zondag 12 augustus 2012

Gaste S.

Een kleine week rommel, leef en geniet ik met S, via mijn broer die dacht dat het wel bij haar zou passen om te onthaasten en te relaxen tijdens haar vakantie in Frankrijk. S is avontuurlijk en spreekwoordelijk in de buurt voor een zomer dansfestival. Ze valt met haar neus in de boter als ze aankomt, want een heel oude vriendin die ik al jaren niet gezien heb, haar vriend en dochter en ik halen net de biefstukjes van de hout gestookte BBQ op het achterterras. Ze heeft een boodschapje gedaan en de rode wijn smaakt uitstekend bij die super biefstukken van de koetjes die hier bijna het hele jaar hun stal niet zien en op de bloemige weiden van de Aubrac een heerlijk leven mogen genieten. Deze drie gasten vertrokken de dag erop, ze komen terug en met die belofte laat ik ze gaan op weg naar hun uiteindelijke vakantieadres. S komt me wat helpen met alle klusjes, vakantie vieren, al kamperend in haar tentje precies zoals ik dat ook zou dan; alles geordend en helemaal zelfstandig als moet, inclusief een kampeerkeukentje. Het doet me bijna verlangen naar vakantie en toerist zijn, maar als ik me dan omdraai en naar dit spul kijk hier, dan laat ik de tent op zolder nog maar even voor wat ie is.
Samen hebben we het erg leuk, praten en babbelen, lachen en huilen, we delen ons leven in de stilte. Zij ging haar gang, een dagje Conques, een wandeling met de hond en ik kom wat kilo's aan door haar kookkunsten en ze helpt me met de huisregels voor drie Britse vrienden die een 10 dagen Tien hebben geboekt. En ik ga mijn gang, zoals naar sofrologie, een boodschapje en talloze regeldingetjes die verdeeld over enkele post-it's mijn bureau sieren. We doen nog wel een keer ons best te zwemmen, maar het meer is pas geleegd en weer gevuld, wat het water misschien 13 graden maakt. Alleen S is moedig genoeg voor een echte duik om gelijk aan de kant tot de knieen in het water zich op te laten drogen door de zon, want die is genadeloos. Castel krijgt een knipbeurt wat haar jonger, slanker, schoner en liever lijkt te maken en S helpt me met de huisregels om ze zo te formuleren dat het woord 'niet' geelimineerd wordt en alles zo duidelijk mogelijk is. Dit inclusief de regeltjes voor de dieren, het afsluiten van het huis en tips om de vakantie hier zo veilig mogelijk door te brengen. Dat klinkt misschien vreemd, maar huis en tuin herbergen kleine gevaren die enorme gevolgen kunnen hebben en het zou meer dan vervelend zijn als ik me verantwoordelijk ga voelen voor een persoonlijk drama tijdens een vakantie op deze bijzondere plek.
Reizigster als ze is, vertrekt ze de ochtend voordat het sardienenblikje uit Londen zal landen. Het stelt me gerust dat wij zo'n fijne week hadden na de gaste die hier na een paar dagen 'gillend weg rende'. Het is waar dat ik maar twee soorten gasten kan onderscheiden; mensen die het hier echt niet lang uithouden en soms zo graag weg willen dat ze geboekte reizen laten schieten. En de andere gasten willen eigenlijk nooit meer weg, willen graag terug komen en pakken hun boeltje zo traag mogelijk als het reisschema ze toelaat.

S was een heel fijne gaste en liet haar vergane wandelschoenen achter met kruidenplantjes erin en een eerste volle bladzijde in het gastenboek.

2 opmerkingen:

  1. Kijk zo kan het ook. Lekker toch. Ik hoop dat je met het volle Engelse blik ook een leuke tijd hebt.
    Knuf, Marlies

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen