woensdag 7 oktober 2009

Brood delen


Deze prachtige herfstkiek heeft mijn vader gemaakt en omdat we op ons terrein tot dusver nog weinig paddestoelen hebben gezien, deze superfoto op de blog!
Mijn ouders zijn er weer een klein weekje. Wat natuurlijk weer een feest is, want het is heel fijn ze weer te zien en ze brengen van allerlei boodschappen mee. Niet alleen dropjes, hagelslag en stroopwafels, maar ook speciale boodschappen zoals; 25 kilo volgranenmeel, beddengoed van de Zeeman, goedkope douchegel en mijn lang verwachtte pijlen en schiet'schijf'. Dat heb ik mezelf 2 maanden geleden kado gedaan en besteld bij All-Inn Traditional. Zij hebben me een paar jaar geleden mijn boog verkocht als verjaardagskado. De pijlen hadden hier te lijden onder de temperatuurs- en vochtschommelingen en ik had er nog maar 1 over. Nu kan ik weer oefenen. Het geeft een echt oer-gevoel om zonder herrie, op spierkracht en concentratie de pijl in het midden van de schuimplaat te schieten en natuurlijk opletten of Castel of Joppie thuis zijn. De plek waar ik de target plaats is dus ook een eindje lopen! Niet in een sportzaaltje met dito bogen en een verenigingsleven, maar lekker buiten in het bos op het pad tussen de vogels en de vallende kastanjes.
Omdat het allerminst makkelijk is om als krasse knar bij ons te logeren, ben ik een maandje geleden wat gîtes in de directe omgeving afgereden om er één te vinden die goedkoop en beter is als ons onderkomen-voor-gasten. Het is tenslotte óf je hoofd stoten tegen de deurpost als je een plas moet doen, óf met een zaklamp de trap af, naar buiten, nog een stenen trap af om met lawaai de deur te openen en daar je plas te doen op het toilet met loszittende bril. Verder is er weinig tot geen privacy en dat raadt ik nog mijn ouders nog Marc aan, met een dikke knipoog natuurlijk. Echt vakantie heb je hier nooit, ook als gast niet, want wij moeten gewoon doorwerken en dan gaan zitten nazomeren geeft onze gasten een opgelaten gevoel.
De gîte kost 200 euro voor een volle week en mijn keus is toen gevallen op een compleet huis, geheel in oude stijl gerenoveerd en voorzien van een relatief luxe keuken, garage voor de auto (de oude stal) met haardhout. Het huis is gesitueerd aan een doodlopende weg aan het einde van een dorp met 3 of 4 boerderijen. Het is er superschoon en gezellig ingericht met traditionele schouwen (wel 2) prima haast bescheiden service. De gîte is nog nooit door buitenlanders gehuurd en de boeren in het dorpje zwaaien enthousiast terug als mijn ouders voorbij rijden. Omdat ze op zondag arriveren, heb ik een mandje met wat van onze eigen producten voor ze gemaakt, zodat ze ook een ontbijtje hebben. Hun eerste dag gaan Marc en ik samen nadat ik naar Yoga ben geweest (auw, oef, zucht, zwaar, maar heeerlijk!) bij hen macaroni eten en het wordt ouderwets laat met een whiskey in een wijnglaasje als afzakker voor het echte afzakken naar huis. Dinsdag zouden we elkaar niet zien, zij zouden naar Conques gaan en wij doen ons ding om 'savonds vast het deeg te kneden. Maar M&M willen deze hele "Happening" van het voor de komende 3 maanden ons brood bakken, de mega-pizza en 10 cakes, zo graag met ze delen en voor de gezelligheid, dat ik ze toch bel om te vragen of ze willen komen.
De grote bakdag is morgen en rond koffietijd is dit feest gedeeld met ook mijn ouders. Het is net of deze brood-bakdagen niet ongedeeld mogen blijven. Dit is niet iets om samen te doen en het is super om daar met alle gasten in te kunnen groeien. Nieuwe ideëen geven ze aan, zoals dit keer volgranen-krentenbrood (zonder krenten maar met grote rozijnen en noten) met een vleugje kaneel. Foto's volgen zodra ik kan! We hebben 15 kilo meel gebruikt, ruim 6 kilo boter, 550 gram gedroogde gist en vier sterke handen gebruikt. Rond 19 uur begonnen en om half 10 waren we door alle gist heen. Morgen de pizza en de cakes erbij en de oven wordt weer gestookt. Dit keer stipt om 7 uur, want ditmaal proberen we tegen de 100 broden te bakken. meer dan 50 bossen bremtakken liggen al gedroogd klaar bij de uitgeveegde broodoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten