zondag 21 februari 2010

werken

Omdat de lauze-stenen op de daken door het mos toch verteren, moet het er overal allemaal af. Sommige daken zijn wat makkelijker te bereiken, klein en overzichtelijk. Eerst met een klein plamuurmes, dan af vegen met een brede zachte bezem en daarna met een staalborstel eroverheen. Nogmaals schoonvegen en dan de afwerking door met anti-moss-vloeistof het dak te besproeien. Een enorm karwei om 8 gebouwen schoon te maken. Maar niks moet snel af of nu gedaan. Dit zijdakje van de schuur is half af. Ik kon niet bij de rand aan de voorkant. Andere keer maar weer.
Door het even snoeien van de half-dode acacia aan het achterterras, moest de tonelle van haar plaats. Zodoende kwam er ruimte om het veredelde kattentoilet op te ruimen. We zaten te vaak in de stank en nu is het gemakkelijk platte stenen vinden. Door de flinke vorst, al dat water en de nog niet uitgegroeide bramen zijn ze goed te zien. Marc vult de hele bak van de auto met stenen, die daardoor zwaar door de assen zakt. Na het uitladen blijken we al redelijk genoeg puzzelstukjes te hebben. Nu houdt Marc van puzzelen en zijn motivatie is hoog door de kou.

Gisteren is hij weer een stukje gaan kloven aan de eik. Gerrit moet hij heten?? Muah, moet kunnen. Tijdens het kloven met wiggen en een hamer, schiet er een gietijzeren wig uit het hout 3 meter de lucht in. Marc kon nog net een stapje achteruit doen en kreeg zo het signaal dat het genoeg was. Weer een lading hout voor over 3 jaar... We tellen de jaarringen van Gerrit; bij benadering 125. Toch één van de oudere bomen in de gorges. Die aziatische boktor doet het te goed hier. De meterslange gangen in het hout met een diameter van 1 tot 2 cm zijn de boosdoeners. Gemaakt door de larven. We vermoeden dat ook de tamme kastanjes hierdoor jong sterven vanuit hun kronen. Je doet er op deze schaal niets tegen, zonde toch!
Vandaag misschien even op de koffie bij H. Even eruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten