zaterdag 4 mei 2013

op en neer

De week voor Ham & Spek zich bij ons voegden, kochten we een 1-persoons bootje en werden drijflijn en net bezorgd. Marc zaagde een aanmeerplek vrij aan het meer (mag niet, het is grond van de EDF) om er iets te bouwen waar we kunnen zitten, de boot op het droge kunnen leggen en visgerei kunnen laten (Mag niet, van de EDF). 
Het net is inmiddels voorzien van drijflijn, zinklijn, stukjes loodveter en een ophaal-houtje, zelf vervaardigd van een tak van een es. Uiteraard wil Marc het vissen gelijk proberen en wachten we op een avond dat het meer vol is. Maar de dode bomen die als geheimzinnige staken net boven het oppervlak uitsteken laten op zich wachten. Door de vele regenval en het onderhoud aan de barrage is het niveau vaak zo hoog dat zelfs die mossige begroeide toppen verdwenen zijn.
We brengen wel twee keer per dag een bezoek aan Lardon & Jambon. Het is 80 meter naar het meer, de stal staat zo'n 20 meter onder het huis en het stalpad is een flinke klim. Eén keer op en neer is nog best leuk. Maar 4 keer niet meer.
Gisterenavond tegen de schemering gaan we voor de 2e keer het net uitzetten met het geleerde van de vorige keer (Mag niet, van de EDF). De eerste keer voerde de zwakke stroming een bos aan fijne takjes mee zo het net in. Geen vis, alleen gevist bos. De 2e keer wagen we het erop. Nu weten we dat dat bos zo uit het net gevist is, op het droge, wat Marc elke keer moedig die 80 meter omhoog sjouwt, op en neer.
Omdat we de EDF zien als slapende honden, willen we het net uit het meer hebben voor ze de piste betreden voor het dagelijks werk. Marc wordt wakker door de rammelende felblauwe 4x4 van de vroege vogels en weet dat deze stipt om 5 voor 7 de bocht om komt. Voor dat tijdstip willen we aan de kant zijn met een bootje vol vis. De wekkers gaan om even voor zessen, zonder koffie doen we niets.
Zo vroeg door het bos lopen, tussen de bloemen en de escargots (het lievelingsmaal van Lardon & Jambon, stelletje luxe-dieren), de wolken nog rustend op de luchtstroom net boven het water, is een prachtige ervaring. De varkens nog in diepe ruste, die zijn later deze dag aan de beurt.
Weer een volledig bos gevist. De niet goed verbrande stapel takken van het vrijzagen van een visstek, is meegedreven op de zwakke stroom en zit diep verankerd in het net. Geen enkele vis! Nada, noppes... Het zal wel net zo'n leer-traject worden als het bakken van brood in de grote traditionele broodoven.

Bosaardbei en 'blauwkousjes' 

De mooiste boom, vind ik. Een heel gewone esdoorn, maar zo volmaakt natuurlijk boom, dat ik altijd moeite heb met het opkronen in verband met de Rode die daar nu eenmaal af en toe langs moet. 

 Iets over half 7 vanochtend.

Paardebloemen. De witte bollen doen zilverachtig aan tussen meter-hoge akelei, vergeet-me-nietjes, blauwkousjes, longkruid, jong varenblad en gipskruid. 

Merlin is onverschrokken en is hier onderweg om even te neuzen met Jambon. Of is het Lardon?

Soms sjouwen we dat hele stalpad op en neer naar het meer, niet één keer, maar 4 keer. Of meer. Het blijft een klim die de moeite waard is. Al is het alleen maar om escargots te rapen (Mag niet, wel van de EDF, maar niet van de overheid. Het is paar-seizoen.) waarvan het aantal zo hoog is, dat het onmogelijk is tijdens een gewone op en neer-wandeling er niet een dozijn per ongelijk dood te trappen. Parels voor de zwijnen door een hoorn des overvloeds. Het lijkt het gewone leven wel!

3 opmerkingen:

 1. even over de slakken: hier in Picardie mogen we ze "jagen" van 1 tot 31 juli, en dan hebben we het over "le grand blond des Flandres" een varieteit van de Bourgogneslak. Voor die tijd leggen ze eitjes en mogen ze d niet gestoord worden. Bovendien moeten ze een bepaalde diameter hebbenn 4CM. Dat is de regel hier in Picardie dus, wij hebben met onze buren ieder jaar een groot slakkenfestijn. Heerlijk!
  Ik denk dat iedere streek een andere regeling heeft mbt de slakkenjacht. Maak jij ze ook zelf schoon? Lekker werkje hè?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. veeeeel te veel gedoe voor een kleine 'lekkernij', want zelfs echt goed schoon en klaar gemaakt, vind ik de smaak tegenvallen voor zo'n gemaakte delicatesse. Voer voor de zwijnen dus en niks geen gedoe.
   maat van de gemiddelde escargot hier is 5 cm!

   Verwijderen
  2. ja het is een vreselijk gedoe... maar met de lekkere knoflook boter en een flesje gewurzstraminer.....mmmmmmmmm

   Verwijderen