donderdag 8 oktober 2009

Bakdag

Het was een lange dag met goede en mislukte momenten, maar de vriezer ligt propvol met brood en wat er al in lag; vlees, vis en groenten. Nu kent Wout deze blog niet, maar hij heeft voor erg lekker betaalbaar meel gezorgd en decoratie-mix, waar we het deeg ook mee verrijkt hebben. (Wout; BEDANKT!!)

In het donker, terwijl de afnemende maan nog boven de broodoven staat, nemen we het stijle paadje naar beneden om de oven aan te steken. Met zoveel kurkdroge bossen brem is 1 klein aansteker-vlammetje al voldoende.
Met de halve trek die het deurtje geeft lijkt de oven en het vuur te ademen, steeds neemt het weer een zuchtje trek en laaien de vlammen weer op tot de lucht op is en de volgende trek naar binnen wordt gezogen. Fascinerend om naar te kijken en van buitenaf, met de maan boven het schattige gebouwtje, is het een heel apart gezicht. Tot mijn schrik ben ik gisteren met het deeg maken vergeten gist over te houden voor het pizza-deeg. Maar we improviseren met bakpoeder, wat de lading niet dekt, want de pizzabodem is klef en zacht en valt met opscheppen uit elkaar. De smaak heeft er verder niet onder te lijden gehad, mmmmmmm.
Ik heb me ook verrekend met de hoeveelheid gist. Ik had het dubbele van 550 gr. moeten hebben, maar bij nader inzien is het voldoende, want de vriezer is vol. En vol is echt zo vol dat ook alle koelelementen en de ijsblokjes eruit moeten blijven. De cakes moeten er ook nog bij. Naast de mooie zware bruine grote broden met krokante korst, wordt het passen en meten. Maar na een 40 minuutjes ruiken we onraad in de gorges; de cakes zijn verbrand. Dat zou kunnen komen door de zogenaamde professionele oventhermometer die ik in een kookwinkel in Nederland gekocht heb voor 40 euro. (absurd weer, zo'n klein gradenklokje gevat in RVS...) Het duurt langer dan 10 minuten voor hij de juiste temperatuur aangeeft en dat hebben we dus verkeerd ingeschat. Dus was de oven veels te heet voor de heerlijke cakes met noten en citroenvulling. Marc schrapt 's avonds het zwart eraf, de binnenkant ziet er heerlijk uit en heeft de goede kleur en substantie. Jammer is het wel! Ons doel was een volle vriezer en ervaring opdoen met het gebruik van de broodoven en dat is helemaal gelukt. Zwaar was de dag ook, we hebben wat afgesjouwd met volle manden het paadje op en af, gekneed, afgewassen, gedweild en gesopt... Maar dit weer hebben mogen delen was super! Wederom krijgen we ideƫen dit de volgende keer weer anders en beter te doen, pizzadeeg kan niet gemaakt worden met bakpoeder, de tomatensaus mag minder dominant en we hebben een andere oventhermometer nodig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten