donderdag 8 december 2011

Kleurig


Het miezert en het regent maar, onder een grijze hemel loop ik ontelbaar keer heen en weer tussen bovenschuur en woonhuis. We lopen met z'n allen de vloer smerig en verbergen ons onder tl-armatuur en schemerlamp, bij schouw en kachel en werken, werken en werken. best lekker, zo'n ritme, maar het is teveel om dit op lange termijn voort te zetten.
Gisteren ging Lief naar de brievenbus lopen, met mini-paraplu, om er even uit te zijn. Laat nou dat postorder bedrijf opeens wel de spullen leveren die ze nog voorradig hadden. Vijf weken levertijd in plaats van de 10 tot 15 dagen, maar vooruit. Ook nog een dikke gevulde enveloppe van Krachtpunt (zie zijbalk met links) met ... jaaaa ... linten, een prachtige klassieke tres voor gordijnen en in ons geval als trekkoord voor de schakelaar, de eerste kerstkaart -ow jee, die mag ik ook nog maken natuurlijk, in drie talen, oef- en twee cd's met ontspannende yoga-meditatie en muziek. Die kan ik hard gebruiken komende maand!
Vandaag lever ik de enorme guirlande af bij de dorpswinkel voor aan de pui. Twee en een halve meter meet het gevaarte, maar mooi vind iedereen hem; ik, Marc, Claud, de klant en de aanwezige klanten. Als de decoratie hangt maak ik foto's.
Deze middag maakte ik een grote tafel op in de RAGT, een boerenbont winkel annex tuincentrum. Het ging er een beetje boers toe, maar die tafel staat pal naast de kassa en je loopt er als klant tegenaan als je binnen komt. De stukken smoelen en de presentatie ziet er verzorgd uit. Als het komende week niet loopt, haal ik de mooiste op en neem ik mee naar de tweede kerstmarkt in ons dorp.
Het is zeer mistig, bewolkt, als ik naar de markt ga.
Ik vind het illusionair, waarmee ik bedoel dat het net niet echt lijkt. Alsof er een mistmachine op volle toeren staat te draaien, de bomen kunst zijn en alle kleuren uit een potje of door decor-bouwers gemaakt.
In eerste instantie is het somber, donker, veel donkere herfsttinten, druppend van de miezer. Maar wat ik zie zijn de kleuren.
Wit van de berkenbast, fel groen van het sponzige mos, fluoriserend licht groen van korstmossen waarmee rotspartijen en hele boomkruinen bekleed zijn en juist in dit weer op schijnen te lichten. Het diepere groen van de vele klimop, de oranje en licht roestbruine bladeren nog aan de eiken en de varens met nog knalgele bladeren.
Het is hier dus nog steeds mooi, wanneer niet?

1 opmerking: