zaterdag 4 februari 2012

In huis

in de keuken een gemiddelde van 6 graden
in de woonkeuken (woonkamer hebben we niet) 's ochtends 9 graden
in de woonkeuken 's middags 13 graden (door het schouwvuur)
in de woonkeuken 's avonds 18 graden omdat de kachel brand, heel soms iets warmer
in mijn slaapkamer gemiddeld 13 graden (ligt boven de woonkeuken, is relatief goed geisoleerd en er wordt niet gestookt)
in de badkamer overdag 10 graden
in de badkamer 's avonds als de kachel brandt 18 graden
in het washok en toilet zo'n 8 graden
in de grote slaapkamer gemiddeld  4 a 6 graden
in de bar onder de grote slaapkamer gemiddeld 6 graden (als de kachel brandt ongeveer 14 graden)

Toch ervaren we deze winterse temperaturen in huis niet als zeer oncomfortabel.
Geen centje pijn als we laagje over laagje als michelinpoppetjes rondwaren en ons ding doen.
'Opstaan' doet Marc op zijn manier, zijn kleding ligt naast zijn bed en trekt hij onder de dekens aan, om pas daarna uit bed te gaan.
Achter de pc wakker worden doen we nauwelijks tijdens deze kou, de koffie genieten we op het randje van de schouw.
Koken tussen de middag doe ik met een extra vest aan.
Ik negeer het, blijkbaar veel eenvoudiger dan gedacht.
Nooit gedacht dat het zou wennen.

Alleen;
Soms maakt het ons wat licht geraakt, dat kunnen we hebben. ('Licht geraakt' zijn we 's zomers ook , omdat we door de hitte niet van het buitenleven kunnen genieten en ook met dichte luiken binnen zitten.) Het jaagt ons 'de straat op' om fysiek wat te gaan doen. Liefkozingen zitten er niet in, dat zou wreed zijn of onvoelbaar door al die laagjes kleer. De olijfolie verandert langzaam in een vastere vorm en ook de honing laat de lepel niet meer los. Fruit eten doet zeer aan de tanden. 'Lekker knus voor de buis' doen we nu iets vaker alleen 's avonds tijdens een filmpje. De luiken moeten allemaal altijd dicht zijn, zodat het al kleine huis met kleine ramen echt een grot is, waar we -nog steeds- niet depressief van worden.

'Opwarming van de aarde' vatten we lichtzinnig op. Volgens wetenschappelijke onderzoeksresultaten is de lucht schoner als dat hij sinds de industriele revolutie geweest is. Een frans onderzoek wees onlangs uit dat de grondkwaliteit van Frankrijk ook beter is dan afgelopen eeuw.
De enige twee zaken die mij nog zorgen baren is dat we de aarde van fossiele brandstoffen leegroven, terwijl de zon energie verstrekt, al dat stromende water en niet te vergeten de wind die gratis waait èn het gebrek aan drinkwater.....
M&M doen hun best. Voor ons drinkwater is het van belang dat het voldoende sneeuwt en genoeg regent, dat voedt onze bron. Dus die kou en de voorspelde sneeuw, laat maar komen. Die natte zomer en 6 weken regen aan het einde van de herfst zijn ook van harte welkom. Seizoenen, echte seizoenen, heerlijk, prachtig, welkom!

2 opmerkingen:

 1. Dag Tien. Ik onze oude boerderij in Frankrijk die we nog aan het opknappen zijn (heel langzaam, want we doen het allemaal zelf, ik zal je wel een keer een link sturen als je dat leuk vindt) is het ook heel koud (olijfolie gestold). Ik denk dat het ook ongeveer 5 graden is in de keuken. We hebben daar alleen een houtkachel. Als je druk bezig bent, voel je de kou niet maar als je stil zit wel. Toch is het daar goed te verdragen met heel veel lagen kleding. Kan je pc wel tegen die kou? groetjes Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja leuk een link!! :-)
  Die pc's zijn een mirakel, alle twee, want ze zijn al oud, vele keren uit en in elkaar geschroefd, opgewaardeerd, onderdelen eruit en erin en toch, iedere ochtend, hebben we telefoon en internet en zelden storingen aan het net.
  Draagt ook bij tot het comfort en verkleind ons isolement.
  Ergens blijf ik dit leven, en alles zelf doen, een vorm van pure romantiek.

  BeantwoordenVerwijderen