro ongeveer
   dit is en blijft erg moeilijk beslissen; de financiele factor van ons bestaan

   Verwijderen
 2. Als je een keer Nederlandse logees krijgt zou ik een haan en een paar kippen op m'n wensenlijstje zetten. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. we hebben nu misschien een adres voor kleine schrielkipjes....
   die beesten uit NL halen vind ik niet echt diervriendelijk, moet dan het toompje hier in 1x 'wegdoen'.....

   Verwijderen
 3. moet morgen naar de markt, ga even langs de farmacie, kreeg per email een alternatief op natuurlijke basis
  smeerwortel krijg ik wel aan de gang ergens in het bos, maar voordat ik dat kan gebruiken zijn we aan #6 toe...
  blijf mijn best doen, want het kan gelukkig anders

  #5 had alweer praatjes vanochtend, lopen kan hij nog niet

  BeantwoordenVerwijderen