zondag 14 oktober 2012

Werkvoorbereiding

Eén ding mag ik zeggen over mezelf; Als ik dan toch ga werken voor de poen (en Franse conversatieles en werken aan een groter sociaal netwerk en mezelf een interactief uitje gunnend) dan bereid ik me altijd goed voor, èn op tijd. Zoals ik extra spullen pak voor schilderklussen zodat ik niet onthand hoef te staan wat me een onprofessionele uitstraling geeft en het eventuele wantrouwen van de verse klant in de hand werkt, zo ook voor boomklusjes. Maar die voorbereidingen zijn andere koek. Het is niet even een rol afplaktape en een flesje white spirit in de auto mikken, maar al mijn materiaal nakijken, geordend in de auto deponeren, ladder op het dak en goed vastzetten, tandjes van 3 kettingzagen slijpen, luchtfilters schoon blazen, drie keer nadenken of ik AL het benodigde materiaal wel heb en de werkplek in gedachte nog even doornemen ter bescherming van de klant zijn overige planten, bomen, muren en ramen, hekwerken en ga zo maar voort. Eén van de redenen waarom ik hier nooit full-time zou willen werken. Al helemaal niet als boomverzorger, want dan ben ik iedere avond bezig met die voorbereiding en blijft er net wat tijd over om te eten en te slapen, nee dank u, de rest van mijn leven zou ik verwaarlozen en dat doe je toch niet met iemand waar je van houdt? De bomen gaan niet voor en de klant al helemaal niet.
(De reden dat ik boomklusjes afzeg als ik me niet goed voel, slecht slaap of sores tussen de oren heb, de reden dat ik nog twee ongeschonden voeten heb, al zien ze er niet uit moet ik eerlijk toegeven, en nog steeds 10 vingers.)
Lief is het er niet helemaal mee eens, dat gewerk buitenshuis. Maar hij profiteert wel mee van dat steeds groter wordende, met goodwill gevulde sociale netwerk. We komen nog eens ergens en maken erg leuke dingen mee naast het leren kennen van mensen. En geloof mij nou; mensen zijn mensen, zelfs de Fransen. Ik heb hem inmiddels uit weten te leggen dat het beetje extra poen dat ik in ons gezamenlijke laadje weet te brengen bestemd is voor de extra en dure zorg voor de katten, aankoop van een nieuwe toom kippen, uitjes die ik nodig heb, de extra diesel die ik opmaak door er vaker uit te gaan, het abonnement voor het centrum en dat ene pakje sigaretten waar ik mezelf mee verwen elke week. Die shaq gaat me wel eens de strot uithangen. (Stoppen wil ik, nu even 'wachten' tot mijn intentie sterk genoeg is, ik kom er wel, dat weet ik.)
Als M&M gaan we morgen een klein bomenklusje doen met een maaltijd als afsluiter. Bij de Fransen thuis te gast zijn is altijd een verrijking, een bonus. Ik neem de halve appelkruimeltaart mee als toetje, ze noemen dat hier dessert natuurlijk, maakt niet uit. Dat het een halve taart is, zal misschien gek gevonden worden, maar mijn voorpret is er al.
Vanmiddag, na de nasi met zelf gebakken kroepoek -mjum- is het zover dat ik alle kettingzagen helemaal na ga kijken. Mijn klimspullen, de knopen en lijnen, de carabines smeer met loodpoeder, de mengsmering en olie inlaad en de beste ladder op het dak hijs. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt dit morgenochtend vroeg te moeten doen. Ik wil morgen om 9 uur bij de klant zijn, die toevallig Branche heten, om gelijk aan de slag te gaan. In 3 uurtjes kan ik dit houten varkentje wel wassen met mijn grondbuddy.
Vaak is me gevraagd waarom ik een buddy nodig heb. Hij ziet vanaf de grond de boom en mijn verrichtingen vanuit een ander perspectief. In geval van nood kan hij klimmen en mij uit de boom helpen. Hij zaagt de takken klein die ik uit de bomen zaag en kan de veiligheid voor omgeving en omstanders in de gaten houden. Ook is hij trots, dat ik dit kan en ook gewoon doe. Hij laat me wel aan mijn lot over wat betreft de voorbereidingen en de offertes, het klantcontact en de afwerking van zulke klussen, en terecht, tis tenslotte echt mijn ding dat ik altijd met volle overgave doe.
Gelukkig heb ik weinig van zulk werk. Het zou me opjagen te vaak de bomen in te moeten. Het is heel zwaar werk en zoveel ervaring heb ik ook niet.
Vanavond dus lekker op tijd naar bed, lang slapen, lekker opstaan en ontbijten.
Ik geniet van vandaag, maar kijk erg uit naar morgen met een voldoening over de dag van gisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten