woensdag 23 oktober 2013

foto's


Qua mooie luchten moeten we het hier van de ochtenden hebben, die momenten van de dag die een avondmens minder vaak meemaakt als de vroege vogel. Omdat Sarko door mijn open slaapkamerraam mijn Nokia-wekker kan horen, roept hij me als een hongerige baby uit bed iedere dag. Ik laat hem wel vaak een snooze of 3 wachten, het is geen baby meer maar een vroege puber!

Dan volgt vaak een wandeling. Een kleiner stukje als Merlin meeloopt. 'We' rapen kastanjes. Niet om te eten, we vinden ze op geen enkele makkelijke manier lekker. Maar hond, ezel en varkens eten zich er dik aan. Inmiddels staat de stand op acht 10 liter emmers vol. Gedroogd in de hangmat tijdens de storm. Op de helft voor de winter voorraad voor de dieren.

Lardon & Jambon hebben al geen zin trek meer om rond 6 uur naar de goot te komen om hun dagelijks brood te krijgen. (We geven ze ergens tussen stal en goot eten door het in de bramen te mikken, ze wroeten zo het terrein begaanbaar.) Ze rennen dan als twee uitgelaten kinderen knorrend en piepend achter de persoon-met-de-zwarte-emmer aan. Indien niet lastig verspreid op nog onbegaanbare helling, jaagt Sarko de varkens weg en schuift aan. Hij trekt er desnoods een sprintje voor wat een hilarisch gezicht is. Die slungelige ledematen, flapperende vrolijke oren en de ondeugende maar lieve blik in de ogen. 

Uiteraard, heel erg veel paddenstoelen. Geen idee welke er allemaal wel/niet eetbaar zijn. Een grondige speurtocht kost al snel 2 uur, dat kunnen we niet missen van de dag. Ooit en later.

Jaja, BIO slakkenkorrels. Effectief met toch twee proefondervindelijke 'leugens'. 
1 Dat de slakken na het nuttigen van een korreltje voldaan naar hun schuilplaats terug glibberen om daar al slapende te sterven. NON, pas vrai. Ter plekke zien we ze creperen. Als je je moestuin serieus neemt en je daar ook even 'zen' kan zijn, vallen je zulke dingen op na 4 jaar geen kolenoogst.
2 Dat het ongevaarlijk is voor zoogdieren, huisdieren en egels die met een plaatje worden afgebeeld op de strooidoos. Egels eten slakken, dat wist ik. Hoe zit het met vogels en andere slakkenetende nuttige diertjes? Voor de 2e keer heeft een muis het in het koppetje gehaald een gaatje bovenin de doos te eten, erin te vallen en aan tafel te gaan door slakkenkorrels te eten. De 2e keer, dus geen toeval dat muizen deze slakkenkorrels lekker vinden. Maar tijdens het zich naar buiten wurmen door een zelf gemaakt gaatje #2, heeft de muis het loodje gelegd. Wat nou als 1 van onze katten kans ziet die muis te verorberen?  
Ik ben nog niet klaar met het verhaal van de fabrikant. Dat dit een domme muis is, een uitzondering. Dat de korrels opgeborgen moeten worden waar er niets anders bij kan dan... slakken.... ?

 
Het stookseizoen is weer begonnen. Open vuur met knoestig hout levert bijzondere plaatjes op. 3 in 1 is ronduit een vreemd beeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten