vrijdag 19 augustus 2011

Sécurité Sociale

Als je niet in loondienst bent in Frankrijk en geen pied-a-terre hebt in Nederland, ben je niet verplicht, maar is het wel handig om verzekerd te zijn voor ziektekosten. Nu maken wij zulke kosten zelden, maar toch wil ik graag het sociale verzekeringsstelsel in. Het is niet verplicht in Frankrijk en veel mensen hebben dus geen volksverzekering, bewust of omdat ze de premies niet kunnen of willen betalen. Je betaalt ten slotte meer premie dan dat je vaak gebruikt tijdens je leven. Ik pas me het liefst aan zoals wij Nederlanders ook van allochtonen verwachten, dus startte ik begin februari als autoentrepreneuse en blijf ik mijn best doen alles te doen zoals het hoort.

Je wordt automatisch aangemeld bij de verzekeraar naar keuze wat je aangeeft op je inschrijvingsformulier als ondernemer en vergaart zo een papierwinkel die een stukje hoger is als in Nederland.

*** Toch presteert de Nederlandse burocratie het ook drie brieven los van elkaar naar Frankrijk te versturen voor het terugvorderen van iets teveel ontvangen zorgtoeslag. Eerst een brief met de mededeling dat ik terug moet betalen en dat de acceptgiro eraan gaat komen. Na een week liggen er weer twee brieven van de Toeslagen-afdeling in de brievenbus. Jawel, één met de acceptgiro. De ander is weer een brief over de betalingsmogelijkheden. Niks niet digitaal, niks niet besparing van enveloppen en verzendkosten door dit alles in 1 enveloppe te stoppen. In de schouw ligt weer extra aanmaakpapier. ***

Ik krijg de bevestiging van de verzekeraar met alvast een declaratie-formulier voor gemaakte ziektekosten. Begin maart al krijg ik een brief met daarin het verzoek een internationaal of in het frans vertaald uittreksel van het geboorteregister op te sturen. Het retour-adres voor dit uittreksel is onvindbaar, het zou naar 6 verschillende adressen kunnen, dus zoek ik de meest logische uit. We kopen de uittreksels en wachten twee weken voor ze binnen zijn, die ik vervolgens begin april doorstuur naar hetzelfde adres. Dit natuurlijk vergezeld van een kopie van onze paspoorten. De uittreksels zijn 3 maanden geldig en ik ben benieuwd naar de afhandeling en hoe snel we de officiele Carte Vitale mogen toevoegen aan de collectie franse pasjes voor van alles en nog wat. April loopt af en het wordt mei, het wordt juni, juli en half augustus... Een enveloppe van de verzekeraar, wauw, al na 4 maanden bericht, 6 na het starten als zelfstandig ondernemer, wat binnen twee weken geregeld en bevestigd was inclusief bankrekening en declaratieformulieren voor de omzetbelasting. -Die nu keurig digitaal verstuurd worden na een correcte en snelle afhandeling met maar 1 formulier wat als bevestiging met de gewone post moet.-

Ik tref een verzoek aan van de verzekeraar met de opdracht dat ik het uittreksel van het geboorteregister van m'n lief nog op moet sturen. Typisch, ik heb ze in april beide opgestuurd met beide kopieën van de paspoorten in 1 enveloppe. Die van mij is -waarschijnlijk- ontvangen en die van Marc niet en de uittreksels zijn inmiddels niet meer geldig! Grrrr Nu kregen we de brieven met de verzoeken om de uittreksels te verschaffen los van elkaar, er zat een week tussen. Nu komt er dus een brief dat ze die van Marc nog niet hebben. Ik houd mijn hart vast of er volgende week weer een brief ligt met de melding dat ze die van mij dus ook niet ontvangen hebben. Beide natuurlijk al lang niet meer geldig en dus het hele rideltje opnieuw, ggrrrrr...

Als ik het telefonisch probeer is de lijn tijdens de vakantieperiode té bezet en ik word verzocht een andere keer terug te bellen. Via internet kan dit niet, er is geen email-adres beschikbaar om de formulieren digitaal te verzenden naar een juiste afdeling.

Vive la France!! Ok, dik nadeel van het echt goed willen integreren, maar de aanhouder wint. Ook al is de deur van het kantoortje dat 1 middag per week open is potdicht tot 8 september, waar ze een iets snellere hulplijn tot hun beschikking hebben en ik het face to face aan iemand uitleggen kan.



Wat Sécurité Sociale betreft; ik voel me hier sociaal heel zeker èn verzekerd, dus hangt dát niet af van een nummer of pasje. De zekerheid zit in jezelf, net als je ware nationaliteit. Die staat niet op pasjes of in paspoorten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten