dinsdag 12 januari 2010

oorlogstijd

Vandaag weten we een beetje hoe het was. Die oorlogstijden gedurende de strenge winters. Alles wat van hout was en gemist kon worden verdween het vuur in, warmte!! Niets was nog nodig, geen stoel, tafel of krukje bleef gespaard! Ook hier ging vandaag een gedeelte van een muur eraan. Een schrootjesmuur levert 1 kruiwagen op, eentje maar! Maar dat wist ik nog niet toen ik ging zagen.
Ik kook niet tussen de middag, ik ben de kou zat, spuugzat. Marc zijn PC is zo goed als overleden, hij moet tussen 20 dozen 1 pakketje cd-roms en pc-boekjes zien te vinden. Ik ga ook eens zoeken, want ik weet welke doos waar staat en wat erin zit. Dat geeft lucht en Marc kan verder. De hele boel formatteren vind ik een flinke gok. Het is een aantal dagen werk. Sjagerijnig ga ik dus 's middags zagen. Ik zoek een dode boom op de helling die al richting het pad helt, als ik met de kettingzaag uberhaupt daar kan komen, dan is de boom mijn warmte vanavond.. Ik ben nog geen 10 minuten bezig op de besneeuwde helling of er komt een 'Axime-autootje' de bocht om die er niet langs kan.
Ik roep gepikeerd vanaf de helling of hij er echt langs moet... Jawel hoor, meneer de jager moet er langs in zijn 45km-karretje... (Dat ze met zo'n 'auto' hier gewoon rijden verbaast me heel erg, maar a la...) Hij ziet me naar beneden glijden en ik voel dat hij zich lullig voelt. Hij biedt nog aan de Landrover zelf opzij te zetten, maar ik ben al zo'n eind met naar beneden glibberen, dat hij nu toch echt even mag wachten tot ik er ben. Het praatje doet me toch goed, dit keer ontdooi ik in plaats van de 'local' tegenover me. Hij waarschuwd me hoe gevaarlijk het is om op de helling in de sneeuw te zagen, waar m'n man is en dat ik beter van de zonnige hellingkant bomen weg kan zagen... Maar ja, deze keer kan ik alleen bij deze half-dode boom en ik wil erg graag warmte... De blokken zijn me te zwaar om in de auto te hijsen, dus zaag ik ze maar doormidden in plaats van het kloven.
Bezweet, en dus warm :-), rij ik naar huis en loop tegen een kruiwagen aan vlak achter de voordeur vol met stukjes schroot... Jaaa nog meer warmte!!! We wachten nog even met het verstoken van de dakconstructie..... Wie weet is het morgen nog droog. Vanavond ijzelt het, helaas....
Verder rommelen we binnen vanavond, de sjagrijn is er nog niet uit en terwijl ik tik worden die vingers toch weer koud. Weer soep vanavond?? Ik ben het koken in winterjas ook zoooo zat, ff makkelijk dan maar.

1 opmerking:

  1. het regent slush-puppie....
    lange leve Cees en Harry; we hebben warme erwtensoep met rookworst :-)
    Word er gewoon blij van, echte soep!!!

    BeantwoordenVerwijderen