dinsdag 9 april 2013

legnood

U weet, wij hebben kipjes. Af en toe even een haan. 
Afgelopen zaterdag ging ik bij het eiervrouwtje (log alinea 'Kipjes') haan nummer 5 kopen en een extra kip.
(Meneer de Haan #5 is een montere, 6 maanden jong, hoog op de stevige poten en aan het bijkomen van de oorlog tussen 20 andere hanen die snel geslacht zullen worden. Hij doet het al goed na een paar dagen en ik zie geen verschil in de pikorde.)
Want één der vier is al wat dagen te suf om mee te scharrelen met de rest. Die rest, 2 bruintjes en een zwarte kip, komen ook van het eiervrouwtje, zijn kern gezond en leggen trouw mooie schone eieren. De sufkip is gekocht bij een groothandelaar en had altijd al een wat vieze kont. Dit is afgelopen week erger geworden en ze zit er maar zieligjes bij. In het uitgebreide boekje over kippen houden en nog wat papieren lectuur over het houden van pluimvee vind ik niets over stront aan de knikker.
Dan maar googlen, net zo lang tot ik wat zinnigs vind. 
Vandaag lag de focus op de zieke hen, een bruintje. Zowaar vond ik op internet toch vrij snel het probleem; Ze heeft legnood, kan haar ei niet kwijt. Die staat van zijn ken ik maar al te goed. Alleen kan ik mijn kont nog afvegen en van me laten horen. Kip moet het doen met ons en wij zijn wel competent, maar niet alwetend. 
Legnood zou zich manifesteren bij hele jonge hennen, tijdens extreme kou of door stress. Als kip opeens alleen komt te staan, dan schijnen deze dieren te treuren en wordt dit ervaren als stress. 
Remedie voor de sufkip? Vangen, strak in een doek wikkelen en vastspelden om het dier te fixeren op een nette manier. Cloaca schoonmaken met handwarm water en met een gehandschoende vinger naar binnen om  de obstructie te vinden. Met slaolie de opening binnen en buiten insmeren. Kipje in de doek gebonden laten en op een warme plek (30-35 graden) 24 uur uit laten rusten. Indien nodig behandeling herhalen.
De kip bij de horens gevederde kladden vatten dan maar. 
Ik kook het water, wel zo fijn, het zal een erg vies strontzootje worden. Marc heeft even een boekenkast-pauze, want fase twee is vergevorderd voor de andere helft van onze bibliotheek. De kip vangen was makkelijk, Castel helpt altijd om ze richting het hok te drijven. Voor de deur van het hok is ze niet snel genoeg. Doek om het beest valt niet mee, we binden de pootjes maar even samen en ze blijft rustig in Marc's armen liggen terwijl ik dat kippenkontje schoonmaak. BAH!!!
Ze is niet ten prooi gevallen aan 1 keer legnood, maar al wat dagen meer. Buik is een ronde bal, ze is topzwaar, maar geen ei te vinden in de cloaca. Merde! De verstopping zit dieper in het dier. Ik maak haar goed schoon en ze laat het allemaal toe gedragen door mijn haantje. Olie erop en erin en met vrije pootjes in een mand op een dikke handdoek. Ze zit nu te suffen op de rand van de schouw, daar is het tenminste een graad of 30. Arm dier, want ik vermoed dat ze het niet gaat redden. Ook daarmee zullen we haar moeten helpen, want kippen kunnen eindeloos, stilletjes en ondraaglijk lijden. 
Als ik ooit mijn ei weer eens niet kwijt kan, zal ik nu tenminste weten hoe dat heet; legnood.


10 april update
Ze leeft nog, zit nog steeds in haar mandje in de schouw, ja ze zit er letterlijk warmpjes bij en ruiken nog geen gegrilde kip. Maar haar toestand is onveranderd, helaas. Ze eet en drinkt en verder heeft ze een heel rustig veilig plekje om ziek te zijn. We hebben met deze kip te doen, zeker tijdens intensieve zorg. Marc googled een 2nd opinion en komt op methode 2 en 3; wisselbad van koud & warm om contractie krachtiger te maken. Maar kip is volgens mij wel zo'n beetje uitgeput. Het wisselbad dat ik haar deze ochtend gaf haalde weinig uit. Kippetje zelf lijkt het allemaal best te vinden, de aandacht, binnen in een mand en steeds met haar kont in warm of koud water. De opscheplepel met wat rijst en olie gaat er goed in. Methode 3 is de kip gewoon in een teil handwarm water zetten met een handdoek over haar heen. Twee uur in haar sop gaar laten koken en voor ze in een plofkip verandert, haar zachtjes droog deppen -een kip is lastig droog te wrijven- en weer de warmte in. We stoken potdories ons laatste hout op, voor kipje.

2 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ik heb haar vannacht naast mijn bed gezet en Cros de toegang tot mijn kamer ontzegd.
   Ze leeft nog.
   Een andere behandelmethode is met haar gat in een wisselbad. Dit is voor haar net achter de rug. Beetje piep en veel gepers, maar geen eieren. Ze zit nu weer in de kattenmand te smikkelen van een maaltijd-zonder-zusternijd.
   Het wordt echt spannend, ik wil haar echt niet afmaken, ze eet nog, drinkt nog en tokt nog. Kam en lellen zien er mooi rood uit, verenkleed is mooi...
   Dus Hup-Kippetje-Hup!

   Verwijderen