vrijdag 12 augustus 2011

Recoltes

Voor de Bio-winkel om te verkopen.




Het is meer een moestuin-update die nu volgt.

We mogen ons verheugen in het plukken van 4 kratjes met appeltjes van dat ene kleine miezerige half verbrandde appelboompje onderin de moestuin. Ok ik geef het toe, ik heb met dit boompje veel gesproken, het half verbrande stammetje gekoesterd, in de stevige uitgelopen takken geklommen. Cros heeft er zijn sport-boom van gemaakt en de rest van de poezen gebruiken de boom vaak als krabpaal. Maar de lente was ook goed, het regenwater voldoende om ons 4 kistjes mooie frisse stevige appeltjes te geven. Eén kratje is al als appel-compote in het kot verdwenen, voor als we zin hebben bij de rode kool of de frietjes. Waarschijnlijk alleen bij de laatste.

Ook plukte ik 4 van de 7 'abrikozen', ja dat was het labeltje dat aan het boompje hing toen ik het kocht. De top is er al lang uitgevroren. Maar de jonge scheutjes onderop doen het prima, wat resulteert in perziken in plaats van de abrikozen. Niks mis mee, de perzikboom die we als zodanig kochtten is ook al ter ziele. Maar zo'n eerste eigen perzik eten is een feest.

De pruimenboom die bij de broodoven staat geeft ook ieder jaar meer vruchtjes. Kleine harde zure pruimpjes die niet zachter of zoeter schijnen te worden. Ik zoek een liefhebber voor een emmertje, want donkere pruimen vind ik al niet zo lekker, dus wat ik met deze soort aan kan vangen? Er zijn al twee flinke takken uitgebroken door het gewicht van de vruchten. Misschien dat we er maar een ander fruitboompje planten met fruit dat we wel lekker vinden.

De snijbonen zijn mislukt, na karige oogst hangen er nog wel aan, maar die zijn korter dan sperciebonen en in no time te dik. Nieuwe zaden, verkeerd soort? Overbemesting kan ook, aldoende leren we... De haricot-planten staan er mooi bij, dus dat is nog even afwachten, die hebben we pas in juni gezaaid. Onze komkommers zijn wèl erg goed dit seizoen. De smaak is heerlijk, en bijna zo groot als de courgettes die het ook prima doen.

De broccoli uit eigen tuin is nooit veel, maar de smaak is onbetwistbaar beter als gekochte bloemetjes. De kolen gaan als kool, hoe kan het anders, terwijl de preiplantjes ook mooi sterk worden. De laat ingezaaide sla moet ik snel eens uitpoten en de tabac groeit naar de hemel met erg veel bloemen erin die luis aantrekken. De aardbeiplantjes blijven ook maar bloemen geven, dus die gaan we in de gaten houden en stekken de uitlopers binnenkort.

Alleen de aardappels zijn erg verdrietig. Geen aardappel heeft kunnen vormen door onbekende beestjes die de bloemen eruit vraten, helaas, geen piepers van eigen bandenbodem.



Naschrift



Er is geen belangstelling voor biologische groenten en fruit; de drie kistjes die ze al heeft staan zijn vol en blijven vol... Dus gaat ons kistje met de mooiste appels weer mee naar huis. We komen dit jaar dus om in de appels, de moes en de taarten...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten